"What a cruel male-dominated culture!"

Det pratas ofta om hur burkan är ett fruktansvärt förtryckarredskap. Vi i väst vill gärna poängtera hur otroligt bra vi har det och hur jämställt allting är, samtidigt som vi lite överlägset säger att det är så hemskt för kvinnorna i de muslimska länderna. Vi glömmer bort att vi, liksom dem, faktiskt fortfarande lever i ett patriarkalt samhälle där allting utgår från män - till och med vilka kläder kvinnor ska klä sig i.
 
Kvinnor i öst bär ofta täckande kläder som inte visar armar, ben och hår. Varför? För att männen inte ska "frestas" av dem, ett exempel av att kvinnan tar ansvar för mannens sexualitet (du får skylla dig själv om du blir våldtagen när du är klädd sådär!). Kvinnor i väst bär ofta utmanande kläder som visar upp brösten, de långa (rakade!) benen och högklackat. Varför? För att männen ska tycka att hon är sexig och på så sätt får hon ett högre värde, eftersom den viktigaste egenskapen för kvinnor i vår kultur är utseendet.
 
"Men kvinnor i Sverige blir ju inte tvingade att se ut så!" skriker någon. Och nej, det finns ingen lag på att vi måste se sexiga ut men om man har något slags förstånd så kan man inse att det är precis just det som samhället skriker åt oss. Bilder med smala kvinnor, massor av smink och stora bröst. Behovet av att vara snygg och uppskattad för vårat utseende är inte naturligt utan appliceras efter födseln på flickor, genom påverkan från omgivningen.
 
Gissa varför många kvinnor tycker att det är viktigt hur de ser ut... För att media visar upp hur en "riktig" kvinna ska vara (rakade armhålor, rakade ben, stora bröst, smala midjor osv) och för att medans pojkar bemöts med "vad cool du är!" bemöts flickor i samma ålder med "vad fiiiiiin du är!". Om barn uppskattas för sitt utseende kommer de snart inse att det är av yttersta vikt att se bra ut.
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN