Att köpa rätt ägg
För ungefär en vecka sedan såg jag en kort film om hur det går till på kläckerierna i England. Den handlade mycket om vad som händer med alla tupparna som föds. För dem finns det ju ingen användning för inom äggindustrin. Dem slängs därför ner en kvarn där dem mals sönder - levande. Och detta gäller alla ägg, både krav, frigående inomhus och burägg. De höns som används inom industrin kommer alla ifrån ett kläckeri, och där ser tyvärr rutinerna ut såhär. I Sverige klipps dock inte näbbarna av på kycklingarna.
Efter att ha sett detta så vet jag att antingen så slutar jag äta ägg (vilket jag ALDRIG skulle klara av.. jag skulle inte kunna bli vegan..), eller så ser jag till och köper ägg från ett ställe där dem själva har hand om uppfödningen och vet med säkerhet att tupparna inte dödas. Jag har ju hört att många har höns på sin villatomt och förser sig själva och sina grannar med ägg. Ska försöka hitta någon sådant ställe och börja handla där istället!
Trackback