Att äta fisk


 
Det finns vissa såkallade "demi-vegetarianer". Sådana som undviker att äta djur, med undantag för fisk och skaldjur. Jag kan förstå att många resonerar så, jag gjorde det själv en gång, men nu har jag en helt annan uppfattning.
 
Fiskar kan precis som alla andra djur känna smärta, ilska, ångest och rädsla. Det märks tydligt när man drar upp en fisk ur vattnet - då reagerar djuret precis på samma sätt som en hund, sprattlar och försöker komma loss. Och att få en järnkrok spetsad genom kinden kan ju knappast göra något annat än ont.
 
 
Att äta just fisk bidrar till många negativa effekter. Det förstör havets ekosystem eftersom onaturligt många djur försvinner samtidigt. Vissa fiskar dör ut, andra blir väldigt många vilket gör att ekosystemet hamnar i obalans.
 
Bottentrålning, som används när man ska fånga skaldjur, är en stor fara för djuren i havet. Då dras ett nät efter bottnen och då rivs massvis med partiklar upp samtidigt som växter följer med i nätet, och detta förstör bottnen där djuren ska kunna leva.
 
 
Det värsta med fiske är ändå sättet som djuren dör på. De som fiskas upp med fiskespö får en krok genom kinden och får knäckt nacke eller en kniv i huvudet, och de som fiskas upp via trålar lämnas att kvävas i luften.
 
Min åsikt är att det inte är mer etiskt rätt att äta en fisk än det är att äta en gris. Men samtidigt är det ju bättre att äta fisk men inte kött, än att äta både fisk och kött.
 

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN