Veganer är allt annat än trångsynta och ensidiga

 

Om någon säger "allt är inte svart och vitt" en gång till så kommer jag skrika. Vad menar ni egentligen? Jag möter denna mening i nästan varenda diskussion jag är med i. Och jag vet inte varför. För att jag själv lägger fram allting som svart och vitt? För att allt är antingen si eller så och det finns inga undantag? Så är det inte, tycker jag. Kanske används det som ett argument för att försöka få fram den lite skämmiga åsikten att man faktiskt inte orkar bry sig och "ibland så kanske jag ändå kan få döda lite djur, det är ju så gott? Allt är inte svart eller vitt för jag är ju inte ond men jag äter ju ändå kött!". 
 
Kanske menar folk att veganer är trångsynta och ensidiga och bara ser att det är fel att döda djur. Men då undrar jag lite vad det är som gör att inte icke-veganer är trångsynta och ensidiga, med tanke på att det enda de ser är att det är rätt att utnyttja djur. Alla som står ut från mängden blir trångsynta för att deras synsätt skiljer sig från den stora massans, men om en funderar över det så borde ju det istället innebära att en INTE ÄR TRÅNGSYNT. Veganer har ifrågasatt, funderat - ofta under flera års tid - ändrat sina vanor, förändrat sitt synsätt. Och var är det om inte väldigt öppen och nytänkande? Nej, veganer är allt annat än trångsynta och ensidiga.
 
 

Kommentarer
Matilda säger:

http://dressyrmupparna.se/43636/43636#comments Jag går i bitar av sådant här. Kunde inte låta bli att kommentera lite men det är ju knappt någon idé. Folk är så himla bestämda med att de gör rätt och att de kan äta kött med gott samvete på grund av olika anledningar (svenskt kött, vilt, ekologiskt yadayada).
"Det finns alltid två sidor av saker och ting." Jag blir så infernaliskt trött i själen. Ja, det finns två sidor av saker och ting och den ena sidan innebär ond och bråd död för någon.
Och sedan det här "Och jag har absolut ingenting emot vegetarianer/veganen och deras sätta att leva och äta, som jag skrev – det är upp till var och en."
På sådana uttalande har jag bara lust att säga "Men jag har något emot köttätare eftersom det egentligen inte är upp till var och en, den ena sorten tar sig makten att bidra till andras död medan den andra inte gör det."

2013-03-20 @ 13:16:52
Moralfjant - fuckar upp din världsbild säger:

Helt ärligt folk som hävdar att veganer är trångsynta? HAHAHAHA fan va folk kan gå långt för att försvara sitt köttätande. Sjukt ju.

Svar: Måååånga gör det...
Laks

2013-03-20 @ 16:54:54
Hemsida: http://moralfjant.blogg.se
Lisa säger:

Hej!

Jag känner mig träffad av ditt inlägg och vill därför kommentera. Jag tycker att det är givande att diskutera med dig, du har ofta bra och spännande tankar och idéer. Det är tråkigt att jag får känslan av att du känner dig "påhoppad" av mig och mina åsikter på något vis men jag förstår dig och känner till stor del igen mig!

Först och främst vill jag påpeka att jag absolut inte tycker att veganer per automatik är trångsynta eller ensidiga. Min uppfattning är att veganer ofta har funderat mer på sitt livsval och sina värderingar än andra.
Jag är själv vegan och upplever som du att de flesta köttätare är lite trångsynta och framför allt ointressanta att föra diskussion med eftersom de sällan tänkt på vad de egentligen tycker.

Uttrycket att allt inte är svart eller vitt gillar jag dock, och jag tolkar det inte alls som att den andre skulle vara trångsynt. Jag hade så mycket tankar kring ämnet så det blev ett eget inlägg på min blogg.

Keep up och tack för inspirationen. :)

Svar: Bara så du vet så riktades inte inlägget på ett illa menat sätt till dig, det var mer att du använde dig av den frasen och då kom jag och tänka på hur många gånger folk (alltså typ mjölkbönder och köttätare) använt sig av den gentemot mig.
Laks

2013-03-20 @ 19:47:33
Hemsida: http://torunfirouzeh.blogspot.com
Rosa säger:

Hur ser du på människor som inte kan excludera djur från sin diet för att de blir sjuka? Tex. Någon som härstammar från en folkgrupp som levt på nästan uteslutande fisk och däggdjur. Altså inte någon som känner sig hängig pga första veckans "detox" eller så. Även om man vill minska lidandet i största möjliga utsträckning men samtidigt inte själv förtvina? Menar inget illa här utan undrar bara hur du ser på det. :)
// en ex-vegan

Svar: Då får man försöka göra det bästa av situationen och äta så mycket veganskt som möjligt.
Laks

2013-03-21 @ 10:42:23
Schniffen | neurotisk supernörd säger:

Jag har enklare att tänka svartvitt, eftersom jag inte förstår gråzoner där vissa saker är okej ibland och ibland inte. (Det gäller alla situationer, inte bara mat.) Jag kan inte kalla mig vegan på grund av att det på vissa punkter krockar med min "så få tillsatser och okonstlat som möjligt"-ideologi, men nästan allt jag äter är ändå veganskt. Har inte hittat några bra alternativ till vissa mejeriprodukter jag använder ibland. Det är ett av de här tillfällena då hjärnan slår knut på sig och jag har svårt att avgöra vad som är bäst.

2013-03-23 @ 10:04:03
Hemsida: http://schniffen.blogg.se
Rickard Gustafsson säger:

Veganer lever efter måttot att djuren inte skall utnyttjas för vår vinnings skull och sen hur maten utan djur smakar kommer i andra hand.

Köttätare vill inte plåga djur utan äter det dom äter för att dom tycker att det är gott.

vi bryr oss om oss själva först och sätter djuret i andra hand.

majoriteten av befolkningen på den här jorden med djur inräknade är egoister.

den enda anledning till att djuren inte behandlar oss människor som vi behandlar dem är för att dom inte kan!

Sen är det självklart att man i ett modernt samhälle kan leva utan animalisk produkter då det finns sätt att komma runt det.

Men det som frustrerar köttätare är att veganer skall visa sig smarta med sitt matprat medans köttätare har annat att tänka på utanför matvanor.

För varje vegan som försöker ge mig något dåligt samvete pga mina matvanor tappar jag mer och mer lusten att engagera mig i djurfrågorna.

Det är tydligen viktigare att rädda djuren än att ta hand om alla trasiga människor på den här planeten.

Om vi skall rädda djuren måste vi först och främst rädda dom som kan rädda dom och ni måste sluta med häxjakten.


Och sen så får man höra ibland om vi skulle tycka om köttet om vi slaktade det själv!

Klart som fan att man inte skulle gilla att slakta.

men det har ingenting med saken att göra.


Det är som att säga!

Skulle du gilla att se på skräckfilm om du själv varit utsatt för hemskheter och terror?

Nej det skulle jag inte.

Men eftersom att jag inte har varit utsatt för det så fortsätter jag att kolla.


I skolan sa dom om man klagade på maten!

Tänk på dom i afrika som svälter!

Maten kan omöjligt bli godare av att jag tänker på ett ställe och en grupp människor som jag aldrig i verkliga livet har träffat.

Om vi köttätare skulle spendera en tid på ett slakteri så skulle säkert en del/många av oss ändra våra matvanor.

Men utan att ha sett något eller upplevt det kan vi inte påverkas tillräkligt mycket för att byta riktning.

Om det är något som ni veganer borde testa så är det att på ett positivt sätt försöka övertyga folk om att sluta med kött istället för hets metoden.


Ni beter er som mobilabbonemangsförsäljarna på stan som försöker tvinga på en något man inte vill ha.

Svar: Jag använder mig definitivt inte av "hets"-metoder för att få folk upplysta. Definitivt inte.
Laks

2013-06-04 @ 12:16:20


Vill du lämna en kommentar?



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN