Varför finns djurparker?

Skansen svarar i alla fall så här:
 
"Många barn skulle aldrig få se ett vilt djur i verkligheten om de inte såg dem på Skansen, eller i andra djurparker. Många barn skulle aldrig ens få träffa en ko eller kanin i stan om inte Fäboden och Lill-Skansen fanns. Det här gäller för många vuxna också. Djurparkerna har därför en väldigt folkbildande roll då mötet med djur ofta väcker intresse och nyfikenhet att lära sig mer."
 
Jag skulle vilja påstå att djurparker får barn att vänja sig vid idén att djur är produkter. Saker som är till för människans nöje och behövande. Djurparker cementerar bilden ytterligare, att oavsett p.g.a. vilken anledning vi utnyttjar djuren, så har vi alltid rätten att göra det. Om det så är för att testa giftiga ämnen, äta deras kroppar, stjäla deras päls eller hålla dem inför publik.
 
 
Djuren plågas inte (hoppas jag), de flesta bor väl för trångt men de har antagligen ett hyfsat liv. Någon jävel kommer säkert gnälla på också att jag själv har husdjur hemma och att dem minsann också borde vara fria. Men - skillnaden är - att en djurpark tjänar pengar på sin verksamhet. Den finns inte där för att vara snäll mot alla små barn och skapa allmänbildning om djur. Dem finns där för att det finns en marknad för att glo på djur. De tjänar pengar på det.
 
Visste ni att det faktiskt fanns en djurpark, i Berlin tror jag det var, som hade svarta människor fängslade i en av inhägnaderna? Bland andra afrikanska djur fick dem gå, bland zebror och sånt. Om man tänker på hela djurparksidén från det hållet så känns det direkt annorlunda, eller hur? 
 
Om du tycker att det låter hemskt med att ha människor som utställningobjekt på ett zoo, fundera då över varför du (antagligen) känner annorlunda när det kommer till lemurer och björnar.

Kommentarer
Anja säger:

Alttså, är det bara jag som inte tycker att ett djur som växt upp i en djurpark kan ses som ett vilt djur?

Svar: Ett vilt djur är ett djur som inte är domesticerat. Asså inte anpassade egenskaper för mänsklig närvaro.
Laks

2013-02-10 @ 17:35:22
Anonym säger:

Om din klass, dina vänner eller din familj bestämmer sig för att åka till en djurpark, vägrar du följa med då? Har själv svårt att säga emot när andra vill dra med mig till djurparker.

Och sedan, lite OT kanske, vilka husdjur har du?

Svar: Jag skulle haft praktik på en djurpark med klassen, men jag gick inte. Kändes så jävla fel bara. Min familj och mina vänner vet om jag är emot djurförtryck så jag tror inte dem skulle vilja ta med mig dit X)
Marsvin har jag :P
Laks

2013-02-10 @ 17:51:41
Jojjohanna säger:

Ja, och husdjur är ju inte alls anpassade för att vara fria heller! Djur som är uppvuxna på zoo är inte heller anpassade, men själva "sorten" (t.ex. giraff) är ju det. Den där djurparken i Berlin verkade ju helt hemsk! Tänk om det var så på typ Skansen!?

2013-02-10 @ 22:22:49
Hemsida: http://thebestforeverandnever.bloggplatsen.se
Syntkatten | samhällskritisk och vetgirig säger:

Tror visst det kan finnas en poäng med att människor behöver odla en relation till djur de annars aldrig ser skymten av. Dock så tror jag inte det är rätt det. Men att djurparkerna inte skulle finnas för att göra profit och inte tar inte exotiska djur bara för att tjäna pengar känns ju långsökt. Inte fan gör de samhället en tjänst liksom och målen (även om de är befläckade av kapitalism även dessa) helgar inte medlen för det heller.

2013-02-11 @ 08:43:13
Syntkatten | samhällskritisk och vetgirig säger:

Jojjohanna: Well, de så kallade negrerna var inte fullvärdiga människor utan mer som djur, var på de behandlades där efter.

Sen att detta är en etnocentrisk exotifiering av mörkhyade baserat kass världsuppfattning, ignorans och makthunger är ju en annan sak men så såg världen ut förr.

Har faktiskt aldrig hört talas om det här i Berlin, Europa känns ju HYFSAT friat från denna hemska del av historian till skillnad från USA där den snarare går att betrakta som en arvsynd, men det kan ju vara fel helt enkelt.

2013-02-11 @ 08:47:35
Hemsida: http://syntkatten.weebly.com
Amanda säger:

"Djurparker i Sverige arbetar i olika bevarandeprojekt. Syftet med de olika bevarandeprojekten varierar. För en del bevarandeprojekt är syftet att hålla en sund population med djur som kan fungera som genbank för framtida behov. För andra kan det vara att re-introducera en art i naturen på en plats där de tidigare funnits men försvunnit av olika anledningar."
Citatet är plockat från samma sida, och är inte det något bra då? Utan dessa djurparker skulle nog inte detta arbete äga rum och allt fler arter skulle antagligen dö ut.

Svar: Jag tycker man kan lösa dessa problem på annat vis. Typ sluta skövla ner deras hem t.ex.
Laks

2013-02-11 @ 23:31:35
ZTCJ säger:

Intressant fråga, som det finns många både rätt och fel svar på. Har vi människor rätt att ha något djur i fångenskap, egentligen? Var drar man gränsen för vilka som är okej och inte? Man kan gå djupt i denna frågan...

2013-02-12 @ 16:30:25
Hemsida: http://ztcj.blogg.se/
Julia säger:

Har följt din blogg en tid, dina texter är asbra! driver själv en träningsblogg men har på senaste tiden även börjat skriva mycket om djurrätt och veganism. Är det okej om jag länkar till din blogg i min sidospalt? fler människor behöver hitta hit!

Svar: Tack så mycket! Ja självklart går det bra, jag blir bara glad :D
Laks

2013-02-13 @ 10:04:59
Hemsida: http://juliachristine.blogg.se
Märta [16-årig bloggande socialist] säger:

Nu måste jag bara ställa en fråga; Tycker du att man kan likställa människor med djur? Eller snarare, tycker du att man kan likställa djur med människor? Känner du samma upprördhet över att ett djur blir mördat som en människa? Tycker du att djur är lika mycket värda som människor?

Svar: Ja.
Laks

2013-03-05 @ 18:21:22
Hemsida: http://bartis.blogg.se
mentalistid säger:

så jävla rätt,
blir irriterad över att de flesta människor (även jag själv under lång period av mitt liv) lever i någon sorts illusion, där djur bara existerar för att tillfredsställa människors behov.
När någon går på zoo och ser ett lejon som sover i buren, suckar hen och tänker "Kan de inte visa lite roliga djur eller?!". Folkbildning up my ass, djurparkerna är inget annat än underhållning och pengamaskiner

2013-08-17 @ 00:00:37


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN