Hon är ful, hon är dålig, hon är kvinna

Varför finns det nästan inga riktigt kända kvinnliga komiker? Sådana som uppskattas och prisas på samma sätt som Magnus Betnér och Johan Glans? Och när en kvinna för en gångs skull blir väldigt framgångsrik så skjuts hon direkt ner och förolämpas à la Petra Mede. Hon är ful, hon är dålig, hon är kvinna.
 
Jag försöker titta på kvinnliga komiker på samma sätt som jag ser på manliga. Men när jag vaskar tankarna så märker jag ju att jag (som ändå är feminist, genusmedveten och i allmänt väldigt ifrågasättande) också TÄNKER DEM DÄR JÄVLA TANKARNA. Hon är ful, hon är dålig, hon är kvinna. Mantrat som vi alla fick lära oss.
 
För inte i helvete sitter jag och tänker på Magnus Betnérs näsa när jag tittar på hans show? Brukar jag tänka på vilka kläder Soran Ismail har på sig? Vilken hårfärg Johan Glans har? NEJ. Men så fort Petra Mede stiger fram eller Marika Carlsson eller Pia Johansson eller vem som helst som är kvinna och komiker, så tänker jag (och många andra) så. Vi recenserar och kritiserar kvinnor så otroligt mycket mer, och oftast negativt. Det är ingenting jag vill göra, för ni märker ju att jag uppenbarligen tycker att detta är förkastligt. Men det ligger djupt, det blir så med saker som man får lära sen sedan födseln. Svårt att träna bort liksom.
 
En annan sida av allt det här med kvinnor och komiker. Ja, jag kan erkänna att det finns fler duktiga och roliga manliga komiker än vad det finns kvinnliga. Sorry, men så är det faktiskt. Men vad beror det på? Att kvinnor är sämre? Tråkigare? Att det är biologins fel? Det bara är så? Återigen - särbehandling. Pojkar och flickor uppfostras olika och män får ofta det där härliga självförtroendet som många kvinnor saknar. Och jag tror att det kan vara en avgörande faktor för hur villig man är att ställa sig upp inför en publik och dra skämt.

Kommentarer
funderaren säger:

Jag håller helt och fullt med dig! Tror även att större delen av allmänheten har detta synsätt på alla offentliga kvinnor. Kvinnor överlag. Undermedvetet kritiserar man en kvinnas utseende, kläder och förmåga
mer än en mans.

2012-09-17 @ 22:18:22
Hemsida: http://www.detintresserarmig.blogg.se
sistergnu säger:

Det där har jag tänkt mycket på också, min egna sexism och hur jag själv recenserar och kritiserar. Det som är bra är att det går att hela tiden bli bättre på det om en är medveten.

2012-09-20 @ 23:49:57
Hemsida: http://sistergnu.blogspot.com/


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN