Svar från Scan

För ett tag sedan mejlade jag till Scan, och jag undrade allmänt kring hur deras företag ser ut. Hur dem jobbar med djuren - alla transporter och hur själva slakten går till. Detta är Scans svar:

"Transporterna går med specialbyggda lastbilar till slakterierna. Lastbilarna är utrustade med klimatsystem och djuren får foder och vatten under transporten. Enligt lag får inte transporten ta längre än åtta timmar men oftast tar det kortare tid än så. När djuren kommer till slakteriet besiktigas de av en statligt anställd veterinär. Varje djur måste undersökas innan det får gå till slakt. Det finns naturligtvis tillgång på foder och vatten i slakteriet." 


"Slakten inleds med att djuret bedövas. Grisar sövs med hjälp av koldioxid, de sänks ner i en korg till ett utrymme där det är ca 90 % koldioxid. Koldioxid användes förr som narkos på människor och bedövar effektivt djuren. Efter fyra minuter kommer de upp igen varpå de töms på blod med hjälp av en rörformad kniv. Nötkreatur bedövas med hjälp av en bultpistol. En lång sprint skjuts in i huvudet på djuret vilket kan jämföras med ett gevärsskott. Djuret förlorar omedelbart medvetandet och det töms sedan på blod på samma sätt som grisar. Lamm bedövas med en eltång som sätts på huvudet. Även här förlorar djuret medvetandet omedelbart och det töms på blod direkt."


"Djurens naturliga beteende finns alltid i fokus och slakteriet är uppbyggt så att detta främjas. Detta gör att man stressar djuren minimalt och att hanteringen blir så smidig som möjlig. Till exempel så flyttas lamm och får hela tiden i grupper eftersom de gör det naturligt. Det får inte finnas några blanka ytor eftersom det kan skrämma djuren. Personalen som hanterar levande djur är utbildade och mycket vana att hantera djur. Förutom en etisk fråga är detta i även mycket viktigt ekonomiskt eftersom kött från ett stressat djur i princip inte går att äta." 


"När djuret är uppslaktat och slaktkroppen besiktigad av veterinär kyls den långsamt ner för att undvika kylsammandragningar innan styckningen. 2009 slaktade Scan ca 1,5 miljoner grisar, ca 150 000 storboskap och ca 140 000 lamm. 2010 års siffror kommer dock att ligga något lägre."


(Alla bilder hämtade från Scans hemsida)

 

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN