"Politiker ska minsann inte rota i folks matvanor!"
Nu pratar miljöpartiet i Umeå om att försöka göra vego till den nya normen på skolorna. Vegetarisk mat ska alltså vara det som erbjuds, och om man vill ha något annat får man specialmat. Precis som det är idag, fast omvänt.
 
Ellika Nordström från miljöpartiet i Umeå pratar på bra och kommer med smarta och logiska anledningar till förändringen. Miljön är den största anledningen, därefter folkhälsan. För mig är det allra viktigaste förstås att färre djur behöver utnyttjas och dödas men det andra är stora plus det också (precis som med min veganism).

Och när moderaten säger att politiker visst inte ska hålla på och rota i folks matvanor, då tänker jag bara - men rota på! Rota på om det är det som krävs för att folk ska förstå hur allvarligt det här är. Vi svenskar konsumerar så extremt mycket kött och förstör miljön i en så stor skala att vi bara MÅSTE vända på skiten. Hur gör man? Får de unga i samhället att fundera, göra nya val och tänka efter. Alltså erbjuda vegetariskt i större utsträckning än pannkakorna de får en gång i månaden. Och angående det personliga valet som så många vill värna om, har de funderat över att 99,99999999% av köttätarna faktiskt inte VALT att äta kött? Jag åt kött i 16 år. Varför? Mamma och pappa gjorde det. Aktivt val jag gjort själv? Tror inte det.


Jag har aldrig stött på en köttätare som gjort ett aktivt val, vägt fördelar och nackdelar mot varandra noggrant under en lång period, för att efter ett år av funderingar ta ett beslut om att vara köttätare. Det finns ingen (kanske någon aggressiv jägare med barndomsproblem i Norrland som går igång på idén att döda ett oskyldigt djur och sedan äta upp det, men annars - ingen) som gör så. Ingen som faktiskt, med all fakta framför sig, inte blivit hjärntvättad sedan födseln, som skulle tycka att kött var en bra idé. För det är det inte.
 
Det är inte sant, som moderaten säger, att kött skulle vara norm av en anledning. Folk i Sverige äter inte kött för att det valt det själva eller för att det skulle vara smart eller gott. Vi äter det för att vi alltid har gjort det. Men det betyder inte att det är naturligt eller bra. Barnaga höll vi på med tills inte alls så länge sedan. Våldtäkt inom äktenskap likaså. Bara för att något pågått länge eller anses vara "naturligt" behöver inte det innebära att det passar in i dagens samhälle. Vi vill alla vara trygg, och ju fler lagar som skyddar samhällets individer och klimatets välmående, ju tryggare kan vi vara.

Att äta kött är miljövidrigt, fruktansvärt oetiskt, farligt för människokroppen i stora mängder och dessutom osolidariskt mot andra människor som inte är lika lyckligt lottade som vi här i Sverige. Och om en norm står i vägen för att få folk att inse detta så vi kan göra någonting åt problemen, då anser jag definitivt att politikerna ska ha rätt att rota i våra matvanor.
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN