Döda med gott samvete?

Det sägs ju ofta att man ska äta kött som kommer från djur som haft det bra, och inte fått genomgå något "onödigt lidande". Men ALLA djur som föds upp och dödas för sitt kött genomgår ett onödigt lidande med tanke på att vi inte behöver deras kroppar för att överleva. Dessutom är det ett sjukt konstigt synsätt - är det okej att döda någon för att hen tidigare har haft det bra? Jag har skrivit om detta förut, men det tål att upprepas med tanke på hur många det är som resonerar så här.
 
Givetvis är det bättre att äta kött från djur som fått gå ute och mått bra, än att äta kött från djur som bokstavligen stått i sin egen skit hela sina (korta) liv. Men detta är bara olika grader i helvetet, inte ett rättfärdigande för att få döda de djur som "mår bra". Finns det någon som resonerar på samma sätt när det handlar om människor? Att Breiviks offer faktiskt hade det väldigt bra innan de brutalt mördades? 
 
"Titta så glad vår hund är här ute på landet! Här får hon springa fritt dagarna i ända! Vilket ypperligt tillfälle att skära halsen av henne med gott samvete!"
Kronfjäll

Kommentarer
Emelie säger:

Klockrent citat! Perfekt att ta upp med "djurväns"-köttätare

Svar: Ja, visst var det ett grymt bra citat? Det var Kronfjäll som skrev det (kronfjall.blogg.se)!
Laks

2012-07-27 @ 12:44:47
Elin Astrid säger:

Hej!
Jag undrar, vad anser du om honung? Hur mår bin som hålls för honungsproduktion?
För min egen del ser jag inte att det är någon fara men jag vill gärna ha din synpunkt!

Svar: Det kanske inte är världens största problem just nu, honungproduktion. Personligen avstår jag från det. Har hört att biodlare inför varje vinter dödar alla sina bin, detta är givetvis inte okej. Men sedan har jag också hört att så inte är fallet. Honungsproduktion i sig innebär ju att stjäla binas mat som de jobbat ihop. Istället ersätter man det med någon slags sockerlösning. Även om bina inte lider eller svälter på något sätt (vilket jag iofs inte har en aning om de gör) så känns det som ett principfel. Jag håller mig borta från honung, det är så himlans lätt så det är liksom inget stort problem. Men som du märker, jag har hört lite skilda historier och vet faktiskt inte exakt hur det ser ut när honung blir till.
Laks

2012-07-27 @ 14:19:19
Hemsida: http://elinastrid.blogspot.com
Mikaela säger:

Elin Astrid: Kolla gärna in den här utmärkta sidan som förklarar hur exploateringen av bin går till och varför honung (och bivax m.m) inte räknas som ett veganskt livsmedel: http://www.vegetus.org/honey/honey.htm

2012-07-27 @ 21:44:34
Anonym säger:

Hej! Här är några tankeproblem jag stött på. Om man tar en titt på plast så verkar det inte finnas någon som helst försvarbar orsak att producera det. Det är giftigt, det bryts inte ner, När det hamnar i det naturliga kretsloppet försvårar det livet för miljontals individer världen över och det krävs en smutsig oljeindustri för att kunna existera. Jag får inte tillverkningen av plast på nå sätt att gå ihop med (riktig)hållbarhet eller rättvisa. Bryr man sig verkligen om jorden och dess invånare om man skapar och använder nåt som får förödande konsekvenser för alla som bor här?

Jag kan inte heller hitta nått sätt att rättfärdiga industriell tillverkning av naturliga fibrer eller animaliska produkter som skinn eller päls. Vilket kräver enorma mängder olja, mineraler, slavarbetskraft för att tillverka och köra alla jordförstörande maskiner.

Hur ska man tänka? Hur ska man agera?

Om man tittar på nordligt boende ursprungsbefolkningar. Kan man applicera ditt inläggs argument på dem? De har bott på samma ställe i flera tusen år, levt tillsammans med de andra djuren och växterna utan att skada sin omgivning och göra det omöjligt för tusentals arter att leva. Medans de civiliserade kom och utrotade vargen, högg ner all skog, skogen som de flesta icke mänskliga djur inte har en chans att klara sig utan och sedan klär sig i plast.

Jag vet inte riktigt vart jag vill komma och hur jag ska tänka, men problemet verkar vara mer komplext än vad man tror.

2012-07-28 @ 09:51:47
Daniel Kronfjäll säger:

Att säga att man bara äter kött från djur som haft det bra är bara ännu en ursäkt för att inte ta sitt ansvar gentemot våra medvarelser. Så fruktansvärt sorgligt att folk inte orkar ta sitt ansvar.

Roligt att bli citerad dock! ^^

2012-07-28 @ 11:35:35
Hemsida: http://kronfjall.blogg.se


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN