Att producera mjölk
Betesläppen som äger rum varje vår har blivit en viktig reklam för mjölkproducenterna. Familjer bjuds in för att se på när korna skuttar ut från stallarna och ut i hagarna, överlyckliga över att äntligen få röra på sig. När man ser detta får man känslan av att mjölkproduktionen på alla sätt och vis är en trevlig industri. Men är det verkligen så?
Nej, så är det inte. Går du in på Arlas hemsida möts du av leende ansikten, bönder som klappar om sina kalvar & kor som betar på oändliga ängar. Som du förstår handlar allting enbart om en sak - att sälja. Och de gör dem genom att visa upp den fina sidan av något som annars är helt fruktansvärt. För att ge trygghet åt konsumenterna, få dem att tro att djuren lever underbara liv ute i hagar.
Sanningen är något helt annat.
En mjölkkos liv börjar med att hon tas ifrån sin mamma, oftast redan första dygnet efter födseln. I naturen diar kalven sin mamma i ca 6 månader. De första veckorna bor den nyfödda ungen ensam i en box, där hennes mjölk serveras i hink. Efter det får hon bo tillsammans med andra kalvar, inomhus.
När hon är 15 månader gammal insemineras hon, 9 månader senare föder hon kalven som genast tas ifrån henne. Efter detta mjölkas hon två-tre gånger dagligen, och detta fortsätter ända in i slutet på nästa graviditet. På detta vis fortsätter hennes liv, vanligtvis föder varje ko 3-4 kalvar under sin livstid.
Hankalvar som föds skickas till slakt (förutom de som används inom aveln), honkalvar blir mjölkkor. När de har levt i fem år slaktas dem, även om de skulle kunnat bli uppemot 20 år naturen.
Dagens kossor är framavlade till att producera 10 gånger så mycket mjölk som i naturen, vilket leder till plågsamma sjukdomar och svåra kalvningar. Svenska kossor lever största delen av sina liv inomhus, antingen i lösdrift eller fastbundna där de endast kan ta ett steg fram och ett steg bak eller ligga ner.
Golven består oftast av betong och lite strö. Det är alltså inga bekväma liggplatser direkt, inne i dessa stallar. Ca 70% av alla kossor har sår på klövar, som resultat av det hårda golvet.
Det är inte så konstigt att Arla vill visa en trevligare bild av denna vidriga verksamhet.
Visste alla sanningen skulle nog inte mjölk stå på lika många bord.
Trackback