Hur nyttigt kan det egentligen vara att dia en ko när man är en fullvuxen människa?




Såg på nyhetsmorgon igår och fick syn på Lasse Hallström (grym regissör som gjort flera av mina absoluta favorit-filmer förresten) som berättade lite kort om att han blivit vegan. Blev lite smått ledsen över att han mest satt och pekade på olika saker på bordet och sa "det där kan jag inte äta, inte det heller, och inte det"... Kändes inte som något bra intro till veganism för all publik hemma i tv-sofforna direkt...

Däremot så förstod jag att han anammat vegansk diet helt med anledning för hälsan. Detta kändes dock otroligt skönt, när det ofta är det som ifrågasätts av andra människor. Jag känner också att jag äter nyttigare än någonsin, mer grönsaker, mer frukter, mer av allt nyttigt känns det som.

Kött är en vanlig delorsak till hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes. Samma sak med ägg och mjölk. Hur nyttigt kan det egentligen vara att dia en ko när man är en fullvuxen människa? Han flera gånger funderat på om det skulle väcka debatt ifall en vuxen katt diade en hund. Folk skulle nog skrika om hur onaturligt det är. Just det här med komjölk är så ingnuggat i våra svenssons-hjärnor att det är mycket svårt att faktiskt se det för vad det är - att dia. Dia är någonting man gör när man är liten, och då dricker man mjölken av sin egen mamma eller åtminstone någon av samma art.
 
Jag drack alltid mjölk, varje dag vid varje måltid. Och jag tyckte att det var jävligt gott och jag tyckte att det kändes nyttigt. Men inte en enda gång tänkte jag på det jag gjorde som någonting konstigt eller onaturligt. Jag tror inte ens att jag förstod vad det var jag gjorde. Det var ju mjölk liksom, det kommer ifrån kossor, typ? Eller? Jag såg aldrig likheten mellan en människomamma som ammade sitt barn och en kossa som diade sin kalv. Jag som på allvar trodde att kossor inte behöver föda en kalv för att få igång en mjölkproduktion, att deras mjölk faktiskt var till för oss människor och att det minsann var nyttigt att dricka det.
 
Jag inser nu hur hjärntvätten från Arla sjunkt in ordentligt under min uppväxt, och hur mycket som förändrades när jag slutligen såg igenom deras propaganda. Nyttigt? Att dia en kossa när man är en människa? Ha, jag tror inte det du.
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN