Köttätande råkar vara "det normala"

Både här på bloggen och på vegan.nu har jag läst att folk funderar kring det här med att ge barn vegokäk. Är det rätt? Är det fel? Tvingar man barnet att vara vegetarian då? Eller när hen tillåts äta kött; tvingar man i själva verket barnet att vara köttätare?
 
Hur man är gör så "tvingar" en förälder på sina värderingar på ungen. Föräldern kanske låter ungen käka kött, inte äta kött, gå till kyrkan, inte gå till kyrkan, ha könsneutrala kläder, ha könsstereotypa kläder... Allt är ju värderingar, hela tiden.

På vegan.nu var det någon som skrev "jag känner att valet att vara vegetarian är stort, och att jag inte vill ta det åt en annan människa." Valet att vara köttätare är ännu större. Ganska gigantiskt mycket större. Bara att det är det som är normen så ingen lägger märke till det längre. Det blir ofta så, de saker som är normen har ofta inget namn och ses inte som ett beslut/ett sätt att vara. Det bara är "det normala". Typ som att vara transperson eller cisperson. Upp med handen om man hörde talas om transperson redan när man var 7, men inte fattade att det fanns någonting som hette cisperson förrän man var 17... *räcker upp handen*
 
Det allra smartaste skulle vara att låta ungen växa upp som vegan. Då är man neutral i frågan, man har inte skadat någon. Jag menar, om man käkar djur ibland så har man ju tagit ställning. Det är OK att döda djur. Om man däremot inte gör det har man kanske inte tagit ställning ännu. Men då kommer vi dit igen, att köttätande råkar vara "det normala" och veganandet råkar vara det konstiga. Och i en sådan värld där i princip alla föds till köttätare kan det lätt tyckas att köttätandet skulle vara det neutrala att göra. Det skulle vara att icke ta ställning övertaget. Tänker man bort alla normer däremot blir det resonemanget helt plötsligt korkat. 

Kommentarer
Moralfjant - fuckar upp din världsbild säger:

Fan va intressant. Hade inte tänkt på det förut, men du har helt rätt såklart!

Fan nu blev jag peppad att äta bara vegetariskt tror faktiskt jag ska försöka lyckas med det!

Svar: Vad kul att du tycker det! :)
Laks

2012-11-21 @ 22:03:52
Hemsida: http://moralfjant.blogg.se
Jonas Ulldahl säger:

Det konstiga med allt detta är att de flesta barn faktiskt inte får välja! En föds till köttätare... konstigt. Jag har ett barn och är frånskild, vi båda är lakto-ovo/vegetarianer (semiveganer/soon to be/in progress) och pratar ibland om det sinnessjuka i att överhuvudtaget tänka tanken att ge vårt barn kött... hade en lagt en biff på tallriken och ställt en ko bredvid och sagt "detta är vad du äter" till hen, så lovar jag att hen skulle börja gråta! Eller om vi skulle lägga kattkött på tallriken och säga detta är samma som Lovis och Movits (de katter som bor med oss) så skulle hen också börja gråta (eller vid ett annat tillfälle ta en tugga på Movits!!!! NOT?) Jag tror inte barn vet vad det är de stoppar i munnen helt enkelt, men när de senare växer upp så har det ofrivilligt socialiserats in en tanke om att det skulle vara ok att döda. Det enda jag och henoms mamma kan göra för att leva ett så kärleksfullt liv som möjligt är ju att introducera de åsikter, värderingar och praktiker som vi anser att vi har och lever efter. Annat kan vi inte göra, både på gott och ont. En får hoppas att de lär sig av andra människor det vi saknar som föräldrar... annars vet jag inte vad utgången kommer bli för denna världen... från mitt perspektiv skulle den inte se så ljus ut...

tack för en bra post!

väl mött.

2012-11-21 @ 23:32:33
Hemsida: http://bipolarsjukt.wordpress.com/
K säger:

Oj, vad jag känner igen det här! (: Jag som vegan var elak om jag gav "mina barn" veganskt men köttätaren var snäll och tänkte på barnet och respekterade mer. Eh? Var nånting med att det skulle vara enklare för barnet i samhället med vänner. Även någonting om att det är lättare för dem att få i sig näring om de äter kött&ägg+ dricker mjölk. Läs på, var allt jag kände. För tänk om barnet skulle få ont i magen av en köttbulle, vilken vidrig morsa jag skulle vara då! Samma sak med det där att jag minnsan inte ska ta det beslutet åt barnen, för det ska dem få göra själva och då ska man ge dem lik.. Känner även igen detta med att jag inte firar jul. Jag fick höra att jag är en elak mamma om jag INTE FIRAR JUL!?
Fast jag måste erkänna, jag har aldrig hört talas om cisperson förr, vad är det? :o

Svar: Att vara cis betyder att man defininerar sig som det kön man har biologiskt, alltså motsatsen till trans.
Laks

2012-11-22 @ 08:21:05
Maja säger:

Nu vill min skola dissekera råttor, bläckfiskar eller grodor. Vill du vara snäll att komma med några ord om denna uppfödning och allt? Vill gå och demonstrera mot lärarna!

Svar: Säg till lärarna att du inte vill dissekera, de kan inte tvinga dig. Om du menar att du vill stoppa hela projektet, att INGEN ska få dissekera så får du väl försöka övertala dem på något vis. Fixa ett möte med rektorn eller lärare och för fram dina åsikter.
Laks

2012-11-22 @ 22:51:21


Vill du lämna en kommentar?Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Hemsida:

Vad vill du säga?

Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN