Sluta se allting ur människans synvinkel

 
 
"Människor och djur".
 
Människan är ett djur. Vi är bara ännu en art bland alla andra miljarder arter. Varför är vi speciella tycker du? Varför är vi viktigast? Varför är vi bäst? Kanske för att DU råkar vara människa? Alla värderar sin art högst (oftast). Råttor bryr sig om andra råttor mer än dem bryr sig om hästar, apor, människor. Grisar bryr sig mer om andra grisar än om råttor, fladdermöss, människor. Se det från ett helhetsperspektiv.
 
Sluta se allting ur DIN synvinkel - ur MÄNNISKANS synvinkel.
 
Vem är till för vem? Är kossor till för oss? För att vi ska kunna dricka deras bröstmjölk? Är vi människor till för kossorna? För att de ska kunna dricka våran bröstmjölk? Är bakterier och virus till för oss? Är vi till för bakterier och virus? Finns vi här för att de ska kunna frodas i våra kroppar? Överleva? Reproducera och utvecklas?
 
Eller så kanske, KANSKE, är alla arter bara ett resultat av en miljoner år lång process som kallas evolutionen. Det har blivit som det har blivit för att det har blivit så. Inga om, inga men. Så är det bara. Och så står vi här idag, med all makt över alla de andra arterna för att vi fått övertag över de andra, och vad väljer vi att göra? Att bry oss om varandra? Att respektera varandra? Eller att brutalt massmörda varandra? Vi finns till för grisar, kossor, höns och får lika lite som dem finns till för oss.
 
Acceptera och gå vidare. 

Kommentarer
Kim säger:

Väl skrivet! Jag är också hjärtligt trött på den där hybris som så stora delar av mänskligheten delar.

Vi har emellertid en unik förutsättning - vi kan välja. Med valet följer ansvar. Andra djur är inte grymma. Grymheten kommer av att ha ett val, att välja ont, eller att inte välja alls. Om vi använde hjärnan rätt hade världen sett annorlunda ut...

Svar: Verkligen. Kom precis att tänka på citatet ur Spiderman (haha, pinsam liknelse men wtf!) som lyder "with great power comes great responsibility".
Laks

2012-10-09 @ 19:27:57
Hemsida: http://grymtsagrisen.com
Kim säger:

Ha, ha, han är kanske klokare än jag trodde!

2012-10-09 @ 21:59:43
Hemsida: http://grymtsagrisen.com


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN