Föd inte upp djur

Det sista du ska göra är att avla på dina djur. Gör ALDRIG det. Det finns så många marsvin, katter, kaniner och hamstrar där ute så det inte är klokt. Det sista som behövs är att någon hobby-avlare föder upp kullar som aldrig kommer få ett tryggt boende, eller som tränger ut andra djur som skulle ha kunnat få ett tryggt boende.

Jag har adopterat marsvin två gånger. Ena gången handlade det om en familj som tröttnat på sina djur och ställt ner dem i tvättstugan för att de inte orkade se dem. En dog, den andra hamnade hos Mia Winge och Marsvinshjälpen, och kom därifrån hem till mig.
 
 
Den andra historian handlade om Belinn (bilden ovan). Hon hittades i en skog tryckandes under en buske tillsammans med ett annat marsvin. Om de hade smitit eller blivit dumpade vet vi inte. Det var höst så båda djuren mådde riktigt dåligt av kylan, och det andra marsvinet avled senare p.g.a. det. Ensam kvar fick Belinn spendera ett halvår hemma hos dem som hittat henne. De hade ingen erfarenhet av marsvin och visste inte hur de skulle sköta om henne, men de försökte så gott de kunde - de ville väl. Men efter ett tag insåg de att hon kanske borde bo någon annanstans eftersom hon var så rädd och därmed väldigt svår att hantera. Där kom jag in i bilden.
 
Tusen andra historier följer samma mönster. "Vi har tröttnat så nu säljer vi Konrad och Mimmi", eller den klassiska "två marsvin till salu, 3 månader gamla, säljs p.g.a. allergi". Gå in på blocket och titta hur många du hittar i just ditt område som har lagt ut en annons med precis dessa meningar.
 
I andra fall orkar inte matten/hussen ens försöka omplacera sitt djur. Folk som lämnar sina marsvin i en skokartong i grovsoprummet eller lämnar dem utanför stället de skaffade dem på. De dumpar dem direkt i soppåsen som om de vore en möbel som gått ur tiden. Och det är väl egentligen precis det värdet som zoobutikerna signalerar att djuren är värda - 300 kronor kostar ett marsvin på din lokala djuraffär.
 
Föd inte upp djur. Ta hand om dem som redan finns. ADOPTERA.
 
 
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN