Vad har en kackerlacka för rättigheter?




Det blev jag frågad när jag bar min "djur har rättigheter"
-tröja häromdagen. Vad har egentligen en kackerlacka för rättigheter? Att få skaffa körkort? Att få rösta?

Jag vet vad jag tycker de har för rättigheter. Rätten att få leva, att inte bli ifråntagna sina liv och rätten till att inte bli plågad på något vis. Ganska simpelt och grundläggande tycker jag.

Att svara med en motfråga är ju heller aldrig fel. Vad tycker du att en människobebis har för rättigheter? Att få skaffa körkort? Att få rösta? Eller helt enkelt rätten att få leva?

Kommentarer
plutten säger:

Jag skulle vilja att om du någon gång tänker skaffa barn och får några, kom ihåg detta och fundera på om du vill jämställa barnen och kackerlackor?!

2011-10-04 @ 23:27:32
Laks säger:

Plutten - Ja det hoppas jag verkligen att jag kommer ihåg!

2011-10-04 @ 23:33:06
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
Daniel säger:

Bra svarat av dig! =)

2011-10-05 @ 00:04:02
Hemsida: http://danielkl.com
Elin Astrid säger:

Haha, pluttens kommentar.



Jag funderar lite på det där ibland, vart gränsen går liksom. Vad är en mygga värd? En fästing? En fluga?

Hur tänker du?

2011-10-05 @ 18:45:10
Hemsida: http://elinastrid.blogspot.com
Laks säger:

Elin Astrid - Det är ju något utav det svåraste tycker jag faktiskt. Djur som är så små att jag inte kan se dem, dem kan man ju råka döda utan att man inte ens är medveten om det. Men sådant går inte att tänka på, att vara vego är ju att försöka MINSKA lidandet inte ta bort det helt - för det är en ren omöjlighet (haha det där lät kul med rimmet.. xD)

2011-10-05 @ 20:08:30
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
Fia säger:

Plutten: jag skulle vilja att du kommer ihåg att ingen sätter likhetstecken mellan kackerlackor och sina barn på samma vis som att allas barn inte betyder lika mycket för mig. Jag anser dock att andras barn har rätt att leva även om jag inte likställer dem med mina.

2011-10-05 @ 21:00:48
Laks säger:

Fia - Precis! Givetvis är en människan som jag känner mer värd än en kackerlacka - i MINA ögon. Det är skillnad på det värdet man ser i andra för att man känner dem och älskar dem. Exempelvis tycker jag att mina marsvin är mer värda än typ Klas i Göteborg...

2011-10-05 @ 21:12:18
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
Sarah säger:

Alltså, när vi talar om djurrätt kan vi så klart tala om rätten till liv i sig, samt rätten att inte utnyttjad av oss människor bara för att vi kan och de inte kan säga ifrån.



Om vi talar om löss som färgämne blir diskussionen helt plötsligt mer relevant (anser jag). Där brukar vi faktiskt en levande varelse för att ge godis dess röda färg. Men om jag får en kackerlackasinvasion i mitt hem är jag lika benägen att göra mig av med dem som om det vore ett gäng med medelålders män eller så lixom.

2011-10-10 @ 10:49:10
Hemsida: http://syntkatten.weebly.com
Laks säger:

Sarah - Självförsvar och omotiverade mord är det en stor skillnad mellan. Om jag skulle få en fästing eller kackerlackor som invaderar mitt hus skulle jag göra någonting åt det. Men att döda löss för färgens skull är helt onödigt och bara rent av vidrigt.

2011-10-10 @ 14:47:26
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
Sarah säger:

Laks: Det är det jag menar, och det är en viktig skillnad som jag tyckte förbigicks i ditt inlägg. Inte för att jag trodde du menade något annat, det vore ju att dumförklara dig på förhand men när frågan gällde hur vida kackerlackor har ett egenvärde eller vad vi nu än sätter för ord på det så är det ju en viktig poäng lixom! :)

2011-10-13 @ 16:44:07
Hemsida: http://syntkatten.weebly.com


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN