Morgonnormen

Var kommer alla dessa käcka, morgonpigga jävlar ifrån? Dom som man bara vill slå på käften varje gång dom yttrar sig om hur lääääätt det är att gå upp ur sängen direkt när klockan ringer klockan 06:30. Nej, jag kan inte sätta mig upp när klockan ringer. Det går inte, det är inte fysiskt möjligt. Som jag har försökt.
 
Jag är så trött på hela normen att man ska upp tidigt på morgonen, runt 6-7 och sen ska man iväg runt 8-9 och vara på ett jobb eller skola. Här i Stockholm fungerar ju inte ens den normen, att alla ska flytta på sig samtidigt. Bor ni i Stockholm och någonsin har åkt förbi Tranebergsbron vet ni vad jag menar. Bilköerna står stilla, tunnelbanevagnarna är smockfulla fast dom går varannan minut, busshållsplatser där vissa inte ens kommer på bussen för det redan är så många ombord. Och allt detta för att alla ska sluta samma tid. Logiskt? I think not.
 
Var kommer det här 8-17-samhället ifrån? Vi vet ju att typ majoriteten eller åtminstone ca 40% av befolkningen är såna som enligt sin biologiska klocka mår bäst av att vakna runt 9-12. Fattar folk inte att det vore så jädrans mycket mer logiskt att förflytta tiderna framåt någon timma så att man kan vakna ifred? Att sova är ju trots allt en av dom viktigaste sakerna man gör i sitt liv (och det skönaste), så hur kan vi tillåta att alla ska väckas av irriterande väckarklockor varenda morgon? Störa sin naturliga rytm? Må dåligt varenda morgon för att man ska stressa?
 
Det bästa vore ju att det fanns mer alternativ. Inte att ALLT skulle flyttas fram några timmar för då kommer ju samm problem med transporten igen. Men om det var lite så istället att vissa kontor har öppet längre, vissa kortare osv. Så det finns något för alla. För dom flesta är inte såna som vaknar klockan halv sex och studsar upp, dom flesta vaknar betydligt senare och det är på allvar farligt att aldrig få sova så som vi behöver - dvs tills när vi vaknar av oss själva!
 
Trött på fucking morgonnormen, speciellt när dom morgonpigga ser ner på alla andra som om dom vore sämre. Dom dömer oss när vi snoozar, ska vi börja skämta och förolämpa dom för att dom går och lägger sig klockan nio på kvällen? Eller så slutar alla vara jobbiga och så försöker vi fixa ett samhälle där alla sorters människor kan trivas utan att kompensera med dåliga sömnvanor.


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN