En konstnär är fortfarande konstnär oavsett kön, etnicitet eller eventuellt handikapp

 
 
 
 
 
Såg denna text i en gammal tidning som låg i pappersinsamlingen. Här uppmärksammas det att kvinnor gör någonting, och visst, det är ju kul. Men hela grejen motverkar sitt syftet (syftet antas vara att både män och kvinnor ska kunna vara konstnärer). Det är precis som med fotbollen. Det finns fotboll, och sen finns det damfotboll. Eller en komiker, och en kvinnlig komiker. Konstnärer, och kvinnliga konstnärer. 
 
Mannen är alltid regel. Kvinnan är alltid undantaget. Och visst kanske det alltid har varit ovanligare med kvinnor inom vissa arbeten och därför betonas det för att det är annorlunda. Men jag skulle väldigt gärna vilja leva i en värld där man inte pratade om handikappade, mörkhyade och kvinnliga konstnärer. Bara konstnärer fungerar väl fint? Det är ju det dem är, trots allt. En konstnär är ju fortfarande konstnär oavsett kön, etnicitet eller eventuellt handikapp.

Kommentarer
Matilda säger:

Kan man inte säga konstnärinna? :)
Du borde btw läsa Egalias Döttrar! Riktigt bra.

Svar: Fast varför ska man ens skilja på en manlig och en kvinnlig konstnär? Varför böja ord efter kön? Bara onödigt enligt mig.
Laks

2012-08-23 @ 19:38:05
Hemsida: http://higgsr.tumblr.com/
Sarah säger:

Nu vet jag inte vad artikeln säger, men det kan ju vara ett påpekande om att kvinnliga konstnärer och blir vanligare och tar plats. Alltså inget särskiljande mellan manliga och kvinnliga per se!

Principen i det du säger är dock korrekt. Håller verkligen med där!

2012-08-23 @ 20:05:18
Hemsida: http://syntkatten.weebly.com
LORISSA LOVEBOMB säger:

Jag håller med. Vissa säger till och med kvinnliga läkare, vilket är ett steg från läkerska. Herregud.

2012-08-23 @ 22:04:11
Hemsida: http://lorissalovebomb.se
Matilda säger:

Det beror väl på vad det handlar om, ibland kanske man behöver skilja på det, vad ska man säga då?

Svar: När skulle man behöva skilja på det?
Laks

2012-08-23 @ 23:04:59
Hemsida: http://higgsr.tumblr.com/
Matilda säger:

Vad vet jag, t.ex. texten på bilden du la upp när de ska berätta att det var just ovanligt många kvinnliga konstnärer? Hur ska de förklara att det var ovanligt många kvinnliga konstnärer om de inte antingen säger att de var just kvinnliga, eller säger konstnärinnor, eller vad sjutton som helst som visar att det var just kvinnor?
Bara nyfiken på vad de skulle skriva istället för att få fram att det var ju ovanligt många kvinnor med på utställningen :)

Svar: Jag förstår inte riktigt vitsen med att ens poängtera faktumet att det var ovanligt många kvinnor på utställningen. "Ovanligt många invandrare har ställt ut sin konstpå museet i Stockholm". Asså det låter fel, fattar inte varför man ens ska uppmärksamma det, för om man uppmärksammar det som att det är vanligt så kommer det aldrig bli vanligt. Det är som att säga till ett barn "min son får vara som han vill, för vi är genusintresserade. Så han har rosa trots att han är en kille!" Att ens kommentera det dödar ju liksom genus-insatsen...
Laks

2012-08-24 @ 16:18:56
Hemsida: http://higgsr.tumblr.com/
Matilda säger:

Vad jag menar är att de skulle ju lika gärna kunnat skriva "Ovanligt många manliga konstnärer..." för att just belysa att det var ovanligt många manliga, då hade det inte räckt att skriva bara "ovanligt många konstnärer" för då hade det ju bara låtit konstigt. Om du förstår vad jag menar.

2012-08-24 @ 16:21:11
Hemsida: http://higgsr.tumblr.com/
Emelie säger:

Jag förstår din poäng, men jag tycker själv att det är bra att skriva om kön i vissa fall och att det här är ett av dem. Om det nu är så att konstbranchen är mansdominerad är det ju bra att lyfta fram att en utställning har ovanligt många kvinnliga konstnärer. Om man bara skulle prata om konstnärer utan att specificera kön skulle man ju överhuvudtaget inte kunna lyfta frågan om att män generellt tas fram mer. Sen behöver man ju inte nämna könet i de fall det är irrelevant, men just här är det inte det.

2012-08-24 @ 16:47:21
Matilda säger:

Jag förstår hur du tänker men jag håller ändå inte riktigt med.

2012-08-24 @ 23:05:57
Hemsida: http://higgsr.tumblr.com/
annica säger:

Hej, stötte på den här bloggen och ville egentligen bara ställa frågan: Du ser ett konstverk blir fullständigt tagen av det (klassiskt eller modernt 2d eller 3d...) spelar det då någon som helst roll om det är gjort av en man eller kvinna, vart konstären bor i världen eller vilket årtal konstnären är född?

Svar: Nej.
Laks

2012-10-12 @ 23:14:16
Hemsida: http://www.annicadelfos.nl


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN