Män och maskulinitet

Många verkar ha missförstått en hel del när det kommer till kampen mot könsroller. Vissa tror på allvar att de skulle förlora någonting på en värld utan könsroller, speciellt då att män skulle behöva "nedgradera" sig (till kvinnans låga status). 
 
Mannens maskulinitet och rädsla att för en sekund bli förknippad med någonting kvinnligt är ju varje (amerikansk) komediseries huvudsakliga handling. I Vänner, How I Met Your Mother och Desperate Housewives är detta ett återkommande tema. Förövrigt så älskar jag alla dessa serier men det är störigt att konstant se invanda, tråkiga, begränsande mönster som jag vet finns i verkligheten också. Det är inte i tv-serierna dem skapas men det är där dem förstärks och bevaras.
 
Det här med män och deras maskulinitet är heligt i samhället. En kvinna kan klä sig som en man och betraktas som lite småkonstig, men sure liksom, hon är lite manlig av sig bara! Men en man som gör samma sak fast åt andra hållet sänker sig till kvinnornas nivå och överger sin maskulinitet - någonting väldigt chockerande och fasansfullt i mångas ögon.
 
På detta sätt tycker jag ofta att de som förlorar mest på könsrollerna är just männen. Det är dem som begränsas mest, får svårast att vidga sina val och möjligheter när det kommer till intressen och utseende. Inte sminka dig, inte gilla virkning, inte gilla dans, inte ha rosa saker... Listan kan göras hur lång som helst av vad som inte anses vara passande för en man. Som tur är förändras saker. Om många långa år kanske vi alla kan vara som vi själva vill och slippa vara det som normen säger åt oss.

Kommentarer
Mo säger:

Tummen upp! Bra skrivet! Kul att du vänder på det hela och att det dessutom stämmer till stor del, männen har dåligt med valfriheten....det är tufft för dem också....

Svar: Tack! :)
Laks

2012-08-05 @ 21:13:06


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN