Sånt här blir jag glad av

 
När en ser att vegetariskt tar mer och mer plats och blir mindre och mindre konstigt. Det bara är där liksom. "Jaha är du vegetarian? Ok!". Folk bryr sig liksom inte riktigt om sånt längre, det är inte så speciellt (att få veganism att inte anses vara extremt är ju dock ett jobb som fortfarande pågår).
 
Det bästa är ju att de två vegetariska alternativen presenteras före den med kalkon. Då är det ganska välaccepterat i samhället känns det som (heck, på min skola serveras det både kött och vegetarisk mat varje dag - plus en dag i veckan då ALLA äter vego). 
 
Och all denna framgång bara under den korta tid (2-3 år sådär) som jag varit aktiv djurrättsivrare. Det går fort verkar det som. Har du märkt skillnad? Har folk i din omgivning blivit mer accepterande?

Kommentarer
Maja säger:

Jomen det har verkligen hänt saker! De enda personer det inte händer någonting alls är de där idioterna som bara vill ha det "som det alltid har varit" och som inte ens kan lyssna på en. Men kanske får vi driv i de också, så inte de släkterna alltid kommer ligga på så sätt.

Svar: Dom är nog sega i starten bara X)
Laks

2013-04-13 @ 16:11:33
Anonym säger:

Ja, som du säger bryr sig folk inte mycket om man är vegetarian idag. Säger man däremot att man är vegan så är man genast "extrem". Då får man minsann höra hur ohälsosamt det är ("du måste ju äta ägg i alla fall!") och hur tråkig man är som "inte äter någonting normalt". Men jag tror starkt på att även veganism kommer accepteras i framtiden.

Svar: Det tror jag också!
Laks

2013-04-13 @ 16:30:05
Matilda säger:

Läser en del tidningar på jobbet när det är lite att göra, och då blir det ofta hälsotidningarna. Jag har inte lagt på minnet vilken, men det är en av dessa hälsotidningar som ofta har till och med veganska alternativ (eller så skriver de "vill du göra rätten vegansk så gör du si och så) och detta trodde jag verkligen inte fanns innan jag såg det för några månader sedan!
De har dessutom börjar lämna mer plats åt diskussionen vegetarianism och veganism och jag läste senast för någon vecka sedan (i Tara tror jag) ett reportage om en vegan och två vegetarianer där de skrev om varför de gjort sina val och hur de åt och så vidare. Väldigt bra, för det känns som om det borde nå ut på ett bra sätt då!

Angående reaktioner när man träffar nytt folk är det ju fortfarande många frågor när det kommer fram att man är vegan, men jag har nog ytterst sällan varit med om något annat än frågor angående vad man äter och varför man är det. Aldrig några dumma kommentarer eller "ÅH MEN BACON ÄR JU SÅ GOTT!" osv.
Jag försöker hålla mig i skinnet när jag får frågan "vad äter du då?" för jag tycker alltid den är så himla dryg att svara på för jag vill bara svara "mat?", eftersom man själv tycker att man ofta äter helt vanlig mat, haha.
Det känns som om det är bra att vara öppensinnad och trevlig när folk frågar, då kanske fler ändrar på sina fördomar angående veganer.

Svar: Jag brukar alltid svar "mat..." när folk frågar vad jag äter. Nästa gång kanske jag ska dryga på mig ytterligare och svara "stenar och grus. sånt vettu".
Laks

2013-04-14 @ 12:02:24
Jennie säger:

Jag är fjorton, går i åttan. Började äta vegetariskt för någon vecka sen. I skolan när jag måste fråga om vegetariskt (tex på hemkunskapen) så frågar alltid någon "är du vegetarian? VARFÖR?!" och liksom kan inte se en enda anledning. Jag vill helst inte svara, säger bara att jag inte vill äta djur. Sen vill jag ju nt att de ska tro att jag tycker de är sämre för att de inte gör som jag.. Vad ska man svara egentligen, när någon inte alls förstår?
Annars kan jag nog hålla med inlägget, men på min skola har vi både homofober, rasister och allt möjligt..

Svar: Det har nog att göra med att du går i högstadiet. Förlåt men ALLT är sämre på högstadiet än vad det är annars. Jag är säker på att folk hade varit mer ifrågasättande och otrevliga om min veganism om jag hade blivit det för fem år sedan istället för nu precis innan gymnasiet.
Laks

2013-04-14 @ 15:26:42
Maja säger:

Jo, jag känner igen lite det som Jennie säger, jag är 13 år och på hemkunskapen är man alltid "sjukt konstig" och vissa blir till och med arga på mig... Uh. Men det finns ju några som blir faschinerade och glada och intresserade... Ingen reagerar som jaha okej som om det vore helt normalt trotts allt, alltid är det negativt eller positivt.

2013-04-14 @ 17:58:13
Jennie säger:

Haha, jo de kan nog stämma, att allt är sämre på högstadiet.. Bara o vänta tills jag slipper det. :)
Förresten, jag började läsa din blogg 2010, alltså var jag elva. Jag visste ingenting om vad jag åt, kött var liksom som en, ja, bara en sak man åt. Jag blev helt chockad och ledsen när jag läste hur det egentligen låg till, här på din blogg. Sen skickade jag lite mail till dig (haha) och frågade om råd. Jag ville bli vegetarian, men mina föräldrar hade svårt med det där, att acceptera sånt. De har ju alltid ätit kött liksom! Jag hade inte tid att ge mig in i det, gör en del på fritiden också... Jag la det åt sidan, kunde ibland argumentera med min kompis om det, alltid samma svar från henne. "det har alltid varit så..."
Men så nu, bara blev jag det, en vegetarian. Måste laga maten själv varje dag, och handla får jag också göra, men även om jag egentligen inte hinner känns det så viktigt, och det kan jag tacka dig för! Jag vet inte om jag någonsin ens skulle få veta var köttet kom från om jag inte läst din blogg! Jag skulle antagligen bara fortsätta vara en sån där köttätande människa. Haha, det där lät lite fel, men jaja..
Tack så mycket! Du har gett mig en ny passion, kan man säga. Nu är det bara att locka in fler i denna kampen, eller vad man nu ska kalla det.
Du är bäst, glöm inte det!

Svar: Tack! Det värmer :) Och vad starkt gjort av dig att gå din egen väg!
Laks

2013-04-14 @ 22:55:59
Emelie säger:

Gick du på skolan när vegodagen infördes, eller fanns den sedan innan? Ett gäng på mitt gymnasium försökte nämligen införa köttfri måndag men det gick trögt alltså, jag antar att vi var alldeles för få som var engagerade. Vet du hur din skola lyckades?

Svar: Vegodagen infördes i höstas (tror jag). Vet faktiskt inte hur arbetet bakom det gick till. Men det går ju rätt mycket vegetarianer på skolan så det känns väl inte så där jätteextremt för de flesta där.
Laks

2013-04-15 @ 15:52:23
SÅ DE SÅ säger:

ASSÅ SERIÖST JAG FATTAR INTE DJURRÄTT JAG MENAR DET GÖR JU INGET FÖR MIG ATT DOM LIDER JAG KÄNNER JU INTE ENS DOM SÅ VARFÖR... OCH NÄR MAN KÖPER EN KYCKLING PÅ ICA SÅ ASSÅ ÄR DEN JU REDAN DÖD DÅ ÄR DET JU BÄTTRE ATT ÄTA DEN ÄN ATT DEN SLÄNGS.

Svar: Så de så? Verkligen?
Laks

2013-04-15 @ 16:33:29
Mikaela säger:

Det här har inget med inlägget att göra men jag skulle vilja tacka dig. I morse satt jag där med det där liket och bröd doppat i höns-mens/flytningar/ägglossning. Och plötsligt blev jag bara så äcklad,jag trodde nästan att jag skulle spy. Jag har läst på din blogg regelbundet i snart ett år. Till slut får man in det i skallen. Dina inlägg gör skillnad.

Jag är inte Vegetarian, men min mamma säger att jag inte "får". Liksom, hur ska jag annars få i mig alla vitaminer och näringsämnen som behövs. Grejen är nu den att övertyga min mamma om att bli Vegan ,vilket säkert inte kommer gå, för att jag kan inte äta annars.

Mvh/Mikaela

Svar: Tack :) Gör långsamma övergångar, pröva att leta efter ett gott alternativ till t.ex. yoghurt (det finns rätt många olika veganska sorter att prova). När det känns bra gå vidare till nästa och lär dig t.ex. hur man bakar utan ägg... A, you get it!
Laks

2013-04-16 @ 13:05:08
Victoria-Alla Förtjänar Att Leva säger:

Jaja har verkligen märkt en skillnad. Både i tidningar (filmer, media etc) men också i min vänskapskrets. Vegetarianism anses ej udda längre. Men som du sa, veganismen är inte där än.

Min skolas vegetariska mat.. suger. På riktigt. Det är skrattretande. Men på gymmasiet kmr allt bli så jävla bra! Har sökt in i den underbara Globala Gymnasiet där de bara serverar underbart god vegetarisk och vegansk mat. Längtar!

Och förresten!! vet ej om du vet detta men Hemköp Skanstull har en hel hylla med veganska varor! Dyrare ja men fortfarande väldigt trevligt! Tror att det är märket Astrid % Aporna
:)

Svar: Då ska jag bege mig till skanstull! :)
Laks

2013-04-16 @ 13:52:52
Linnea säger:

Är ju riktigt vanligt med vegetarianer nu i vår generation! Ingen som tycker det är underligt alls, riktigt bra. Jag försöker tänka mindre kött, alltid ett första steg :)

SV: och ska kolla upp The Walking Dead :) Hörs på söndag!

2013-04-17 @ 22:18:30
Hemsida: http://linne.webblogg.se


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN