Måste man vara uppvuxen på en bondgård för att få uttala sig om djurrätt?

 
Alla som gillar Djurens Rätts facebooksida och någon gång läst igenom kommentarerna förstår vad jag menar. Alltid samma prat från djurförtryckare (varför är dem ens inne på en djurrättsorganisations sida om dem tycker att djur ska förtryckas?). Speciellt när det kommer till mjölkdrickande. Djurens Rätt lägger upp en post om vad som händer med kossor och kalvar i mjölkindustrin. Flera veganer kommenterar att fler borde sluta dricka komjölk. Många köttätare kommer dit och kommenterar tillbaka att det minsann är helt okej att dricka komjölk för det har vi alltid gjort och är därmed etiskt korrekt(!?). 
 
Förr eller senare dyker alltid samma argument upp. Någon som påpekar att hen är uppväxt på bondgård och alla som inte är det kan inte uttala sig i frågan. Jag undrar alltid, varför inte då? Måste man ha jobbat i riksdagen för att få tycka någonting om politik? Badat i havet för att få påpeka något om saltvatten? Arbetat i en cigarettfabrik för att få vara emot rökning? Varit i Nordkorea för att säga någonting om deras politiska system?
 
"Men vi kan inte ha kossor ute på vintern i Sverige! Dem vill ju inte ens själva vara ute då!". Okej. Så om du håller en naken människa instängd i källaren, och sen öppnar dörren till en utomhusbur där det är -10 grader och människan inte går ut, betyder det att det är etiskt försvarbart att ha instängda människor i källaren?
 
Nej jag tror inte det.
 
Bilderna är tagna från ett svenskt slakteri, från utställning Walls Of Glass för några år sedan (länken har tyvärr slutat fungera).

Kommentarer
Micki säger:

Upptäckte precis att du börjat skriva igen, äntligen! :)
Jag tror att anledningen till vrf så många icke-veganer skriver på Djurens Rätts fb-sida är för att Djurens Rätt inte riktar sig till veganer, och de fokuserar väldigt mycket på djurskydd och behandlingen av djuren istället för djurrätt. Djurskydd är ju något som många engagerar sig för, även mjölk- och köttbönder. Så när Djurens Rätt kritiserar djurskyddet så är det klart att alla djurskyddare inom animalieindustrin (och på små bondgårdar) kritiserar Djurens Rätt. De tänker ju också som så att den som har mest personlig erfarenhet inom produktionen kan yttra sig bäst om djurskyddet. Men de verkar aldrig däremot tänka på att alla gårdar kanske inte ser ut som deras egen. Och att deras egen gård kanske inte ser så bra ut ur andra människors perspektiv.
Men det är detta som kommer i diskussioner om djurskydd! Fokuserar man istället på själva utnyttjandet så blir det svårare för animalieproducenterna att försvara sin djurhållning - för det är ju inte den som är grundproblemet!
Det är i alla fall något man får höra ofta, att man inte vet hur det ser ut på gårdarna eftersom man själv inte arbetat på någon svensk gård. Eller, de antar att man inte gjort det i alla fall. Det är något de tar för givet när man kritiserar produktionen - för inte kan man väl veta vad man pratar om! Man blir ju vegan för att man inte vet bättre! ;)

Svar: Haha nä precis, här sitter jag och vegan för jag vet ju ingenting! Jag tycker ändå Djurens Rätt äntligen börjat ta ett tydligt ställningstagande för veganismen, vilket är kränkande för många (såklart) men är skitbra eftersom dem som stor organisation har rätt mycket tyngd i sig.
Laks

2015-10-12 @ 21:54:21


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN