Slumpen avgör det mesta

Det är inte konstigt att så många fortfarande är köttätare. Och det är inte konstigt att så många låter bli att tänka på det, för vårt samhälle uppmuntrar inte normbrytande. Jag känner mig dum när jag tänker på folk som elaka eller mordiska när jag vet att de äter kött, för egentligen hade den personen lika gärna kunnat vara jag. För hur blir man medveten egentligen?
 
Om jag inte hade träffat just den där personen, på just den dagen, på just den platsen, hade jag aldrig gått in på den hemsidan. Hade jag inte gått in på den hemsidan hade jag aldrig sett den där youtube-videon och då hade jag aldrig tänkt den där tanken att kött kanske inte är så bra trots allt. Slumpen avgör till stor del vad som händer i livet, så hur kan jag döma folk för att just dem aldrig fick igång en kedja med händelser som ledde till medvetenhet?

Kommentarer
emma. säger:

men samtidigt, är många i min närhet medvetna.. jag fattar bara inte vad som gör att de inte tar tag i det som jag gjorde direkt när jag såg filmen "ett liv som gris". såg den mitt i natten och åt inte kött dagen efter det eller någon dag efter det.. så.. ja, de som är medvetna då?
men förstår vad du menar med de som inte är det.

Svar: Det finns många som vet hur det ser ut men av olika anledningar skiter i att göra något åt dem. Vissa stöter det ifrån sig och orkar helt enkelt inte ta tag i det för att det är ett för stort projekt. Andra blir rädda och bara stoppar huvudet i sanden och försöker förtränga det dem vet. Och vissa andra saknar helt enkelt förmågan att känna med andra varelser.
Laks

2013-03-12 @ 16:25:42
Hemsida: http://emmalottaa.blogg.se
Matilda säger:

Det här tänker jag väldigt ofta på. Varför börjar vissa ifrågasätta och andra inte?
Jag ska inte hymla med att jag inte ätit kött innan. Jag blev vegetarian först när jag var 18 år och bara några år innan dess kunde jag överhuvudtaget inte förstå hur man inte kunde äta kött, för "det måste man ju ha för att överleva!".
Anledningen till att jag blev vegetarian är också ganska konstig. Det var nämligen så att jag, som så många andra, såg ett youtube-klipp, men det var inget om köttindustrin utan det var ett klipp från en tjurfäktning! Jag funderar fortfarande på hur mitt resonemang gick då, när jag valde att sluta äta kött på grund av en film om tjurfäktning. Min enda gissning är att man i klippet såg att djuret hade känslor och led och att jag då förstod att det är fel att döda dem för mat.

Jag ser många människor i min omgivning som lika gärna skulle kunna vara åtminstone vegetarianer. Som har det där ifrågasättande i sig men som bara inte fått upp ögonen för det.
En sådan person var min bästa vän innan och sen i oktober är hon nu mera vegetarian. Mycket på grund av alla debatter som blossat upp nu det senaste, men också en hel del på grund av mig, att jag fått henne att börja fundera liksom (dock inte genom någon påträngande skrämselpropaganda utan rena inflikningar av fakta här och där). Win!

För övrigt tror jag att det där sista steget till vegan har att göra med samma sak, men också på grund av bekvämlighet och lathet. Vegetarian är piece of cake att bli, men vegan kräver lite, lite till och det tar nog ett tag innan folk kan tänka sig att "offra" det.

Svar: Jag kör också på "in-flik" med dem jag umgås med. När vi väl pratar om det så säger jag vad jag tycker men inte på ett överlägset eller otrevligt sätt. Flera av dem jag känner har ju blivit allt mellan pesceterianer till demi-veganer :) det lönar sig att bara finnas och visa upp vad man som vegan äter tkr jag :)
Laks

2013-03-12 @ 16:34:25
Madeleine säger:

Så sant så! Jag har tänkt mycket kring det där, var jag egentligen började någonstans, och jag tror baske mig att det var du som på något vis var startskottet för min del. För hade jag inte gått in på din blogg så hade jag inte kommit vidare till den där artikeln jag läste någonstans som jag blev så jävla arg och ledsen över varpå jag förbannade världen och svor att aldrig mer bidra till de där hemskheterna.

Så TACK! :) A job well done liksom.

Svar: Varsågod :)
Laks

2013-03-12 @ 16:37:05
Hemsida: http://falseadvertising.blogg.se/
Idun säger:

För någon dag sedan gick jag och funderade på det här med att vara vegan. Bestämde mig för att testa ett tag, gick och la mig, åt frukost dagen därpå och gick vidare med dagen. Sedan på eftermiddagen slog det mig att jag hade ätit ett ägg till frukost. Jag är så van att äta ägg att jag inte ens insåg att jag hade gjort det förrän flera timmar senare!
Och typ.. i den sekunden insåg jag att det nog är en ganska stor anledning att inte fler blir veganer. Det är så invant att äta kött och mejeriprodukter att vi inte ens tänker på det.

Svar: Oj X) jo det är väääldigt svårt att ändra på vanorna. Det har ju funnits där hela livet liksom.
Laks

2013-03-12 @ 17:27:56
Hemsida: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
Maria säger:

finns det något märke/symbol för djurrätt veganism eller så? det tycker jag vi ska ha.

Svar: Det här är en ganska känd logga för djurrätten, fast jag vet inte om det är för just ALF (animal liberation front) eller allmänt för veganism liksom... http://vkb.isvg.org/@api/deki/files/128/=ALF_Logo.gif
Sen finns det ju denna också: http://www.animalsuffering.com/resources/photos/images/the-v-sign.gif
Laks

2013-03-14 @ 15:29:21


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN