Veganskt

För några dagar sedan prövade jag en vegansk yoghurt! Den var väldigt god, kände inte ens av att den inte var gjord på mjölk. Fast det var blåbärs-bitar i, vilket jag inte är så förtjust i. Men annars så blev det högsta betyg!

Varför ska man äta veganskt?
Först och främst för att det med vegansk yoghurt inte krävs en ko som står fastbunden, och som producerar massor av mjölk som egentligen var till för hennes kalv. Det är också ett bättre val om man tänker ur miljösynpunkt.

Precis som med kött så behövs enorma mängder mat för att hålla alla dessa djur vid liv. Det krävs stora områden för att kunna odla all denna mat, därför huggs skog ned och blir istället till åkrar, vilket i det långa loppet leder till att det inte finns några urskogar kvar och den biologiska mångfalden försämras. Om man bara tagit grödorna och producerat yoghurt ur dem direkt så hade det gått åt mindre plats - alltså mindre skogsavverkning.


Har du möjligen något tips på en god, nyttig vegan-yoghurt?

Kommentarer
Jen säger:

Just den med blåbär äts även här, men även Carlshamns ibland. Kanon god! :D

2010-12-15 @ 16:51:31
Hemsida: http://pansky.blogg.se/
Maol säger:

Jag gillar soyghurt. Vanliga yoghurt är för söta i min smak. :P

2010-12-15 @ 17:56:13
Hemsida: http://monstars.blogg.se/
LIENE säger:

vad tråkigt att man inte kan mjölka korna på ett positivt sätt, som förr i tiden. Jag har alltid fått intrycket att det är okej att mjölka kor men det börjar gå utför - om man ska massproducera kor bara för det och hugga ner träd för att de ska få åkrar men så klart är det bättre om de får springa ute än vara fastbundna inne i en ladgård. Dessutom går så mycket mat just för djur så många fattiga människor i fattiga länder får aldrig sin matintag för man måste ge det till djuren som sen får ge mat åt oss som är rika.

2010-12-16 @ 08:50:16
Hemsida: http://lienesblogg.blogg.se/
LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN! säger:

Bra skrivet! Att äta veganskt handlar om så mycket mer än djur - det handlar om hela miljön! Måste pröva den där yoghurten - tack för tipset! =)

2010-12-16 @ 13:48:41
Hemsida: http://eimk.blogg.se/
Mo säger:

Så klokt! Som sagt så gäller det inte bara kon o kalven utan hela miljön!!

2010-12-16 @ 17:56:04
Karro säger:

Jag tycker att den där yoghurten är riktigt god. Men det är jag det. :)



Svar: Quorn fungerar helt ok då man inte orkar göra något annat =) Jag är lakto-ovo vegetarian. Dvs jag äter ägg och dricker mjölk. :) Men just nu blir det mest veganskt här hemma. Gör bland annat egen sojamjölk och tofu. :)



Förresten, tänk på att quorn innehåller ägg :)

2010-12-16 @ 18:20:39
Hemsida: http://mystruggle.webblogg.se/
Karro säger:

SV: Det finns billigare varianter av quorn :) Om du till exempel går till en hälsokostbutik så brukar det finnas torkad sojafärs / sojabitar. Kostar ca 50-60kr för 500g. Och det räcker så mycket längre än de frysta förpackningarna med quorn. :)



Jag har varit vegetarian i drygt 5år, äter väldigt sällan quorn längre. :) Ett bra veganskt pålägg som är billigt att göra hemma är hummus.



Lite tips bara :) Om du undrar över något så är det bara att höra av dig =)

2010-12-16 @ 18:35:11
Hemsida: http://mystruggle.webblogg.se/
Eleonore säger:

Det handlar verkligen om mer än djuren med vegansk mat som du och Lina K säger. Det handlar om miljön och vår framtid också. Det är lite lustigt att alpro mest vänder sig till laktosintoleranta nu när det från börjat var veganskt.

Har du varit på Hermans som jag tipsade om? :)

2010-12-17 @ 07:47:46
Hemsida: http://fikamed.blogg.se/
Bloggarmaja säger:

har inget tips, men denna youghurten ska jag se till att köpa in så fort jag kan :D

2010-12-17 @ 13:04:55
Hemsida: http://bloggarmaja.webblogg.se/


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN