Skeptisk till LCHF och vikthetsen

Här kommer det lite ordbajsande om LCHF-dieten som så många verkar ha hakat på. Vad är det egentligen för tänk? Att äta mycket fett och speciellt animaliskt? Detta går som sagt emot allting jag någonsin lärt mig om att vara hälsosam. Jag är ingen näringsexpert på något vis men jag har extremt skeptiska tankar om det miljövidriga LCHF:andet.

Låt oss ta en titt runt i världen för ett ögonblick. I Indien är stora delar av folket vegetarianer och veganer, de äter alltså inte speciellt mycket animaliskt fett. Det är mycket kolhydrater som ris och bröd i den indiska maten, och proteinet tar ofta en väldigt liten plats på tallriken. Mjölk däremot används ofta i chai-te, men ägg är ovanligt. Om man bortser från att det finns många fattiga människor i landet som kanske inte har råd att överkonsumera mat, så kan vi ändå konstatera att indier är relativt normalviktiga.
 
Om vi istället hoppar över till USA. Fettets land - inte sant? Och vad är deras huvudsakliga kost? Jo precis - kött, ägg och mjölk. De överkonsumerar djurprodukter och de är antagligen de mest ohälsosamma folket i världen med sin extrema fetma och diabetes. Alla dessa sjukdomar som existerar i västvärlden tros ofta ha sin grund i våran överkonsumtion (eller konsumtion överhuvudtaget) av kött, ägg och mjölk. Jag kan bara instämma med de påståendena.
 
 
Många idag är fixerade vid vikt - det är viktigt att vara smal och det är viktigt att se bra ut, men hälsan inuti kroppen läggs det inte alls stor uppmärksamhet vid. LCHF verkar fungera, många säger att de blivit lättare och ja, vad bra för er. Men av det jag vet så tror jag ärligt talat att denna diet enbart är en snabb lösning på ett större problem. Ohälsosamma människor blir inte hälsosamma för att de tappar några kilo av att enbart dricka vatten i en vecka. Allmänt så känns det som att resultaten måste uppnås så extremt fort, att hälsa inte är det man värdesätter när det kommer till kritan - det viktiga är att gå ner i vikt. Vem bryr sig om man dör i förtid av hjärtattacker eller blodpropp liksom?
 
Är LCHF bra/dåligt? Varför?
Tror du att animaliska produkter är onyttiga?
Trackback

<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN