Hjärntvätt och normer


 
Hjärntvätten ska börja tidigt. Redan som småbarn får vi se hur livet på en bondgård går till. Vi får lära oss att kossan ger oss mjölk - fast på bilden står en kossa som inte alls ger sin mjölk till människorna, utan diar sin kalv istället. Vi får lära oss att hönan ger oss ägg - och bilden visar nöjda, ruvande hönor i en stor lada på landet. Jag känner, att om man måste ljuga så pass mycket för att kunna berätta för barn vart animalier kommer ifrån, kanske man inte borde berätta det alls. Varför berätta en förskönad historia om förintelsen av judarna för en liten unge liksom?

Det är så mycket som vi får inpräntat i våra skallar att man knappast blir förvånad över att så pass många idag inte ens ifrågasätter sitt köttätande. Vegetarianer och veganer som uppfostrar sina barn vego blir ofta utpekade som hjärntvättare, "pracka inte på din unge dina åsikter!". Jag undrar hur köttätande föräldrar motiverar sitt val. Visst, det är ett stort ställningstagande att inte äta kött, men det är ett ännu större ställningstagande att göra det.

Vi blir alla hjärntvättade på ett eller annat sätt. Hur vi än vrider och vänder på det så kommer vi alltid ha normer som är svåra att förstå sig på och ännu svårare att bryta. Se dig omkring. I vår värld ska kvinnor ha rakade ben, väggarna ska vara vita och djuren ska vara mat.
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN