Utrotningshotade djur

 
Många undrar antagligen - vad spelar det för roll om dessa djur dör ut eller inte? Men sanningen är så, att varje art ingår i planetens ekosystem. Försvinner en del rubbas lätt andra delar också, och tillslut faller hela systemet ihop och kollapsar. Detta kommer tillslut påverka även oss människor.
 
Anledningen till att många arter är utrotningshotade är för att vi människor förstör miljön för dem på många sätt. Mänskligheten har förändrat hälften av all landyta på planeten, då förstår man hur mycket plats just våran art tar upp. Därför trängs andra djur undan och minskar i antalet. Människan släpper också ut massvis med växthusgaser i atmosfären, t.ex. när vi producerar saker eller flyger flygplan, vilket leder till förändringar i klimatet. Dessutom jagas och dödas många djur eftersom dem är eftertraktade i den illegala handeln.
 
Men det är ju naturligt att vissa arter dör ut? Dinosaurierna försvann ju? Självklart är det naturligt med utrotning, naturen väljer bort svaga länkar och gynnar dem som är duktiga på att överleva. Men dessa förändringar har skett på några hundra år, vilket är en väldigt kort tid om man jämför med när andra arter försvunnit. Utrotning går ungefär 1000 gånger fortare idag än vad det skulle göra om inte människan var inblandad. Och det är farligt om det går för fort eftersom natur och djur inte hinner anpassa sig efter förändringarna.

97% av alla vilda tigrar har försvunnit de senaste hundra åren. Om tolv år beräknas tigern ha dött ut helt.
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN