Konsumtionshetsen

Det finns massor av negativa saker med konsumtionshetsen. Först och främst att det är ohållbart hur vi slänger och köper nya grejer hela tiden. Vi förstör planeten helt enkelt när vi bara producerar producerar producerar. För det andra så byggs konsumtionshetsen på kapitalismen, att alla ska vilja köpa prylar, att massor av företag tjänar pengar på denna vilja som medborgarna hjärntvättas med och som slutligen skapar ett ständigt nedpressande av priserna på marknaden. Detta i sin tur leder till att NÅGON ANNAN får betala priset, och vilka blir det? Fattiga, hjälplösa människor i tredje världen som inte har något annat val än att jobba i HM:s klädfabrik i Bangladesh. Som dör inne i lokalerna för att de inte kommer ut när det brinner och som jobbar orimligt långa pass så de knappt hinner träffa sin familj (och heller knappt kan försörja dem).
 
Men. Förutom att det är miljövidrigt och etiskt inkorrekt att konsumera mycket av dagens produkter så finns det ännu ett dilemma. Givetvis inte lika allvarligt, men i mina ögon ändå ett dilemma. Om vi köper mycket, äger vi mycket. Och för mig är det inget positivt. Jag gillar stilrent, tomma bord, så få saker som möjligt. Plåtter är min största fiende och jag avskyr när det finns saker i mitt rum som egentligen inte behöver vara där. Jag vill bara äga saker som jag använder. Inget sparande, inget "men en dag kanske jag kommer använda den här tröjan...". NEJ.
 
Vad är egentligen positivt med konsumtionshetsen? Ingenting alls i princip. Det får väl folk att må bra för en kort stund. Jag vet själv hur skönt det kan kännas att handla lite nya kläder trots att det egentligen inte behövs (vad som räknas som behövs går ju också att debattera). Men är det behovet som många har, att vilja KONSUMERA, egentligen inte bara en effekt av det vi hjärntvättats med? Det ska vara senaste mobilen, fräscha nya byxor, moderna möbler. Ofta handlar det väl om att vilja hänga med, att anses vara hipp av andra människor. 
 
Hur tänker du kring konsumtion och hetsen som ofta följer med den?
Hur mycket ska vi egentligen få konsumera?
 
 
   

Kommentarer
Idun säger:

Jag köper ingenting men älskar plåtter och saker. Det slängs så sjukt mycket saker som är hela och snygga (jag har lix hittat en hel låda med snäckor som någon har slängt på tippen). Alla är ju dock inte så förtjusta i tanken på att plocka sopor så jag kanske får behålla srv för mig själv :/
ps. tillfredställelsen i köpandet är nog en vanesak dvs vi lär våra hjärnor att de ska må bra när vi har köpt något. Människor måste omprogrammera sig till att det är rent ut dåligt och skadligt att köpa hela tiden, innan det blir någon förändring.

2013-09-09 @ 11:14:19
Hemsida: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
Matilda säger:

Förstår inte heller denna hets. Självklart beror det ju på yttre påverkan och vilka en umgås med, och jag har väl haft turen att hamna i en umgängeskrets där en inte köper saker bara för att men ändå...
Förstår inte varför en prompt måste ha nya kläder hela tiden, och jag förstår definitivt inte grejen med att ha de senaste teknikprylarna när de gamla funkar.
OCH, loppis FTW.

Svar: Teknikhetsen - usch asså. Köpa nya smartphones varje halvår när den en hade innan fungerade hur fint som helst.
Laks

2013-09-09 @ 19:37:04
Schniffen | neurotisk supernörd säger:

Jag har dragit min antikonsumtion till en mentalt ohälsosam nivå. Med andra ord har jag problem med att köpa äpplen för att jag tänker att jag inte kommer dö om jag avstår från äpplena.

Jag har länge velat ersätta utnötta plagg med nya, men får alltid stora skälvan av tanken att köpa nytt - Det gamla är ju faktiskt inte ingrott i smuts och ser ut som en schweizerost. Men jag gillar ändå inte de blankslitna pariterna, nopporna här och där, den urblekta färgen, sömmar som håller på att spricka.

Jag är så rädd att bli en av de där människorna jag föraktar så mycket. En som inte tänker igenom innan konsumtion. Därför har det gått åt motsatt håll. Jag jobbar på det, men blir fortfarande skräckslagen av tanken att veckohandla för 500 kronor eller köpa två nya tröjor när fem har gått sönder. Kan för övrigt tillägga att jag äger cirka 35 par sockor och har en särskild relation till varje par x)

Svar: Du kan ju köpa begagnade kläder! Gå till myrorna eller nåt, billigare, miljövänligare och bättre :)
Laks

2013-09-10 @ 16:09:42
Hemsida: http://schniffen.blogg.se


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN