Är det fel att ha husdjur?


 
Det här med att ha husdjur. Är det okej? Är det fel? Är det dubbelmoraliskt av en vegan att ha det?

Djuraffärerna är någonting jag personligen ställer mig emot. Jag har praoat på en och såg tydligt hur lite djuren betydde för personalen och hur de behandlas som produkter. Men det blir ju så, när pengar är inblandade (grunden till allt ont).
 
Men uppfödare då? Är det okej? Jag har aldrig varit hos en uppfödare och kommer nog heller aldrig att besöka en. Men själva grundtanken för en uppfödare är givetvis att föda upp - att avla på de "bra" (söta) djuren och sälja dem vidare till människor som förmodligen får lite mer och lite bättre information än om de hade sökt sig till en djuraffär. Men men, uppfödare känns också ganska fel nuförtiden i mina ögon. De försörjer sig på att handla med levande varelser vilket i princip går emot varje grundtanke i min veganism.
 
Så man ska inte få ha husdjur alls? Nja, just nu så finns det ju alla möjligheter att skaffa husdjur utan att varken stödja djuraffärer eller uppfödare. Det kallas adoption. Själv har jag adopterat två marsvin genom tiderna (varav en tyvärr gått bort). Dessa djur behövde båda ett hem när deras tidigare husse/matte övergett dem. Historien om dessa två underbara själar kan jag berätta senare.
 
Att adoptera djur i nöd ser jag absolut inte som något problem. De får ett bättre liv än de annars skulle ha fått, man räddar de som verkligen behöver det. Men när det kommer till en medveten uppfödning och handel kring djur, är vi inne på exakt samma spår som kött- mjölk & äggindustrin. Även om just dessa djur inte är ämnade att bli mördade eller utnyttjade på samma sätt är de fortfarande där för människans skull. Detta är ett genomgående tema i förtryckarens värld - att en annan grupp/ras/art ska finnas till för dem istället för sin egen skull.
 
Om uppfödningen av husdjur i framtiden slutar, kommer det inte heller finnas några övergivna och dumpade djur att adoptera. Ska vi då inte ha djur alls? Jag vet faktiskt inte. Det finns så många människor som tar bra hand om sina ickemänskliga vänner men samtidigt finns det minst lika många som inte gör det.
 
Jag vet inte. Vet du?
 

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN