Human slakt?

Vad innebär detta uttryck egentligen? Att man dödar någon på ett snällt sätt? Nej, det här är en riktigt dålig tanke. Kunde mordet på Anna Lindh skett på ett mer "humant" sätt? Och hade det i sådana fall varit okej att döda henne? Nej, givetvis inte. Alla har rätten till sitt eget liv varesig man är mänsklig eller ej.
 
Djuren i Sveriges livsmedelsindustrier dödas allihop, alla blir berövade sina liv förr eller senare. Och när vi ändå pratar om "human slakt" så kan jag lika gärna rada upp hur djurens sista minuter i livet spenderas. Hur "humant" går slaktmetoderna till egentligen? (All fakta hämtad från Djurens Rätts hemsida)
 

Gris
Grisarna drivs in i en slags hiss som sänks ned i ett schakt med koldioxid. De upplever obehag och får kvävningskänslor av koldioxiden under de 10-20 sekunder innan de förlorat medvetandet. Efter bedövningen skärs halsen upp och djuret förblöder.
 
Får
Den vanligaste bedövningsmetoden i Sverige är electricitet, som går via en tång som sätts på huvudet genom fårets hjärna. Därefter hissas fåren upp i benen och strupen skärs upp.
 
Kossa, kalv och tjur
På slakteriet bedövas kor, kalvar och tjurar med ett skott i huvudet av en bultpistol innan de får halsen uppskuren och förblöder till döds.

Odlad fisk
När odlade fiskar ska slaktas bedövas de först i koldioxidbad, vilket är mycket smärtsamt och tar lång tid. De dödas sedan genom att få gälbågarna uppskurna. Eftersom bedövningsmetoden är ineffektiv är det inte ovanligt att detta sker när fiskarna är vid fullt medvetande, något som strider mot den svenska djurskyddslagen.
 
Viltfångad fisk
Det vanligaste sättet som fiskar dödas på av människor är förmodligen genom kvävning i luften. Detta är mycket plågsamt för fiskarna och tar flera minuter, för vissa arter betydligt längre tid.
 
Kyckling
På de flesta slakterierna hängs kycklingarna upp och ned i fötterna, vid fullt medvetande. Hängandes upp och ner förs fåglarnas huvuden ner i ett elektriskt vattenbad för att de ska bedövas genom en elstöt innan halsen skärs upp och djuren förblöder till döds.
 
Renar
Alla renar måste bedövas innan slakt genom ett skott med skjutvapen eller bultpistol i huvudet. Efter bedövning slaktas renarna genom att halsen skärs upp och de förblöder. De traditionella slaktmetoderna innefattar bland annat nack- eller hjärtstick utan föregående bedövning, vilket är förbjudet i Sverige. Nackstick gör att djuret blir förlamat men inte förlorar medvetandet utan dör av kvävning då andningen upphör. Vid inspektioner har det vid flera tillfällen hänt att renar slaktats på detta sätt i alla fall.
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN