Han, hon, hön, hän, hin, hun - eller kanske bara hen?

 
 
Varför finns det egentligen olika pronomen för olika kön? Vad är meningen liksom, egentligen? Det krånglar ju till det hela ganska ofantligt mycket. Det finns nog inte en enda person som någonsin tänkt att vi borde införa olika pronomen för svarta och vita människor? Typ "hin" för vitt folk och "hun" för svart folk? Eller "hön" för de som har högt IQ och "hän" för för de med lågt IG?
 
Kan inte alla bara ha samma istället? Att ha olika pronomen för olika människor placerar omedvetet folk i fack, dessutom är det onödigt krångligt. Varför hålla på med alla dessa jobbiga ord? Han, hon, hön, hän, hin, hun - eller kanske bara hen? Lättare, smartare, bättre. Det gäller bara att vänja sig.

Kommentarer
Amanda säger:

Jag tror att det i många fall skulle bli mer komplicerat om man bara använde ordet hen. Det kan vara lättare att skilja på två personer om man har flera ord. Till exempel, om vi har meningen: "Han gick åt det håller medan hon gick åt det andra hållet" skulle det annars bli "Hen gick åt det hållet medan hen gick åt det andra hållet". Vem var det som gick åt vilket håll nu egentligen? Förstår du vad jag menar?

Svar: Fast det blir ju samma sak om det är en grupp med bara kvinnor eller bara män. Nej, det där köper jag inte. Varför ska indelningen i sådana fall vara just mellan män och kvinnor, och inte mellan svarta och vita? Blonda och brunetter? Smarta och korkade?
Laks

2012-12-21 @ 01:07:28
Daniel säger:

Kunne ikkje ha vore meir einig!!

2012-12-21 @ 02:22:44
Hemsida: http://doktordaniel.wordpress.com
Schniffen | neurotisk supernörd säger:

Ska man skilja på två personer, går det ju lika bra att använda deras namn.
"Peter gick ditåt och Anna gick ditåt."
Jäääh!

Skulle vara svårt med pronomen för högt och lågt IQ, för det är inte lika synligt x) Rolig tanke dock. Hehehehhehrgh.

Svar: Namnen är ju det enklaste att använda. Håller med.
Laks

2012-12-21 @ 16:45:49
Hemsida: http://schniffen.blogg.se
Amanda säger:

Men om man bara ser rent biologiskt så är det ju en mycket större skillnad på män och kvinnor jämfört med svarta och vita till exempel. Det skiljer sig med en hel kromosom istället för bara ett antal gener.
Låt mig citera en kompis "jag är för jämställdhet men emot feminism". Tycker det börjar gå för långt när man vill ta bort orden han och hon. För det ÄR skillnad mellan män och kvinnor. Inte så liten skillnad heller..

Svar: Feminism ÄR jämställdhet. För att få jämställdhet måste könsrollerna bort. För att få bort könsrollerna måste vi börja fundera över och ifrågasätta dagens normer.
Laks

2012-12-21 @ 19:08:12
Amanda säger:

För övrigt, jag vill inte vara en hen. Jag vill vara en hon. En hon och inget annat. Och är det då inte min fulla rätt att få bli kallad för det då? Precis som de som vill bli kallade för hen bör få bli det.

Svar: Jo visst.
Laks

2012-12-21 @ 19:13:48
Schniffen | neurotisk supernörd säger:

Hen är inte ett namn eller något en person skulle använda som ett alternativ för att ropa på en, lika lite som man skulle ropa "han/hon" efter någon istället för att använda namn. Hen används nu som ett komplement, och hur det utvecklar sig får tiden utvisa. Och den som tydligt frånsäger sig viljan att kallas han/hon/hen ska ha rätt att göra det. Själv är jag glad att hen finns, för jag identifierar mig varken som man eller kvinna, utan som människa.

2012-12-21 @ 21:45:05
Hemsida: http://schniffen.blogg.se
Daniel säger:

Å snakka om at det er større biologisk forskjell mellom mann og kvinne enn høg og låg IQ, og at det difor er rett å nemna nokon sitt kjønn i kvar einaste setning om personen, gjev ikkje meining når ein tenkjer ekstra godt over det. Biologisk forskjell på kva då? Det er større forskjell mellom dum og smart når det kjem til IQ, enn mellom mann og kvinne. Det er større hårfargeforskjell på ein afrikanar og ein nordmann, enn hårfargeforskjell på mann og kvinne. Det er mange ting som er meir forskjelleg frå ei gruppe til ei anna gruppe, men det gjer det ikkje rett å kategorisera som ein gal.

2012-12-25 @ 02:07:30
Hemsida: http://doktordaniel.wordpress.com
Mikaela säger:

Håller absolut med!

Och tummen upp till Daniel! Kunde inte sagt det bättre själv.

2012-12-25 @ 13:16:42
Amanda säger:

Till Daniel:
Mellan en man och en kvinna skiljer det sig en kromosom, en hel fucking kromosom. Skillnaden mellan hårfärg, hudfärg och så vidare ligger hos ett antal gener. Vet du hur många gener en kromosom består av?!
Rent biologiskt blir skillnaden alltså större mellan en man och en kvinna.

2012-12-29 @ 01:36:21
Martin säger:

Fast nu säger man ju inte hön hin hun osv, utan faktiskt bara han och hon, det är inte speciellt komplicerat och jag tror att dem flesta kan hålla med om det, personligen så vägrar jag säga hen.

Svar: Modigt.
Laks

2013-01-15 @ 12:44:03


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN