2010 - Vilket jävla år!

För ett år sedan var jag en helt annan människa. Mycket kan hända under 365 dygn. Sammanfattningsvis kan jag säga att detta år antagligen varit en av de mest händelserika i mitt liv. Men låt mig ändå berätta lite mer detaljerat hur mitt liv förändrats under denna tid.

I januari mådde jag illa och spydde jag så fort jag blev stressad eller rädd. Jag var orolig i princip hela tiden och hade det ganska jobbigt att klara av vardagen.
 
När det första nationella provet kom fick jag fullkomlig panik. Men jag klarade av det och fick ett väldigt bra betyg. Men efter det gjorde jag inga fler nationella prov.

I mars kunde jag inte längre dölja att jag mådde dåligt, och jag pratade om mina känslor och innersta rädslor för första gången i mitt liv. Det var ett steg på vägen.
 
I skolan slutade jag bry mig om att anstränga mig, då menar jag inte om skolarbetet, utan om alla människorna. Jag slutade låtsas att jag var glad hela tiden, och det resulterade i att jag slutade umgås med mina kompisar i skolan. Istället ägnade jag lunchrasterna åt att åka fram och tillbaka till min bästa vän.
 
I maj bröt jag ihop och klarade inte ens av att gå utanför dörren. Jag lämnade grundskolan för att aldrig mer komma tillbaka. Min deprission sjönk ännu lägre eftersom jag ofta grävde ner mig i hemska tankar kring djurmisshandel och liknande.

I juni slöt jag fred med mina kompisar från skolan, och jag gick för första gången till en psykolog. Det var med tunga steg jag kämpade mig uppför dem tre trapporna, men efteråt kände jag mig mycket bättre och jag fortsatte att gå dit.
 
Sommaren förflöt ganska smärtfritt. Jag hade en riktig härlig semester och jag bestämde mig i slutet av augusti för att bli vegetarian.
 
När jag skulle börja i gymnasiet så var jag väldigt nervös, mådde illa hela vägen till den nya skolan. När jag väl var där kunde jag inte gå in. Så det blev inget. Jag var jätteledsen över att jag inte klarat av att börja i skolan och mådde riktigt dåligt i några veckor.

I september frågade min psykolog mig varför jag inte kunde gå i skolan litegrann bara, och vänja mig av vid min skräck långsamt. Det hade jag inte ens tänkt på, men det var en riktigt bra idé. Vi pratade med syon på min gamla skola och hon fixade in mig så jag fick läsa Naturkunskap A tillsammans med en klass, och Matte A hemma.
 
Och så fortsatte hela året.. Jag går forfarande i skolan och har precis läst färdigt den kursen. När vårterminen börjar ska jag fortsätta med Matte A och börja på Matte B, och även börja på någon mer kurs där kan jag forsätta att vänja mig vid att gå i skolan. Och jag siktar på att jag nästa höst ska kunna börja studera på heltid.
 
Som sagt - vilket jävla år!

Body Butter

Fick den här Coconut Body Butter i julklapp - jag är helt fast! Jag tror jag har startat ett beroende...
 
Man kanske märker att jag är väldigt förtjust i The Body Shop ibland.. Dem har bra produkter, dem är fräscha & snygga, och själva kedjan verkar ha ett sunt förnuft. Dem använder inte djurförsök, jobbar mot trafficking, använder inga konstiga kemikalier och dem bryr sig om miljön. Kan det bli bättre?
 
Använder du något från The Body Shop?

Huset fullt av hundar

På SVT ska det snart sändas ett nytt tv-program som ska handla om hundar. Programmet går ut på att olika familjer ska hitta ett nytt husdjur som passar just dem. Varje familj får hem sex stycken omplacerings-hundar, och eftersom tiden går röstas djuren sakta men säkert ut. De hundar som inte passade in får åka tillbaka till där dem kom ifrån.

Man behöver inte vara hundexpert för att förstå att denna idé rakt ut sagt är korkad. Att flytta djur fram och tillbaka mellan okända platser tillsammans med okända personer är stressande och läskigt. Syftet med programmet är egentligen ganska bra, att folk ska ta hand om hundar som verkligen behöver ett hem. Men när det handlar om individer som inte frivilligt har sagt att dem vill vara med, och att dessutom göra underhållning av det, då blir det inte så bra.
 

Vad kommer komma härnäst? Ett program med föräldralösa barn som tävlar om att adopteras? Nej, den här gången har ni klantat er rejält SVT...

Misshandel i Sudan


I Sudan piskades en kvinna för att hon burit byxor under sina vanliga kläder. Poliserna som piskar henne står dessutom och skrattar när dem misshandlar henne, medans massor av människor står och kollar på. Usch säger jag bara!

Happy Feet

 
Jag vet inte hur jag ska börja beskriva den här filmen. När man ser omslaget kan man tro att det är en simpel barnfilm, med söta pingviner som dansar. Och det är ju delvis sant, men den är väldigt speciell. Jag ryser när jag ser dans-scenerna, och ärligt talat så tycker jag att den här filmen är sorglig och hemsk ibland. Den är, som sagt, speciell. Väldigt speciell.
 
 
Happy Feet handlar om pingvinerna på Antarktis. Man får följa Mumble, en annorlunda pingvin, ända från födseln. Alla har en egen sång, en egen stil som dem sjunger med, men Mumble han dansar istället. Det handlar även en del om människors (eller aliens som dem kallas i filmen) inverkan på pingvinernas liv.
 
Har du sett Happy Feet? Vad tyckte du?

Två sorters människor

Det finns två sorters människor.
 
Dem som tycker att verkligheten är hemsk och blundar för den,
&
dem som tycker att verkligheten är hemsk och försöker göra den bättre.
 


Omvänd värld...


Föreställ dig en värld där det är människorna som är slavar åt djuren. Där det är vi som blir inlåsta, torterade i tystnad och förtryckta. På uppfödningsanläggningarna är det små barn som springer runt i sitt eget bajs och försöker komma ut. På mejerierna är det kvinnor som föder ett barn om året. Barnet tas ifrån henne bara några dagar efter födseln för djuren ska kunna ta hennes mjölk. På laboratorierna är det människorna som får gifter droppade i ögonen, och blir inlåsta i kala burar. Tycker du det låter hemskt? Tyvärr är det sanning - för precis så lever djuren i dagens samhälle. Dags att göra någonting åt det?


Julafton

Till och med jag kan tycka att julen är ganska kul ibland. Och idag tycker jag det, som tur är! Och idag får ni dessutom för en gångs skull se (något suddigt) hur jag ser ut!


Bestefar, jeg kan ikke...

Idag bjuder jag på ännu en otroligt sketch med Grotesco! Titta och skratta - detta är nog ett av dem roligaste klippen i världhistorien!

Har du någon favorit-sketch? Tipsa mig!


Seger!

 
Kommer ni ihåg detta inlägg om att Naturkompaniet börjar köpa in päls till sina affärer? Nu har företaget sagt att dem i framtiden kommer att bli pälsfria, inga fler Canada Goose-jackor med päls på kommer att köpas in efter denna säsong. Seger till prärievargarna alltså!

Hemligheten om Lipton

Har nyligen fått veta att Lipton, teföretaget, testar sina produkter på djur. Dricker själv Lipton, men nu är det slut med det! Dem har låtit möss, råttor, grisar och kaniner insjukna i olika, farliga sjukdomar för att sedan testa om dem blir friskare med hjälp av Liptons te. Enda anledningen är att kunna bevisa att téet är nyttigt och bra för kroppen, så att företaget ska kunna skriva detta på paketen. Men det är djuren som får betala det dyra priset - och det är inte okej!

Vad du kan göra:
- Bojkotta Lipton
- Sprid faktan!
- Mejla till VD:n för Liptons Moderbolag - dave.lewis@unilever.com
- Skriv på HÄR!
Sen får vi hoppas att detta onödiga djurplågeri upphör, och att Lipton låter alla grisar, möss, råttor och kaniner vara ifred!

Naturligt?

Många brukar använda argumentet "att äta kött är naturligt" för att försöka bevisa att kött, det är minsann rätt. Men om många nu anser att det naturliga är så viktigt, hur kan dem då gå med på att våran otroligt "naturliga" köttindustri ser ut på detta sätt?
 
 
Om man tänker efter så är nog inte mjölk heller så naturligt. När började grottmänniskan i sådana fall dia kossor?
 

Julklapp till MaxMara


Beredd?

Som vegetarian/vegan måste man ständigt vara beredd för olika sorters påhopp. Det kan röra sig om en ilsken köttätare som blir arg över att man inte gör som henne själv, eller kanske bara en nyfiken person. Men beredd måste man alltid vara, för att utförligt berätta om sina livsval är ett måste när man går mot strömmen.
- Varför är du vegetarian?
- För att jag inte tycker det är rimligt att andra ska lida och dödas för att jag ska äta kött, när jag lika gärna kan äta någonting annat istället.
 
Om du är vegetarian/vegan:
Hur brukar du svara när folk frågar?

Rädda renarna!

I norra Sverige och Finland anses rennäringen vara ett kulturarv - någonting fint och vackert. Men verkligheten för många renar är allt annat än fin och vacker. Se på filmen så förstår du varför.
 
 
Här hittade jag videon! - pansky.blogg.seSkriv under HÄR och/eller HÄR för att vara med och sätta stopp för detta plågeri!

Är det bögarnas fel?Jag har fått nyligen fått upp ögonen för den otroliga humor-gruppen Grotesco. Dem är jävligt grymma! Här är en av deras bästa sketcher enligt min mening.
 
Kan också meddela att jag ska gå på Magnus Betnérs show på lördag! Woohoo!
 
 
Vilka komiker och humorgruppen gillar du? Tipsa mig gärna!

Veganskt

För några dagar sedan prövade jag en vegansk yoghurt! Den var väldigt god, kände inte ens av att den inte var gjord på mjölk. Fast det var blåbärs-bitar i, vilket jag inte är så förtjust i. Men annars så blev det högsta betyg!

Varför ska man äta veganskt?
Först och främst för att det med vegansk yoghurt inte krävs en ko som står fastbunden, och som producerar massor av mjölk som egentligen var till för hennes kalv. Det är också ett bättre val om man tänker ur miljösynpunkt.

Precis som med kött så behövs enorma mängder mat för att hålla alla dessa djur vid liv. Det krävs stora områden för att kunna odla all denna mat, därför huggs skog ned och blir istället till åkrar, vilket i det långa loppet leder till att det inte finns några urskogar kvar och den biologiska mångfalden försämras. Om man bara tagit grödorna och producerat yoghurt ur dem direkt så hade det gått åt mindre plats - alltså mindre skogsavverkning.


Har du möjligen något tips på en god, nyttig vegan-yoghurt?

Är du klimatsmart?

Jag hittade ett väldigt roligt test idag, som summerar ihop hur mycket växthusgaser man själv släpper ut varje år. När man är färdig kan man se hur mycket man släpper ut i jämförelse med en vanlig svensk, en vanlig jordbo, och med hur mycket växthusgaser vi egentligen högst borde få släppa ut.  Såhär blev mitt resultat:

 
Sen bara för att pröva, så gjorde jag testet en gång till. Jag svarade likadant på alla frågorna förutom mat-frågorna, där svarade jag som om jag vore köttätare. Och såhär blev resultatet då istället:
 
 
Gör testet du med - klicka HÄR för att komma dit!
 
Vad fick du för resultat?

Att äta fisk


 
Det finns vissa såkallade "demi-vegetarianer". Sådana som undviker att äta djur, med undantag för fisk och skaldjur. Jag kan förstå att många resonerar så, jag gjorde det själv en gång, men nu har jag en helt annan uppfattning.
 
Fiskar kan precis som alla andra djur känna smärta, ilska, ångest och rädsla. Det märks tydligt när man drar upp en fisk ur vattnet - då reagerar djuret precis på samma sätt som en hund, sprattlar och försöker komma loss. Och att få en järnkrok spetsad genom kinden kan ju knappast göra något annat än ont.
 
 
Att äta just fisk bidrar till många negativa effekter. Det förstör havets ekosystem eftersom onaturligt många djur försvinner samtidigt. Vissa fiskar dör ut, andra blir väldigt många vilket gör att ekosystemet hamnar i obalans.
 
Bottentrålning, som används när man ska fånga skaldjur, är en stor fara för djuren i havet. Då dras ett nät efter bottnen och då rivs massvis med partiklar upp samtidigt som växter följer med i nätet, och detta förstör bottnen där djuren ska kunna leva.
 
 
Det värsta med fiske är ändå sättet som djuren dör på. De som fiskas upp med fiskespö får en krok genom kinden och får knäckt nacke eller en kniv i huvudet, och de som fiskas upp via trålar lämnas att kvävas i luften.
 
Min åsikt är att det inte är mer etiskt rätt att äta en fisk än det är att äta en gris. Men samtidigt är det ju bättre att äta fisk men inte kött, än att äta både fisk och kött.
 


Så billigt som möjligt


 
"Jag är grisen! Jag är grisen!
Mitt enda uppdrag i livet är att födas för att dö
och dö så billigt som möjligt.
 
De säger att det är min rätt att aldrig behöva lida under slakten
men jag lider hela mitt liv och jag föds för att lida
och lida så billigt som möjligt."
 
- Göran Gredier

Idiotiska citat

"Vi kommer att fortsätta leverera fina grisar som vi alltid gjort och vi kommer att fortsätta arbetet på gården. Jag tar givetvis avstånd från all vanvård av djur – det är helt enkelt oacceptabelt."
- Lars Hultström, ägare av Blackstaby Gris AB
_____________________________________________
 
"När det gäller fixering av suggor - det gör vi. Dels när de betäcks och dels när de äter för att de inte ska bråka md varandra utan få matro. Det är ju för djurens bästa."
- Stefan Larsson, rektor på Munkagårdsgymnasiet
_____________________________________________
 
"Alla djur som hålls av människor skall behandlas väl i alla situationer. Den svenska grishållningen håller hög internationell klass."
- Moderaterna
_____________________________________________
 
"Jag tycker att det är omoraliskt att bryta sig in i en anläggning på det här sättet. Det är också störande för djuren."
- Lena Eliasson-Selling, veterinär, om djurrättsalliansens smygfilmande på grisfarmar
_____________________________________________

Vad äter man då?


Många som inte är så insatta i vego-världen kanske undrar - vad äter man då? Tänkte därför visa några exempel på vad jag - en vanlig vegetarian - tuggar i mig vid middagsbordet.

Quorn och Hälsans kök köper jag oftast, nästan allt som dem gör är gott. Jag tror dock att allt därifrån innehåller ägg, så detta är bara vegetarisk inte vegansk tyvärr.

Min mat är inte så komplicerad.. Jag gillar inte att laga mat så när jag gör det blir det mest makaroner och middagsbollerna. Det är fördelen med vegetarisk mat - det är så otroligt lättlagat. Man behöver aldrig oroa sig för äckliga sjukdomar, att den ska hinna tina upp, om den är färdig osv..

Om det är någon vegan där ute som läser detta, skulle jag gärna få tips på vegansk mat också!

Onda kocken Tina

tina nordströms griskampanj from griskampanj on Vimeo.


Årets veganblogg


Bloggen Veganmage.se har startat en tävling om vem som blir årets vegan-bloggare! Du röstar genom att gå in på din favorit-veganblogg och trycka på ikonen som ser ut såhär:

Tävlingens hemsida hittar du här!

Tips på veganbloggar:
moalindholm.blogspot.com
paulineemilia.blogg.se
djurensratt.blogspot.com/
veganbidraget.blogspot.com/
146milvegan.blogspot.com/
vegankrubb.se/

Prärievargar i fara

 
Naturkompaniet har länge varit ett företag som valt att ta avstånd från päls. Men inte nu längre. Nyligen har dem låtit vissa butiker köpa in produkter från Canada Goose. Och det är prärievargarna som får betala det dyra priset. Därför har Djurrättsalliansen startat en ny kampanj som kallas för Naturkompaniet - sluta med päls.
 
Prärievargarna skjuts, förgiftas och fångas i saxfällor ute i Nordamerikas vildmark. Saxfällan smäller igen och djuret fastnar, får panik och det händer att vissa blir så skräckslagna att dem försöker gnaga av sig sitt ben för att komma loss. Djuret kan sitta fast i fällan i flera dagar innan jägaren kommer för att hämta sitt byte. Detta är ingenting annat än ren och skär tortyr. Bojkotta naturkompaniet tills dem kommit på bättre tankar!


Djuren som får lida slutar som en liten detalj på en jacka.
Är det värt det?
 
Gör som många andra - mejla och klaga!
info@naturkompaniet.se

Kosmetika-testerEn helt grymt bra reklam, eller hur? Visar verkligen hur otroligt korkat det är att testa på djur när man lika gärna skulle kunna låta bli. Stöd de företag som inte djurtestar - se vilka på Sminksmart-listan!

Finns det empati-lösa?När jag tittar på bilderna ovan så känner jag empati. Jag försöker tänka mig in i hur det måste kännas att inte ha tillräckligt med mat och att tvingas till att tigga efter pengar för att kunna överleva.
 
När jag tittar på bilerna här nedanför, så känner jag också empati. Jag föreställer mig hur det känns att vara instängd och att aldrig få röra på sig och vara sig fri. Jag förställer mig det kalla gallret mot mitt ansikte, och den ständiga stressen att vara fångad.
 

 
Frågan är bara - finns det fler som kan känna empati? För den saken är inte helt självklar. Efter långa diskussioner med min kompis, så har jag nu förstått att alla inte har den förmågan.
 
Jag har aldrig tidigare förstått att alla inte fungerar som jag. Jag trodde att empati var precis som vilken annan känsla som helst. Alla kan känna glädje, sorg och ilska. Men empati är tydligen något som många saknar. Det märks ju tydligt på hur vårat samhälle ser ut.
 
Finns det folk som är empati-lösa? Och hur många är dem? Vad känner du när du ser bilderna?

Vem ska ätas?

Vem ska ätas?


Viktigt att kunna engelska!


Tänkvärt citat

 

Ask the experimenters why they experiment on animals and the answer is: ”Because animals are like us.” Ask the experimenters why it is morally okay to experiment on animals and the answer is: ”Because the animals are not like us.” Animal experimentation rests on a logical contradiction.

- Charles R. Magel


Bra låttext

Fick ett tips om en bra låt som har lite djurrättstema. Det kanske inte hörs, men han sjunger faktiskt på engelska i verserna (inte världens bästa engelska kanske.. hehe). Resten är på japanska. Men texten har ett väldigt viktigt budskap.


You say that life is made equally. There's no first place.
But we are losing starving lives we can't replace.
You're always taught to protect the weak and animal lives
Then tell me why you cover up in fur


A selfish love has played YOU. Now you're lifes at risk
Nobodys perfect enough to tell you that youre a waste
If I had the strength to change the contradictive world
I know that I could, I could be saving you

Im here to blame, I'm living in this controversy
I've closed my eyes from all the pain and ended lives
It hurts to see the reality in front of me
And what do I do? It's sad but not a thing.


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN