Hej Anonym!



Först och främst - tack till dig som skrev detta! Vilket beröm, jag blir jätteglad. Och sorry om jag inte svarat tidigare men som folk kanske har märkt så har det hänt grejer med marsvinen så jag har inte riktigt haft tid och ork att skriva.
 
Och nu till dina frågor. Att dina föräldrar är fientliga till en annan livsstil är inte så konstigt. Det man inte har någon erfarenhet av blir ofta läskigt och konstigt. Men om du tar dig tiden att lära dig ordentligt om hur du ska laga din nya mat (det är inte så svårt, men det är ju en del nya livsmedel man måste bekanta sig med), och reder ut dina egna tankar och känslor om VARFÖR du ska börja äta mer vegetariskt/bli vegetarian så kommer du lättare kunna förklara det för andra också. Jag har hört om många vuxna som ser ner på ungdomar som blir veg*aner och säger att "det är bara en fas, hen kommer över det". Men tillslut kommer dina föräldrar antagligen förstå att det inte handlar om något tonårsrebelleri, utan om politiska åsikter som ska respekteras av andra.
 
Kanske kan du berätta för dina föräldrar om hur djurindustrierna ser ut i Sverige, och att det faktiskt inte alls är så bra som dem tror. Visa Ett liv som gris t.ex. så får dem själva se varför du valt att göra som du gör. Jag minns att jag visade massvis av filmer och foton för alla runtomkring mig, samtidigt som jag under period också anklagade folk till höger och vänster för att jag tyckte dem gjorde fel. Jag var antagligen ganska jobbig under någon månad när jag precis blivit vegetarian. Hur familjen stod ut med mig under den perioden vet jag inte . Men som tur var så insåg jag ganska snart att det inte var ett särskilt bra sätt att angripa problemet på.
 
Och angående smaken - personligen tycker inte jag att det i huvudsak är köttet som ger smaken. Det är kryddorna som gör jobbet. Om du t.ex. ska ha tacos, laga då exakt samma bara att du byter ut köttfärsen mot Hälsans Kök-färs eller Quornfärs. Det är ingen större skillnad. Som sagt, det är kryddan som gör rätten. Du kommer inte behöva radera alla dina favoriträtter bara för att du blir vegetarian, du får bara göra om dem så att det passar!
 
En 100% vegansk lasagne. Det går att "översätta" de flesta kötträtter till vego.
 
Men om man vill härma bacon eller en stek blir det svårare. Då får man helt enkelt överväga om det är värt det att skippa produkterna för att man bryr sig om djurens rätt till livet istället. För mig kändes det svårt att ge upp vissa livsmedel, men det ersattes ganska snabbt av ny kunskap kring vegetariska alternativ. En helt ny värld öppnar sig (om man är någorlunda intresserad av matlagning i alla fall)! Du kommer pröva och kanske börja gilla bönor, nötter, konstiga rotfrukter du aldrig tidigare hört talats om och smarta livsmedel som tofu. Du kommer kanske överge vissa saker du är van vid, men du kommer säkerligen skaffa dig nya favoriter!
 
Så där ja. Det var nog allt jag hade att säga.
Någon som vill fylla på med fler erfarenheter och tankar?
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN