Positivt tänkande

Allt detta positivt tänkande och tjo-och-tjim-psykologi som ständigt florerar i vårt samhälle - det är farligt. I alla fall för vissa människor. För när en sitter där med en depression eller en kommande panikångestattack så HJÄLPER DET INTE att någon böjer sig ner över en och berättar att "men du ska bara tänka positivt!" eller "det blir som man tänker!". Det enda det här bemötandet skapar är ännu mera osäkerhet och skuld. För om de där meningarna stämmer, då innebär ju det att det är personen i fråga som det är fel på. Att hen inte tänker tillräckligt positivt, att hen inte tänker på RÄTT SÄTT. Det är hens fel.
 
Positivt tänkande kanske fungerar för en del människor, och ja, faan vad roligt att det har gjort det för er. Men för mig och många andra gjorde det inte det. Det skapade istället ännu ett problem (skuld). Det har gjort mig förbannad många gånger eftersom det väldigt ofta riktas till fel personer. Jag kan förstå att en människa som inte lider av någon psykisk sjukdom eller varit med om något annat riktigt hemskt kan vinna på att försöka vända sitt negativa tänk. När ens största problem är typ att bussen kommer försent eller att ens favoritbyxor går sönder. Då går det utmärkt att applicera positivt tänkande.
 
Var jävligt försiktig med vem du slänger ett "men tänk positivt" över. Det kan skada väldigt mycket om det hamnar hos fel person.

Kommentarer
Majski säger:

Du är så fin. Sitter själv med panik och ont i magen. Kan knappt läsa ditt inlägg för att jag är så orolig. Folk som ber mig att tänka positivt, det funkar inte riktigt så.

2013-08-27 @ 11:38:21
Majski säger:

För mig har det inte kommit från mobbing eller så, men det är ändå extremt jobbigt.

2013-08-27 @ 11:40:51
Silver säger:

Indirekt högerpropaganda, är vad det är. Att tro att det är individens fel att hen mår dåligt, att det är upp till individen allena att fixa biffen för sitt mående & att det är så simpelt som att "tänka positivt" & gör en inte det, så får man skylla sig själv som mår dåligt, för då är det ju ens eget fel, enligt dessa personer.

När problemet till psykisk ohälsa egentligen är ett fett samhällsproblem, vi lever i ett sjukt samhälle där vi är så indoktrinerade i att man är fullt berättigad att kunna utnyttja dom man vill eller har lust till - så länge man KAN. Tex alla djur.

Tipsar dig att läsa "Cirkeln"-trilogin. I bok nummer två, "Eld", är det demoner som tagit över staden, & dessa är just en "tänk positivt"-grupp som ger staden masspsykos, haha, väldigt kul men &så extremt tänkvärt & intressant. Finns en vegan med i boken, när hon får frågan om varför hon inte äter kött svarar hon: "Tja, vill du att jag ska ge dig en föreläsning om köttindustrin eller om moral i största allmänhet?" <- Så jävla bra svarat.

Svar: Word.
Laks

2013-08-27 @ 14:54:12
Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa säger:

Jag hatar också den där "tankens kraft" sekten. Fyfan. Snacka om att skambelägga individer som mår dåligt. Tro att det hjälper att bara tänka positivt och se glad ut så kommer du bli frisk från cancer eller fri från din ätstörning.

Jävla flummerier är vad det är. Lite såhär "I do believein fairies, I do, I do!"-sagomänniskor som är helt jävla verklighetsfrånvända och ELAKA.

Däremot tror jag absolut på att ett mer positivt förhållningssätt kring ens sjukdom/whatever kan hjälpa en, men att tro att ett positivt förhållningssätt är den enda lösningen och ett rimligt krav är bara sjukt.

2013-08-27 @ 17:19:24
Hemsida: http://moralfjant.blogg.se
S säger:

Amen! Alla dessa hobbypsykologer bör skaffa en annan hobby... Tyvärr verkar människor bara ha förståelse för sådant som de själv gått igenom, känslor de aldrig känt existerar inte.

Svar: Eller ännu värre, när de TROR att de vet hur det känns för en annan människa men egentligen inte har en jävla aning.
Laks

2013-08-27 @ 19:03:03
Hemsida: http://fult.blogg.se
Emelie säger:

Åh vad sant. Är så nedrans trött på att höra sånt.

2013-08-27 @ 20:46:24
Emma säger:

Tack för att du skrev det här. Så himla bra sagt. Har depression o äter tabletter för det osv så är helt okej nu. Men det stämmer verkligen det du säger!!!

2013-08-27 @ 21:23:12
Hemsida: http://emmalottaa.blogg.se
Schniffen | neurotisk supernörd säger:

Vem fan blir peppad av att läsa alla dessa oändliga citat från We Heart It och Tumblr? Ska fan göra en enorm bild med citatet ALLT GÅR ÅT HELVETE rakt upp och ner, utan krusiduller, bara konkret, enkel text och trycka upp i dessa optimismsektsmänniskor.

Svar: HATAR dem där jävla engelska citaten med nån jävla bild på bakelser eller converse eller whatever. GAAAH så hemskt det är! Gör det!
Laks

2013-08-28 @ 17:18:51
Hemsida: http://schniffen.blogg.se
Saken säger:

På min skola har vi några killar i åttan som älskar att prata om typ att de inte fattar veganer eller deprimerade personer, att det bara är konstigt osv. Och alla tycker de är så kloka. Men de har ju inte någon erfarenhet alls om det och de säger bara vad de tror. Jobbigt när folk klagar och pratar på med vad de tror att det är. De vet absolut ingenting om det.

Svar: Verkligen. Visst kan en gissa hur det känns eller är men en ska vara försiktig med att påstå saker som att det skulle vara sant.
Laks

2013-08-29 @ 10:25:13


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN