Könsroller


Ända från födseln blir vi separerade, indelade. Dem med snopp ska åt ett håll och dem med snippa ska åt ett annat håll. Beroende på vilket kön man har behandlas man olika. En kille som knullar runt blir en populär person som många ser upp till. Gör en tjej samma sak blir hon en hora, en slampa. Någon som alla ser ner på.

Jag tycker att alla ska få göra som dem själva vill. Det finns så otroligt många som inte känner att dem passar in i tjej - eller killrollen, dem vill vara någonting mittemellan. Och då ska dem få vara så! Tänk om vi uppfostrade alla barn lika, på samma sätt och slutade att särbehandla. Då skulle alla barn växa upp och sedan få upptäcka själva hur just dem vill vara.

Den här filmen får en verkligen att tänka efter..





Kommentarer
Maol säger:

Bra film!

Jag är lite trött på att få frågan "har du barn" oftare än min sambo när vi söker jobb.

Det är som att de tar för givet att mammorna stannar hemma om barnet blir sjukt.

2011-01-07 @ 19:16:59
Hemsida: http://monstars.blogg.se/
Mo säger:

Absolut! Har blivit särbehandlad många, många gånger! Och tyvärr upptäckt i efterhand att jag själv särbehandlat både barn och vuxna.....!! E vi så rotade i "könstänket" att vi inte vet hur vi själva e, och hur ska vi ändra på det? Vi måste börja med barnen. SÅ: I barnklädesaffären, fråga efter neutrala "barnkläder"......

2011-01-07 @ 22:16:22
Tess säger:

Riktigt bra film! När det är ombytta roller så är ju det där beteendet normalt enligt många. Men de kanske tänker till när de ser tjejerna i "killarnas roller" och vice versa. Jag har blivit särbehandlad för att jag är tjej. En del, speciellt killar, tar för givet att man inte kan något om datorer, tv-spel och liknande. Som tur är växte jag upp med föräldrar som inte behandlade en som "tjej". Jag fick bli mig själv istället och gillar både "flickiga" och "pojkiga" saker. Jag skrev citationstecken för jag avskyr verkligen att saker delas in i kategorier. Som idag då jag fick säga att rosa bara är en färg och att pojkar visst kan ha rosa saker (angående min son).



Svar: Ja, att kalla vegetarianer för kaniner är verkligen lågt. Jag är inte vegetarian och skulle inte klara det, men jag respekterar de som gjort det valet och klarar av att hålla det.

2011-01-07 @ 22:28:41
Hemsida: http://highlandertess.blogg.se/
Tess säger:

Svar: Jag håller helt med! Jag förstår inte varför dessa föräldrar inte ser hur de begränsar sina barn. När de leder barnen till "rätt" typ av kläder och leksaker för sitt kön. Jag tror det kan bli svårt för mig som har en son också. För det är trots allt mer accepterat att en tjej är "pojkaktig" än att en kille är "tjejig". Om en tjej leker med bilar, so what? Om en kille leker med Barbie, oj tänk om han blir gay! Helt sjukt egentligen att det finns folk som tänker så. Jag trodde det inte förrän jag upplevde det.

2011-01-07 @ 23:17:40
Hemsida: http://highlandertess.blogg.se/
Adara Magazine - din bloggtidning på nätet! säger:

Samhället är väldigt ytligt tycker jag.. det är så mycket som handlar om att se så bra ut som möjligt m.m!



Ja visst har det blivit populärt med en personlig almanacka. Tycker det är jätteroligt med en unik almanacka, det blir ju roligare att skriva i. Sen är det inte så mycket dyrare än en man köper ute i bokhandlarna. :)

2011-01-07 @ 23:26:38
Hemsida: http://adaras.se
Elin säger:

Tycker du har helt rätt. Man ska inte behöva bli "placerad" på ett visst sätt bara för att man är kille eller tjej.. Själv lekte jag med bilar och sprang runt mer riddarrusning när jag var liten. Inta vart vell jag "konstig" för de??!. onödigt allt dedär.. Min bror ville t.ex. klä sig i rosa när han va liten. så min mamma lät honom göra de. han är inte bög förde nu.. NÄÄ. blir arg på såntdär. Man ska inte rollsätta allt hela tiden..



Tack så jättemycket vännen!.

2011-01-07 @ 23:35:13
Hemsida: http://elinmargaretas.blogg.se/
Elin säger:

Tack så jätte mycket!! va snällt av dig :) jaa, känner mig nöjd!.



Nej, de är så konstigt att vi människor ska behöva tänka så.. Han vart ju inta gay för att han hade rosa??. Så knasigt allt om könsroller. De är nästan som att folk skulle kunna säga att de är fel att tjejer ska bära svart?. Att vi hellre ska vara vita och "oskuldsfulla".



Kramkram



2011-01-07 @ 23:59:53
Hemsida: http://elinmargaretas.blogg.se/
Anonym säger:

SV: Ja, faktiskt. =) Det blir ungefär som att pyssla när man gör såna inlägg. =)



Alltså du fortsätter verkligen bra med inläggen. Såna här ämnen kan verkligen skapa debatt. =)

2011-01-08 @ 04:58:33
Hemsida: http://tvminnen.blogg.se/
LIENE säger:

sv: Nää men usch! Min samhällskunskaps lärare är verkligen korkad, mer än vad jag trodde:O han sa att det ser inte så farligt ut i Sverige för djuren att djurrättsalliansen överdriver.



Bra inlägg!

2011-01-08 @ 09:37:31
Hemsida: http://lienes.blogg.se/
Schniffel säger:

Svar: Ja, det är så härligt att simma ^^



Hatar det här med könsroller. Jag älskar att se formel 1 och att syssla med motorsport om chansen kommer (vilket inte är så ofta), men tas sällan seriöst för att tjejer inte kan vara intresserade av det... Huäääh! Och bara för att man som kille är lugn och trevlig av sig, är man bög.



Näe, samhällets syn på grabbar och tjejer kan gräva en grop och plantera komposterade solrosfrön där.

2011-01-08 @ 14:54:28
Hemsida: http://schniffel.blogg.se/
Paula säger:

Sv; Ja, dom är så otroligt söta! Man får nästan själv lust att skaffa sig en (jag som vanligtvis brukar säga att jag aldrig vill ha några barn..)



Håller absolut med dig i det här inlägget. När jag brukar förklara för andra hur jag anser att samhället borde vara och hur vi borde bete oss mot varandra säger dom bara, feminist!

Man kan kalla mig vad som helst, jag står fortfarande fast vid mina åsikter och det verkar du också göra :)

2011-01-09 @ 20:43:02
Hemsida: http://mevsme.blogg.se/
Anonym säger:

2011-01-09 @ 21:31:49


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN