Korrekt bild av mjölkindustrin?

Det är en härlig syn att se kornas glädjesprång när de släpps ut på bete. I länet ordnas flertal betessläpp dit allmänheten bjus in.Foto: Christer Olofsson/Svensk Mjölk
 
Något utav det mest intressantaatt kritisera och samtala om är mjölkindustrin. Kanske är det för att det är just den industri där djur utnyttjas som folk faktiskt inte verkar förstå hur illa det ligger till. Att kött innebär död vet alla. Att ägg innebär trånga utrymmen vet alla. Men mjölk? Kossorna ju fria på ängarna, det påstår i alla fall Arla och company. Men hur är det egentligen?

Slaveriet av kossorna kanske ser vackert ut när de går "fria" på stora ängar. Men sanningen är att kossorna bara spenderar 10% av sin totala livstid på det viset. De lever sina liv för att behaga mänskliga mjölkdrickare, för att konstant tömmas på kroppsvätskan som egentligen skulle varit till för deras stulna kalv. Kalven som står instängd i en box inne i ladugården, bortrövad från sin mamma. Kalven som ska skickas till slakt så fort han växt sig tillräckligt stor. I samma box är också en honkalv placerad som, till skillnad från hanen, ska leva sitt liv som mjölkko. Men den dagen då hon inte längre producerar mjölk i samma, extremt höga takt som människan kräver av henne, då ska hon också skickas iväg för att dö. En kossa som egentligen skulle kunna bli ca 20 år slaktas vanligtvis vid 5 års ålder.

Den korrekta bilden av mjölkindustrin ser helt annorlunda ut än den som pryder mjölkförpackningarna och smörpaketen. Slaveriet pratas det inte alls om och ingen förstår att kossor får genomgå något utav det värsta en levande varelse kan vara med om - att förlora sitt barn. Och inte bara en gång, utan gång på gång så att hon ska fortsätta producera mjölk till oss människor. Att mjölkindustrin är slaveri, tortyr & mord av högsta rang är det inte en tvekan om. Men ändå verkar inte folk inse vad det är som djuren där tvingas gå igenom. Enda sättet att få dem att förstå är att visa en bild på hur en mänsklig mjölkfabrik skulle se ut:

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN