Försök att förstå hur det är att leva som djurrättare i dagens samhälle

 
 
Tänk dig att du lever i ett Sverige där 99% av befolkningen anser att svarta är mindre värda. Svarta ska inte få jobba under samma villkor som resten av befolkningen. De ska inte få jobba alls för pengar, utan de ska vara slavar som tjänar oss vita. Du är helt fri att misshandla, våldta, svälta eller tortera din slav.
 
Du är en av få personer som har ifrågasatt denna norm. Du har bestämt dig för att försöka göra någonting åt slaveriet som du tycker är så hemskt, och hjälper därför din egen slav till frihet och försöker få andra människor att göra samma sak. Men överallt du går möter du motstånd. Folk gnäller på dig för att du är "så extrem", och blir arga för att dem vill minsann ha sina slavar kvar och känner sig hotade av dig.
 
Det finns andra som tycker som du, som jobbar aktivt för att få ett slut på hemskheterna, men ni är väldigt få. Det pratas mycket skit om er och de flesta du möter har förutfattade meningar om hur du kommer vara som person. Arg. Ilsken. Kanske galen. Folk säger hela tiden till dig att du är hjärntvättad, för, herregud vem inser inte att slaveri-systemet är fruktansvärt effektivt och till stor fördel för de vita? Många säger att de bryr sig om slavarna, att de värnar om deras rättigheter och därför brukar dem bara misshandla dem ibland och våldta dem på ett trevligt sätt. 
 
Känns det här som en trevlig tillvaro? Nej, antagligen inte. Byt ut "svarta" mot "djur". Där har du min och alla andra veganers tillvaro i ett nötskal.

Kommentarer
Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa säger:

Jag kan förstå, tror jag. Kanske inte riktigt eftersom jag själv är speciesist och inte pallar bry mej så mycket om djuren (på samma sätt som jag inte pallar bry mej om att hjälpa gatubarn i utlandet).

Men även om jag inte håller med om att djur är lika mycket värda som människor, så tycker jag inte att dom som gör det är extrema, konstiga eller har fel på nåt sätt. Tycker det är strongt att orka kämpa mot djurens frihet och rätt att leva, trots allt motstånd. Desto fler individers rättigheter en kämpar för, desto bättre liksom.

Tykcer dock inte att en behöver vara självisk för att en är speciesist, men det är ju för att jag är speciesist själv. Kan ju förstå att en djurrättare ser speciesister som själviska.

Flummig kommentar kanske men hoppas du fattar va jag menar :p

Svar: Jag förstår :)
Laks

2013-03-07 @ 17:24:55
Hemsida: http://moralfjant.blogg.se/
Maja säger:

Vad är specialisism? Eller vad det hette...

Svar: Speciesism. Kommer från ordet Species (art), med ett ism på slutet. Betyder förtryck av djur. Precis som rasism betyder förtryck av ras, och sexism förtryck av kön.
Laks

2013-03-07 @ 19:43:52
V.madness - vegan ftw säger:

Tack och bock! :) Hela detta snacket om speciesism verkar okänt för många trots att det känns så aktuellt. Hoppas fler blir medvetna om det och att det växer!

Svar: Verkligen!
Laks

2013-03-07 @ 21:17:42
Hemsida: http://vmadness.blo.gg
Anja säger:

I feel ya sista! Jobbigt när folk vägrar fatta något som man själv ser som självklart...

2013-03-07 @ 21:44:16
Sandra säger:

Jag har tänkt på det här med att jämföra djur & svarta, att det i framtiden kanske kommer ses lika sjukt att äga en slav som att ha ett husdjur i bur. Jag hade kaniner som liten & i framtiden ba: "Ja, min mormors mor hade kaniner! i BUR!" & alla kompisarna ba "woooaah!". Haha. Men inte helt otänkbart scenario. Hoppas jag på i alla fall!

2013-03-08 @ 05:51:09
Sandra säger:

Jag har tänkt på det här med att jämföra djur & svarta(/dom europeer som höll som slavar i afrika), att det i framtiden kanske kommer ses lika sjukt att äga en slav som att ha ett husdjur i bur. Jag hade kaniner som liten & i framtiden ba: "Ja, min mormors mor hade kaniner! i BUR!" & alla kompisarna ba "woooaah!". Haha. Men inte helt otänkbart scenario. Hoppas jag på i alla fall!

Svar: Jag brukar också tänka så ibland. En härlig framtid i så fall :)
Laks

2013-03-08 @ 05:53:49
Emelie säger:

Om vi ska se framtidscenarion och samtidigt fortsätta jämförelsen med slavar: Slaverisystemet var accepterat och självklart i tusentals år, långt innan svarta och vita upptäckte varandra. Men det var först i och med kolonialiseringen, när det inte bara var familjer som hade ett par hushållsslavar utan tusentals människor systematiskt skickades till Nordamerika, som folk började motarbeta det. Det dröjde några hundra år men allt eftersom satte sig folk emot systemet, krävde alla människors lika rättigheter och så småningom blev slaveri olagligt över hela världen.

Djurförtryckets historia är exakt likadan: man har utnyttjat djur i tusentals år men nu (i och med industrialiseringen) har det blivit mycket större, och då har folk börjat inse att det är fel. Vi är inte många än, men för hundra år sedan fanns det väl inte ens några djurrättare (eller? Vet inte exakt när det kom) och nu vet i princip alla vad en vegan är för något. Så, det känns inte alls omöjligt att antispeciesism kommer vara en självklarhet om några hundra år! (Hoppas vi slipper inbördeskriget bara, haha)

2013-03-08 @ 13:41:56


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN