Varför tas inte det överlägset vidrigaste djurplågeriet någonsin på allvar?

 
 
Jag blir alltid lika förstummad när jag träffar på folk som till synes verkar vara medvetna, smarta personer som inte äter kött, men som äter fisk. Denna ENORMA djurgrupp försummas ALLTID. Deras lidande är inte lika mycket värt som grisars, kossors, höns. Och ändå så kan jag, och många med mig, direkt skriva under på att fiskeindustrin är det absolut värsta man kan tänka sig ur ett etiskt perspektiv. Ingenstans dödas så många djur, ingenstans bokstavligen torteras dem ihjäl på så vidriga sätt. 
 
 
Utdrag från mitt eget skolarbete om fiske: 
 
"Viltfångad fisk omfattas inte av den svenska djurskyddslagen, vilket innebär att det är lagligt att låta djuren kvävas till döds, vilket inte är fallet för odlad fisk. Detta är det vanligaste sättet som fisken dör på, för vissa arter tar det ett antal minuter men för andra kan det handla om timmar. Ibland läggs djuren på is, vilket förlänger tiden avsevärt men anses förbättra köttkvalitén. Många av fiskarna dör av den oerhörda vikten av andra fiskar i näten, då de bokstavligen krossas. Men även av tryckskillnaden dör många. Den hastiga tryckförändringen kan orsaka att simblåsan spricker, att inälvorna åker ut genom munnen, samt att ögonen förstoras och faller ut ur ögonhålorna.
 

De odlade fiskarna svälts innan slakt, ibland så länge som upp till en vecka, eftersom man vill undvika att de har avföring kvar i kroppen vid rensningen. Eftersom dessa djur omfattas av svensk djurskyddslag måste de bedövas innan slakt. Detta går till genom att fiskarna hälls ner i stora kar fyllda med koldioxidmättad bedövningsvätska, som gör fisken förlamad. Ofta är djuren fortfarande vid medvetande när de tas upp ur karen för att tömmas på sina inälvor. Anledningen till att uppfödarna inte väntar med slakt tills fiskarna är helt utslagna av koldioxiden är för att köttets kvalité anses bli sämre då."

 

 

Gång på gång frågar jag mig själv varför detta inte väcker uppmärksamhet på samma sätt som andra djurs lidande. Även inom djurrättsvärlden glöms fisken bort, och folk som undviker andra köttprodukter fortsätter att äta fisk, och kallar sig även ibland för vegetarianer(!). Jag blir så frustrerad över detta beteende hos folk, och allmänt i samhället.

 

Det snackas en hel del om utfiske och vad som händer med haven och ekosystem och visst, det är skithemskt och borde fixas (och jag har lösningen: sluta ät fisk!) men varför, VARFÖR VARFÖR VARFÖR är det ingen som någonsin nämner ett ord om den etiska problematiken i att kväva fiskar till döds? Att slita upp buken på dem och dra ut inälvorna när de är vid fullt medvetande? Att pressa ihop dem så hårt så att deras kroppar går sönder? Att dra upp dem ur deras hem nere i djupet så att ögonen ploppar ur skallen på dem? Varför tas inte det överlägset vidrigaste djurplågeriet någonsin på allvar?


Kommentarer
SanityAssasin säger:

Kan bara hålla med. Pratade med en vän, vars familj är fiskare, om det här för rätt många år sedan. Vissa saker hon berättade mår jag fortfarande dåligt över, t ex att de skär upp fisken och sliter ut inälvorna innan fisken är död. När jag frågade varför de inte IALLAFALL dödar fisken först förklarade hon att 1)det tar för lång tid, och 2)om de inte hugger av huvudet innan fisken säljs till kunden får de mer betalt p g a att fisken säljs till kilopris. Vet inte vad jag ska göra med den här kunskapen, det är så jävla vidrigt...

Svar: :S
Laks

2014-04-01 @ 12:49:48
Chiaki säger:

Jag tror att ju svårare vi har att identifiera oss med olika arter desto lättare blir det att ignorera att de förtrycks eller utsätts för smärta. Jag vet att jag t.ex. har lättare att ignorera fiskars smärta (eller varför inte myggor och andra insekter) än en ko eller vår katt, och jag försöker ändra på det. Jag tror det är bra att prata om vad som faktiskt händer (precis som du gör nu) så att vi förstår hur fruktansvärt det faktiskt är. Vi måste absolut börja ta det på allvar!

Svar: Jag är inte bättre själv. Har också svårare för det, men försöker använda hjärnan och fakta för att motverka det. Men visst är det svårt, speciellt om man inte VILL tänka på det heller (som köttätare inte vill)
Laks

2014-04-02 @ 00:09:38
Hemsida: http://xchiaki.blo.gg
Maja säger:

Ju större relation vi har till ett djur desto mer empati. Hund och apa exempelvis, det är inget okänsligt ämne.

Samtidigt är det som att folk tycker att döda en fisk är lika okänsligt som att döda en fluga. Det är som att fisken inte är ett djur. Det är bara en sak som man tar och äter för protein. Det ÄR inte helt självklart naturligt att ha empati för fiskar, men det måste vi börja öva upp.

Svar: Håller med
Laks

2014-04-02 @ 11:29:29
Anna säger:

Skulle fiskar kunna ge uttryck för sin smärta och rädsla med stämband skulle vi inte bahandla dem som vi gör tror jag. När vi kommer till fiskars rättigheter enligt lagstiftning drar de flesta hånfullt på munnen och säger att de ändå inte känner något.

Svar: Det har du rätt i! Har inte ens tänkt på faktumet att de inte låter någonting.
Laks

2014-04-02 @ 15:12:52
Micki säger:

Fiskeindustrin är onekligen brutal men jag vet inte om jag skulle kalla den för den allra brutalaste och mest oetiska. Efter allt jag läst och sett måste jag nog säga att de djur som behandlas allra värst är "mjölkkorna" och deras kalvar. Anledningen till det är ju, som du redan vet, att de lever relativt länge, utnyttjas, mister sina kalvar gång på gång, och slutligen transporteras till slakteri där de... ja.
Jag tänker att fiskarna som föds upp i fångenskap inte får leva särskilt länge (vilket ju är en fördel när ens liv bara består av lidande och tortyr) och de vilda fiskarna får leva fria tills de möter sin horribla död.
Själv tror jag inte att vi skulle behandla fiskar med mer respekt om de kunde skrika så vi hörde. Nästan alla andra djur vi utnyttjar och dödar kan skrika så vi hör, men vi lyssnar inte, och det är ju det som är problemet.

2014-04-21 @ 09:49:59
Micki säger:

Och jag vet att det är inom fiskeindustrin som flest djur dödas -- runt 2-3 triljoner djur varje år. Det är så fruktansvärt många individer, man blir helt mållös. Men individerna som fångas och dödas lider ju inte mer av det faktum att många andra individer går samma öde till mötes.
Jag tänker också att det troligtvis endast är personer som förespråkar enfråge-inriktade djurskyddskampanjer som ignorerar fiskars (och andra djurs) lidande när de pratar med människor. En person som endast förespråkar veganism (inte helvegetarianism, lakto-ovo, köttfri måndag och äggfri onsdag osv.) säger ju emot allt utnyttjande av djur, allt från att utnyttja djur i filmer till att utnyttja och döda djur för mat.
Personer som inte äter rött kött och kycklingskött men som fortsätter konsumera fiskkött, ägg- och mjölkprodukter har hjärtat på det rätta stället, men tråkigt nog tror jag att de blivit vilseledda av aktivister som endast fokuserar på köttkonsumtion när de snackar "djurrätt". Skulle dessa godhjärtade aktivister istället fokusera på att lära människor om vad veganism är och innebär så tror inte jag att folk skulle bli lacto-ovo-vegetarianer och pescetarianer.

2014-04-21 @ 10:24:30
Emma Hå säger:

Jag blir så jäkla arg när jag tänkte på fiskeindustrin. Framför allt eftersom majoriteten av fisken fiskas i inödan, för att bli fiskmjöl som sedan använder till djurfoder för kött- och mjökdjur. Dessutom används metoder som dödar utrotningshatade arter, förstör bottenfaunan och gud vet vad.

//Emma Hå

Svar: Ja och att typ ibland så mycket som 80 % av fångsten bara slängs tillbaka i havet, döda :S
Laks

2014-04-22 @ 12:06:12
Hemsida: http://emmahas.se
Micki säger:

Emma: Hur är det mer onödigt att fånga och döda fiskar för att göra mjöl av dem än att fånga och döda dem för att göra gratäng av dem? (Ges fiskmjöl till nötkreatur förresten? De är ju utpräglade växtätare, tänker att de kanske skulle fara illa av det.)
Laks: Så du anser att det är mer fel att fånga och döda fiskar om de slängs tillbaka i havet än om de transporteras till butik för att konsumeras av oss? Låter nästan som man gör fiskarna en tjänst om man köper deras döda kroppar i butikerna. Det kanske leder till att färre fiskar slängs tillbaka i havet, eller hur? Det är inte att fångsten slängs tillbaka som är det verkliga problemet.

Svar: Det verkliga problemet ligger i att vi människor anser oss ha rätten att plåga och döda djur av den enda anledningen att de tillhör en annan art (speciesism). Att äta djur är ett vidrigt beteende, och att fånga djur och döda dem för att sedan slänga tillbaka dem i havet är ett ännu vidrigare beteende av den anledningen att de dog totalt i onödan, inte ens för att mätta någon.
Laks

2014-04-28 @ 08:50:30
Micki säger:

Jag förstår precis hur du menar, men fiskarna som dödas och transporteras till butik för att konsumeras dödas precis lika mycket i onödan som fiskarna som slängs tillbaka. Om de mättar någon människa, om de klär någon människa eller om de underhåller någon människa spelar ingen roll. Lika onödigt som att slänga kropparna. Att säga att det är bättre att fiskarna konsumeras är nästan detsamma som att säga att det är bra att de konsumeras, så att de inte slängs tillbaka. (Är det värre att, efter man har köpt den döda fisken från butiken, slänga den i soporna eller ge den en "begravning" än att göra gratäng av den?)

2014-04-29 @ 19:38:28
Anonym säger:

alltså de här var ju ett jättebra inlägg. jag har inte ens tänkt på att fiskar får lida så mycket. kor, får, grisar.. ja, men fiskars lidande har jag inte tänkt på.. skäms nästan.=S så de här öppnade mina ögon faktiskt ,fler borde skriva om det

Svar: Vad bra! :)
Laks

2014-05-09 @ 18:51:44
amanda säger:

vad händer med den döda fisken som slängs tillbaka i havey

Svar: Den ruttnar bort vid ytan, eftersom den flyter. Kan tänka mig att fiskmåsarna har kalas vid dessa tillfällen.
Laks

2014-09-18 @ 07:50:00
Anonym säger:

bra sagt

2015-04-13 @ 09:23:15


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN