Djurskydd och djurrätt



Mina åsikter har förändrats väldigt mycket det senaste året.
När jag började skriva den här bloggen hade jag en helt annan synvinkel på djurutnyttjande än vad jag har nu. Då var jag en djurskyddare, nu har jag mer eller mindre blivit en djurrättare. Och jag förstod inte skillnaden förrän för någon månad sedan.

Djurskydd går ut på att förbättra levnadsvillkoren för alla djur så mycket som möjligt. Att föda upp, frakta och slakta är ingenting man i grunden ifrågasätter. Djurskydd handlar om förbättring, att göra livet bättre för alla djur.

Vi accepterar att människan nyttjar djur –
men vi accepterar inte att djur lider på grund
av människan.
"Vi accepterar att människan nyttjar djur –
men vi accepterar inte att djur lider på grund
av människan."

Djurrätt däremot handlar om alla djurs rättigheter. Att alla levande varelser har rätten till sina egna liv och inte förtjänar att utnyttjas på något vis. Att döda är alltid att döda, spelar ingen roll hur djuret haft det innan. En djurrättare (åtminstone jag i alla fall) värderar omänskliga djur lika högt som människodjur.

"Vi kan aldrig acceptera att man ser på
djuren som varor, som ting för
människor att utnyttja efter eget godtycke."

Men trots att de två idéerna skiljer sig så pass mycket, så har vi ändå samma delmål. Vi kämpar båda två för att göra transporterna kortare, försöka göra slakten mindre hemsk, få bönderna att lägga mer strö i boxarna och ge djuren en allmän drägligare tillvaro. Idag har vi samma mål, men i en värld i framtiden då djuren kanske redan har det hyfsat bra men fortfarande utnyttjas av människan, då kommer djurrättaren fortsätta kämpa. Det är enda skillnaden.

Är du en djurskyddare eller en djurrättare?
Hur tänker du?

Kommentarer
Patrik säger:

Jag är djurrättare! För mig är djurutnyttjande lika oförsvarbart som människoslaveri. Djur borde få leva sina liv ifred. Visst, vi kan ta hand om djur och ge dem en trygg tillvaro, men vi har ingen rätt för det att utnyttja dem för vår egen vinning. Det gäller inte bara att slakta dem för deras kroppsdelar (ex. kött eller päls), utan även saker som att ta deras mjölk, deras ägg, eller använda dem som arbetskraft för arbete vars resultat de inte på något vis själva kan ta del av (och de ska aldrig tvingas med piska eller liknande).

2011-09-18 @ 14:32:25
Emelie säger:

Djurrättare här också! För mig är det hela industrigrejen som känns fel, att föda upp djur, låta dem leva en kort tid för att slutligen döda dem och äta upp dem. Klart det vore bättre om de fick lyckligare liv, men det vore fel det också för man utnyttjar dem fortfarande.

2011-09-18 @ 15:34:19
Hemsida: http://motsats.webblogg.se/
Daniel säger:

Djurrättare, absolut. Ingen, absolut ingen ska bli utnyttjad.



Var med på en demonstration med DJurrättsalliansen igår. Det var superhärligt att kämpa mot något jag verkligen avskyr! Dessutom var det otroligt härligt att träffa folk som tänker som jag! =)

2011-09-18 @ 18:34:52
Hemsida: http://danielkl.com
Laks säger:

Patrik & Emelie - Ungefär samma syn som jag har! :) Men just när det kommer till ägg så vet jag inte riktigt.. Om jag tänker mig att ägg-tagande skulle vara etiskt korrekt så föreställer jag mig en riktig flock med djur som lever fritt (eller åtminstone väldigt, väldigt stort). Djuren är inte sönderavlade, lägger inte övernaturligt många ägg och inga tuppkycklingar mördas Men även då tvivlar jag - är det verkligen rätt att överhuvudtaget ta deras ägg? Hmm.. Kan inte riktigt bestämma mig ärligt talat. Men men, världen är inte där ändå så ett sådant beslut skulle inte spela någon roll. Men sen kommer jag på frågan - Varför skulle jag ta deras ägg egentligen? Dem behövs ju inte.. Jag klarar mig ju finfint utan ägg!



Daniel - Har också funderat på att gå på en sån! Var det en mot pälsaffärerna? Såg den på facebook :) Men som sagt, jag tar ju aldrig tag i saken och går ändå X)

2011-09-18 @ 19:57:04
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
viki säger:

Håller med dig helt, djuren lever ju, de är levande varelser och det känns som om vissa människor inte tänker så...

Sv; Ja, tofu är gott:)

2011-09-18 @ 20:09:11
Hemsida: http://vikisblogg.blogg.se/
viki säger:

Vill bara visa dig en video.. väldigt få videon som berörde mig som den här. Åh fan vad jag HATAR sånthär :(

http://www.youtube.com/watch?v=THIODWTqx5E&feature=player_embedded#!

2011-09-18 @ 20:29:47
Hemsida: http://vikisblogg.blogg.se/
viki säger:

Det är liksom orättvist mot djuren.. så orättvist!

2011-09-18 @ 20:30:04
Hemsida: http://vikisblogg.blogg.se/
Laks säger:

Viki - Vill inte ens titta :/ känner att jag redan gör allt jag kan.. Jag blir illa till mods bara av att se en enda sekund utav såna där filmer :/

2011-09-18 @ 20:57:06
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
Emelie säger:

Laks - Om man själv hade höns som levde som du beskriver, tycker jag att det skulle vara okej att ta deras ägg ändå. Ägg är trots allt bara en rest för hönorna och hittar man ett lämnat ägg bakom en buske är det ju inte direkt någon som lider av att man äter upp det. Jag har svårt att se hur det skulle kunna vara ett utnyttjande? Om hönorna levde fritt är det ju närmast jämförbart med att någon skulle plocka upp mina gamla tamponger; konstigt men knappast oetiskt ;P

2011-09-19 @ 10:33:40
Hemsida: http://motsats.webblogg.se/
Laks säger:

Emelie - Jag känner ungefär likadant! :)

2011-09-19 @ 17:00:15
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
Moa säger:

Djurrättare! :)



Kan dock förstå och till vissa delar hålla med om djurskyddsargumentationen, dock känns det som att för mkt djurskyddsprat kan bli lite kontraproduktivt. Nu när djuren har det skitkasst kan man ju belysa detta och med det få folk att käka mindre kött, men har djuren det riktigt bra så (hur bra man nu kan ha det när man föds upp för att dö)... ja, folk kan nog ursäkta sitt köttätande väldigt lätt med att de ju haft det bra.



Såklart bättre om djuren inte typ torterats till döds, men djurskyddare är jag inte.

2011-09-19 @ 17:53:39
Hemsida: http://moalindholm.blogspot.com
Anonym säger:

Jag är en jägare. Jag anser att det bästa sättet att hålla vår viltstam frisk och stark är genom en genomtänkt avskjutning. Jag stödjer ingen som helst form av köttindustri eller djurplågeri och jag accepterar folk som väljer att inte äta kött och hoppas även att denna acceptans kan vara ömsesidig. Hoppas att ingen börjar spy galla över mig nu men jag ansåg att även jag hade rätt att komma med min syn på det hela

2011-09-19 @ 19:53:14
Laks säger:

Moa - Djurskydd är ju ett delmål känner jag, när djuren har det bra har vi nått ett bra steg på vägen!



Anonym - Då tänker jag på dig som en typisk djurskyddare! Bryr sig om djuren och vill inte skapa "onödigt lidande" men ställer sig inte emot att man nyttjar djur. Bloggen är till för att alla ska få säga vad dem tycker - djurrättare eller inte!

2011-09-19 @ 22:26:33
Hemsida: http://laks.webblogg.se/
emma. säger:

Åh, TACK för du kommenterade på min blogg så jag hittade dig!



Jag är lätt en djurrättare. Jag tror anledningen till att vi har kämpar för samma delmål nu är pga att människan inte tillåter att köttindustrin försvinner. Egentligen vill vi ju få stopp på det - nu direkt. Allt. Men det går ju inte tydligen och då får man jobba sig uppåt för det. Men som du säger, skillnaden är ju att vi kommer fortsätta kämpa när de slutar och är "nöjda".



Jag tycker det är hemskt att såfort någon mördar någon är den en mördare (självklart, eller hur?)

men när någon dödar ett oskyldigt djur, räknas den inte ens till mördar kategorin. Den gör sitt - jobb.

Hur kan ens jobb vara att döda levande varelser?

Djurplågeri är det värsta som finns.

Finns miljoner saker att säga om ämnet men nu är kommentaren redan jätte lång.

Du har en ny följare iaf! behövs mer sånt här!

2011-09-21 @ 12:30:10
Hemsida: http://emmalottaa.blogg.se/
Laks säger:

Emma - Håller med till 100%. Efter att ha blivit van vid djurrättstanken så märker jag väldigt tydligt hur alla andra tänker... Att det kan vara så stor skillnad, som liv och död, beroende på vilken art man tillhör! Hemskt.

2011-09-21 @ 18:52:00
Hemsida: http://laks.webblogg.se/


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN