Cirkusarna är här igen

Kompis: Jag har fått sommarjobb.
Jag: Vad roligt! Vart då?
Kompis: På en cirkus.
Jag: Med djur?
Kompis: Ja...
Jag: Okej, vi ses där i sommar då. Jag kommer stå utanför och demonstrera.
 
 
Hon hade ju iofs en bra idé att hon kunde passa på att fota eller nåt åt mig, eller åtminstone berätta hur det ser ut bortanför publikens ögon på en djurcirkus. Inte som att det spelar någon roll om dom behandlas "dåligt" eller "bra". Det är ju inte direkt som att slaveri av svarta skulle vara okej om vi vita bara var lite snällare mot dom.

Kommentarer
ÄLSKAR DIG säger:

Usch. Vad ska din kompis göra där?

Svar: Jobba antar jag. Vad exakt för arbetsuppgifter det innefattar har jag ingen aning om.
Laks

2013-05-16 @ 16:54:24
Lisa säger:

Jag har lite svårt att förstå ditt enorma hat mot cirkusar, faktiskt. Självklart ska ingen plåga djur eller tvinga dem till onaturliga saker, men jag tror faktiskt att de flesta djur på cirkusar i Sverige idag har det bättre än tamdjur i Sverige generellt. Min tro av vad jag sett av cirkus är att de som arbetar med djuren brinner för det de gör och är mer kunniga än andra om djurens beteende och behov.

Att jämföra det med att slaveri skulle vara bättre om de vita är snälla mot de svarta tycker jag är att kasta sten i glashus. Du har väl tamdjur? I en liten bur till och med? Varför skulle det vara bättre?

(Och ja, jag är också vegan och väldigt mån om djurens situation i samhället samt samhällets syn på djur.)

Svar: Nej jag har inte tamdjur i en liten bur. De är samtliga adopterade marsvin som hittats ute i skogen eller på andra sätt övergivits. Nu har dem ett eget rum hemma hos mig, bra mycket bättre än vad de antagligen hade fått det om någon annan tagit hand om dem.
I framtiden skulle jag dock vilja se ett slut på framavling av alla sorters djur. De finns inte här för våran skull - vi ska inte utnyttja dem varesej för mat, underhållning eller sällskap.
Laks

2013-05-16 @ 19:47:52
Fuck that shit.. säger:

Elefanter.. tamdjur? Nej. Det där har du fått om bakfoten. De är vilda djur som importerats från Afrika till att köras runt i små transportvagnar för att underhålla äckliga människobarn, som sedan kanske till och med ska få rida på dem. Det är inte i deras intresse. Och så hade svarta inte något intresse av att behandlas som egendom av vita.

Om du är vegan, inse fakta: Andra djur är individer, som inte är till för att tillfredsställa människor.

2013-05-16 @ 21:19:29
Daniel säger:

Lisa: Cirkus med djur är fruktansvärt. De fångar in vilda djur för att köra land och rike runt i små transportbilar, där de vid varje stopp utsätts för superhög och dunkande musik, blinkande ljus och skrikande småbarn. De utsätts för helt främmande saker som de inte har något intresse av - istället vill de (iaf elefanterna) gå flera kilometer om dagen på stora fält ute i Afrika, i ett helt annat klimat dessutom. Något de aldrig kommer få göra.

2013-05-16 @ 22:27:43
Hemsida: http://kronfjall.blogg.se
Daniel säger:

Lisa: Kan dessutom säga att flera länder, däribland Storbritannien och Grekland, redan bestämt att förbjuda cirkus med vilda djur - helt enkelt för att vilda djur inte är till för att vara i ett tält.

Så, nu har jag sagt vad jag ville säga! Ha det bra! =)

2013-05-16 @ 22:29:57
Hemsida: http://kronfjall.blogg.se
Anonym säger:

håller med daniel. Varför kan en inte gå in på din blogg utan lösen?

2013-05-16 @ 22:41:07
Daniel säger:

Anonym: Oj, fixat! Var dock sjukt länge sedan jag uppdaterade den...

2013-05-17 @ 00:07:00
Hemsida: http://kronfjall.blogg.se
JA säger:

Kan du visa marsvinens rum? Du gav mig inspiration till att ta mitt största rum till att ha som sköldpaddornas men det blir jobbigt att byta jord och sand, kanske en heltäckande matta och så plockar man BAJSET och så har man GRÄSTUVOR här och var

2013-05-17 @ 20:32:23
Anonym säger:

men det spelar ju ingen roll om dina marsvin inte sitter i en bur utan går lösa i ett rum, minst lika onaturligt för dom att vara i en lägenhet som det är för en elefant att bo i tält och åka lastbil. När tänker du stå för din dubbelmoral??

Svar: Det finns ingen dubbelmoral ty jag stödjer inte husdjursaveln då jag tycker att den är fel. Marsvinen är adopterade och är sådana som har blivit övergivna och hittats utomhus under buskar nära att dö. Då valde jag att ta hand om dom så dom kunde få ett bra liv. Det är inte som att jag kan ändra på det faktum att dom redan är födda. Däremot kan jag sluta stödja den industri som föder upp djur för att folk som vill ha husdjur - vilket jag redan gjort.
Laks

2013-05-17 @ 23:27:24
Grisen säger:

Anonym: Var ser du dubbelmoralen ? Jag skulle reagerat om Laks köpte marsvinen från uppfödare eller djuraffär.

Laks: Jag tycker det du gör är bra för du tar hand om djur som är oönskade och samtidigt låter bli att stödja till exempel djuraffärer och uppfödare. Liksom hallå, de skulle väl antagligen ha det sämre i det fria eftersom de är framavlade och socialiserade. Visst skulle det vara skillnad om de fick födas fritt i naturen?

2013-05-19 @ 12:06:40
Anonym säger:

dubbelmoralen ligger ju i att det predikas om djur och hur de borde ha det istället för att behaga mänskligheten och sen ha marsvin själv instängda i en lägenhet. Det borde ju rimligtvis få emot det du står för. Mig veterligen hör marsvinen inte hemma på vår kontinen ens, naturligt sett utan hålls som husdjur för människans skull. Lägenhet är väl så långt bort man kan komma ifråga om naturligt för dom. Sen att du tagit hand om dom och ger dom ett bra liv är ju trevligt men de är inte gjorda för att gå runt på linoliumgolv.

2013-05-19 @ 16:07:07
Matilda säger:

Så du, anonym, menar då alltså att Lotta borde avlivat dem istället eller vart vill du komma?
Det är ju stor skillnad på att fånga in eller avla på djur som egentligen är vilda jämfört med marsvin som är ett tamdjur och som i detta fallet en tagit hand om/hittat och som annars hade dött.
Förstår inte riktigt var dubbelmoralen ligger i och med att hon förklarar att hon inte köpt dem i djuraffär eller av en uppfödare. Det är ju två helt skilda saker.

2013-05-19 @ 17:06:18
Emelie säger:

Om världen vore perfekt skulle ingen ha husdjur, nej. Men nu är det ofta så att man står med en massa djur som inte borde ha fötts men ändå måste ha någonstans att ta vägen. Skulle man sluta visa upp cirkusdjur skulle man behöva ge dem någonstans att ta vägen där de ändå blir utnyttjade så lite som möjligt, då hade det varit samma sak.

2013-05-19 @ 17:59:07
Grisen säger:

Anonym: Självklart är det dubbelmoral i att predika för en sak och agera tvärtemot det. Jag håller med Matilda här ovan att det är skillnad på att fånga in djur och avla på dem jämfört med att ta till sig ett tamt djur som ingen annan vill ha i alla fall.

Marsvin är socialiserade djur och felet ligger inte i att ta hand om dem eller inte enligt mig. Som det är sagt tidigare ligger felet i aveln och uppfödning av djuren. Marsvin ska inte finnas och vi människor skulle inte ha lagt oss i från första början genom att börja avla på djurens förfäder.

Hur tycker du att Lotta skulle gjort istället och varför hade det varit bättre?


2013-05-19 @ 18:14:54
Anonym säger:

Jag har absolut inga problem med att hon har marsvinen, det är bara dubbelmoralen som stör mig. För det är ju faktiskt dubbelmoral vare sig hon själv tycker det eller ej. Val finns det alltid och hon valde att ta med dem hem, finns många vänliga själar som tar hand om oönskade djur och ger dem ett bra och vettigt liv.

2013-05-19 @ 22:12:01
Grisen säger:

Anonym: Jag tror att jag misstolkar dig för jag ser ingen dubbelmoral i detta. Lotta stödjer inte djurindustrin och tog hem övergivna marsvin som skulle med största sannolikhet ha dött, var exakt ligger dubbelmoralen i det?

2013-05-19 @ 22:53:13
Lisa säger:

Roligt att så många engagerar sig! :)

Jag kan förstå moralen, och håller till viss del med, men samtidigt vet jag faktiskt inte om jag tror på en utopi utan tamdjur. På något vis måste djur och människor leva i symbios med varandra eftersom jorden är så liten (eller snarare är vi så många). Jag tror tex att veterinärvård är bra, men nu svävar jag iväg i en helt annan diskussion.

När vi nu dessutom är såpass långt ifrån den utopin som vi är tycker jag att svensk cirkus är ett konstigt ställe att lägga fokus på. Exotiska djur börjar bli ovana och enligt mina erfarenheter är cirkusarna miltals mer engagerade och noggranna i sina djur än tex "fabriker" och ridskolor.

Alltså kan jag egentligen inte säga mig gå emot moralen i det hela, men jag tycker att man borde lägga fokus på de som har det värre.

Ang. dina marvsin är det absolut en fin gest av dig att ta hand om dem, men trots att cirkusdjuren behöver vistas i ett tält så tror jag att de flesta av dem inte har det värre än dina marsvin.

Peace

Svar: Jag har svårt att tro att cirkusdjur som vistas i högljudda miljöer och transporteras långa sträckor väldigt ofta har det "bra". Oavsett så ses de på som produkter som ska dra in pengar åt ett gäng människor, vilket i mina ögon är oetiskt.
Laks

2013-05-20 @ 06:54:16
Grisen säger:

Jag håller med, kul att det händer lite =)

Lisa: Hur förstår du moralen och varför håller du med till viss del?

Jag håller med Laks att det är svårt att tro varför cirkusdjuren skulle ha det bra överhuvudtaget i den miljön de är i. De djuren måste bli extremt chockade från att vara i naturen till en sån hektisk miljö.

2013-05-20 @ 11:00:39
AAAAARRRGGGGGG säger:

ASSÅ ALLA MÄNNISKOR DOM BA JAG HAR RÄTT TILL ATT ÄTA KÖTT MEN VARFÖR I HELVETE JAG MENAR NEJ ASSÅ NEJ DU KAN INTE HA RÄTT TILL DET FUCK YOU ELLER VAD SÄGER DU LAKS

Svar: Jag förstår inte vad du vill ha sagt.
Laks

2013-05-20 @ 14:39:36
SNART VEGAN SNART JAG LOVAR SNART. säger:

er diskussion om djur alltså betyder det att jag inte får ha kvar mina grekiska landsköldpaddor om jag blir vegan eller liksom är det fel att jag har dåm tänk om jag älskar djur och vill ha djur att pyssla om och hjälpa så jag mår bra och ingen kommer vilja köpa de nu så då måste man avliva dom och DET GÅR INTE DET ÄR MINA FAMILJEMEDLEMMAR alltså nej då är jag ingen vegan och jag kan inte döda dåm nej dåm får stanna nu ska jag ta ut dåm på en stooor gräsmatta så jaaa

2013-05-20 @ 14:47:57
Emelie säger:

Capslockmänniskan: Det är ingen som sagt att du ska döda de djur du redan har. Poängen är att dina sköldpaddor inte borde fötts från början. Och det vore fel att köpa fler eftersom att du vill ha djur att "pyssla om" för att det får dig att må bra, för då skulle de djuren födas endast för att tillfredsställa dina behov.

2013-05-20 @ 23:42:43
Lisa säger:

Grisen: Jag ser helt klart "poängen" med att inte ha tamdjur, låta alla levande varelser vara fria och bestämma över sig själva. Jag inser dubbelmoralen i att man har djur "för deras skull" samtidigt som man tjänar pengar på att ha dem osv. I en svart-vit värld skulle jag helt hålla med. Men jag tror att vi krockar som det är nu, vi är menade att leva tillsammans och till viss del av varandra (givetvis åt bägge håll!! och det behöver absolut inte betyda att man äter kött/mjölk utan snarare kanske använder gödsel osv). Däremot tror jag inte att det kan fungera som det gör nu, dvs synen på djur måste ändras.

Jag tror inte heller att cirkus är ett optimalt leverne för (vilda) djur, men jag har svårt att förstå det enorma motstånd mot cirkus när "ingen" bryr sig om tex ridskolor, där jag tror djuren ofta har det värre.

Ska man leva som tamt djur idag tror jag cirkus är bättre än många andra situationer. Kanske inte för trettio år sedan, men nu.

Svar: Du har helt rätt i att det borde fokuseras mer på ridskolor. Hör inte speciellt mycket alls om den delen av djurförtrycket faktiskt.
Laks

2013-05-22 @ 09:30:33
DMO säger:

Hmm, skriva ut den bilden & klistra upp sådana på varje cirkusaffisch jag ser i min stad... Funderar jag på att göra. Dom kommer hit i augusti.

Svar: Gör det!
Laks

2013-06-02 @ 16:24:40


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN