Qournfilé i tomatsås med quinoa

En rätt jag fastnat för är quornfiléer i tomatsås, quinoa och vitlökssås. Detta är så otroligt gott! Jag åt det första gången på restaurangen Nancys Fresh Food i Stockholm, sedan dess har jag lagat detta i princip varenda dag.

1 - Stek filéerna tills dem är lagom bruna. Blanda ihop tomatpuré, ketchup och krossade tomater till en röra.

2 - Koka upp vatten till quinoan och häll sedan i den i kastullen, koka på låg värme! Häll samtidigt tomatröran över filéerna i stekpannan. Både quinoan och filéerna ska kokas i en kvart.

3 - Rör om i stekpannan då och då, och låt kastrullen vara ifred med lock på. När dem 15 minuterna har gott är det bara att hugga in!

Har du någon god vegetarisk rätt?
Tipsa mig gärna!


Tortyren som blev underhållning

TORO JÚBILO
Toro Júbilo är en festival som äger rum i Soria i Spanien varje år i november. Det är tradition att spänna fast tjurar och fästa brinnande facklor vid deras horn, och sedan låta dem springa runt. Många av tjurarna försöker ta självmord genom att springa in i väggar, p.g.a. den fruktansvärda smärta det innebär när hela ansiktet bränns sönder av elden.
 
TUPPFÄKTNING
Tuppfäktning anses vara en sport och förekommer ofta i stora delar av Asien. Två tuppar möts i en match och det slutar ofta med svåra skador eller död. Djurens kammar och haklappar skärs av innan sin första match, och i många fall sätts även vassa små knivar fast på båda fötterna för att han ska kunna skada den andre så mycket som möjligt.

TJURFÄKTNING
Tjurfäktning anses vara en sport, och går ut på att tjuren först ska få metallspetsar instuckna i nacke & rygg, så att han försvagas. Efter det är det matadorens tur att få tjuren att gång på gång rusa mot hans röda skynke, och slutligen sticka ett svärd genom tjurens hjärta.

Vad anser du om detta?
Är det rätt eller fel?

"Farliga" hundar


Titt som tätt får jag syn på artiklar där det med stora bokstäver står; "kamphund attackerade barn" eller något liknande. Media har fått kamphundar att uppfattas som läskiga och onda. I de flesta artiklar om attacker står det detaljerat kring hur hunden bet offret, men hur ofta läser man egentligen om vart hussen eller matten höll hus?

En hund är inte farlig, det är snarare matten eller hussen som är farlig som inte lägger någon energi på att göra hunden till en stabil och trygg individ. Men istället för att arbeta förebyggande och se till att mattar och hussar sköter sitt jobb, så väljer man att istället straffa hundarna som hamnat hos dåliga människor, ofta genom döden.

Dessa "farliga" hundarna har blivit precis så som vi har format dem. Det är ju vi människor som avlat på dem i åratal för att få dem att bli precis så som vi vill ha dem. Är det då hunden som ska straffas? Enda sättet att sätta stopp för allt detta är att utbilda alla människor som planerar att skaffa sig en hund. Först då kan vi få ett slut på sönderbitna barn och mördade, missuppfostrade djur.

Coolt(?)


Fördomar

Det kan gå konstigt snett ibland, med fördomar. Folk kan bli sårade och andra bli arga. Det är inte kul att bli anklagad för att vara något man inte är, när man använder det som ett skällsord. Helt plötsligt blir alla som äger en motorcykel medlemmar i Hells Angels. Alla med snaggat hår rasister. Alla killar med rosa kläder blir bögar. Och alla veganer är helt plötsligt kriminella och pangar fönsterrutor på pälsaffärer varje kväll.Vem som helst kan förstå att allt detta är enormt överdrivet. Ingen vill bli dömd bara för att man gör något på ett speciellt sätt, t.ex. väljer att inte äta kött. Av alla veganer som finns i världen är det kanske en mikroprocent av dem som någon gång har gjort något kriminellt. Är det inte lite väl trångsynt att döma en hel grupp med människor för något som bara några enstaka individer har gjort?

Vad är intelligens?


Vi människor bestämmer ofta olika varelsers värde beroende på vilken intelligens dem besitter. Men vad är egentligen det? Det värde som vi stämplar olika djurarter med, det har enbart att göra med vad vi människor anser vara intelligent. Att läsa, räkna och skriva - är det att vara smart? Eller är det att kunna rita vackert och vara kreativ? Vara trevlig och snäll? Kunna bygga saker? Om vi nu ska fortsätta värdera individen efter hur intelligent hen är, ska vi då särbehandla alla barn i skolan som får IG?


Bävrar kan bygga komplicerade dammar, myror kan bära saker tyngre än sig själva, tigrar är duktiga på att smälta in och smyga, och bin kan samla honung. Men dessa egenskaper värderas inte högt av den mänskliga rasen. Och varför gör dem inte det? Jo, för att det som vi anser vara intelligent, det är samma sak som att vara mänsklig.

Vi värderar oss själva som allsmäktiga, och den ras som lyckas vara lik oss, den tycker vi är intelligent och därmed behandlar vi dem med någorlunda respekt. Ord som "hönshjärna" och "fårskalle" existerar för att nervärdera andra raser och höja oss själv till skyarna - utan att ens ha funderat över att respekt möjligen är något som alla förtjänar, varesej man kan läsa, skriva eller räkna.

Är detta det liv man förtjänar om man är en "hönshjärna"?

Allt för min syster

 
Filmen handlar om familjen Fitzgerald som minst sagt har det jobbigt. Mittenbarnet i familjen - Kate - är dödligt sjuk i luekemi, något som hon varit till och från enda sedan hon var ett litet barn. Det var då föräldrarna bestämde sig för att skaffa ett till barn, som skulle fungera som donator till Kate. Men när lillasystern en dag lär sig att säga ifrån blir familjen oense.
 
Det är väldigt bra skådespelare också. Cameron Diaz, Alec Baldwin, Abigail Breslin och många fler som inte har lika kända namn, men som också gör en helt otrolig insats för filmen.
 
Handlingen är gripande, helt fruktansvärt hemsk men samtidigt så otroligt vacker. Något att rekommendera för dig som gillar starkt drama, med mycket känslor och enormt mycket tårar. Högsta betyg.
 
Har du sett filmen? Vad tyckte du?

Greenburgaren

 
Igår åt jag på Max, och jag prövade deras Greenburgare. Jag tyckte den var väldigt god, och det var dessutom väldigt bra att det stod tydligt i menyn att burgaren var lakto-ovo-vegetarisk. Som vegetarian upptäcker man att det är ytterst sällsynt med tydlig märkning, något som kan vara väldigt irriterande..
 
Max har börjat satsa på miljön dessutom. På menyn stod det därför också hur mycket koldioxid som släpps ut i produktionen av varje hamburgare. Väldigt kul att någon äntligen fattar att vegetariskt is the way to go om man vill vara miljövänlig!
 
 
Har du provat Greenburgaren på Max?
Eller har du sett någon annan hamburgerkedja som har vegetariska val?

Tänkvärt om fiske

 
Är fiske djurplågeri?
Är det okej om man släpper tillbaka fisken igen?
Vad tycker du?

Äkta eller fejk?


För mig så känns numera kött och päls-konsumtion som samma sak. Båda är lika fel enligt min mening, eftersom man lika gärna kan använda någonting annat i båda fallen som inte kräver någon annan varelses lidande och död.

Jag syftar också på andra likheter, som att både veg-mat och fejk-päls i princip är samma sak som den ursprungliga "äkta" varan. Det smakar likadant och ser likadant ut. Enda skillnaden mellan äkta och fejk är hur det är producerat, på en djurfabrik eller inte.

Det tjusiga med äkta päls är enbart tanken på att den är äkta. Att det är lyxigare. Men hur långt får man egentligen gå för att tillfredsställa sig själv? Hur kan det på något plan vara okej att plåga och döda någon annan varelse enbart med syfte att man själv ska bli nöjd?

Varför är det "äkta" så lyxigt och eftertraktat?
Vad tycker du?

Piano

 
Något som du kanske inte visste om mig är att jag älskar att spela piano. På bilden ovan syns vårat vackra instrument som vi har haft sen... sen... alltid typ? Dem senaste åren har den dock börjat bli mer och mer ostämd, och det blir svårare och svårare och spela eftersom vissa av tangenterna gått sönder.
 
Men efter långa diskussioner och några bråk med min mama och papa har vi nu skaffat oss ett vackert elpiano! Alltså - ett piano som går på el. Det behöver inte stämmas, väger inte 2 ton och har massor av roliga ljudfunktioner. Och det bästa av allt - det känns fortfarande som att spela på ett äkta piano!

 
Har du provat att spela på ett elpiano? Visst är det kul?
Spelar du något annat instrument?

Meet your meat

Meet your meat är en tolv minuter lång film som skapades av PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), och med Alec Baldwin som berättarröst. Den handlar om hur ickemänskliga djur systematiskt utsätts för tortyr på många olika sätt i dagens samhälle.
 
I videon nedan får du se hur vanligt folk på gatorna i en amerikansk stad reagerar när dem får se denna gömda verklighet. Väldigt intressant måste jag säga hur många som stannar och verkar bli riktigt fundersamma!
 
 
Filmen Meet your meat finns att titta på HÄR. Jag har faktiskt inte vågat se den, men sen är ju heller inte jag en av dem som håller denna industri levande. Är du en av de som äter kött, kan jag rekommendera dig att se filmen eftersom alla har en skyldighet att veta vad det är man stödjer.

Levande begravda

 
Efter att Sydkorea i november upptäckt ett utbrott av mul- och klövsjuka har nu ett massmördande satts igång. Den 4 januari begravdes 33 900 grisar levande - smittade eller inte. Runt en miljon grisar till kommer få gå samma öde till mötes.
 
Hittills har "projektet" kostat den Sydkoreanska regeringen 2,4 miljarder dollar, till skillnad mot 670 miljoner dollar som en massvaccinering skulle ha kostat. Många djurrättsorganisationer världen över är insatta i ärendet och försöker få regeringen att sluta upp med detta djurplågeri.
 
Ännu ett bevis på att människodjuret inte är den
skarpaste kniven i lådan - och inte heller den trevligaste.

Snälla prylar!

Hittade några roliga prylar på PETA:s hemsida. Det vänstra grejen här nere är en råttfälla i plast. På detta vis kan man fånga in råttor på ett sätt som inte skadar djuren, och sen är det bara att släppa ut dem längre bort!


Och till höger har vi en ännu smartare pryl. Detta är en grod-räddare, en liten platta som liknar ett näckrosblad. Man kan använda dem i poolen så att grodor och insekter kan ta sig upp ifrån vattnet så dem slipper drunkna. Hur många gånger har man inte gått runt och räddat småkryp i pooler liksom? Jag har i alla fall gjort det ett hundratals gånger!


Köpa eller skaffa?

Jag har inte köpt mina marsvin, visserligen har jag betalat för att få dem, men ordet passar ändå inte in. Att köpa betyder att man sedan äger det. Och så är verkligen inte fallet, eftersom jag anser att man inte kan äga en levande varelse. Jag äger mina marsvin lika lite som mina föräldrar äger mig, eftersom varje individ har rätten till sitt eget liv och lever för sin egen skull.
 
Precis som man skaffar barn, skaffar man djur. Att använda orden köpa och äga är väldigt kränkande, eftersom det betyder att man anser att djuret är en sak, inte ett unikt liv. Vissa människor säljer sina djur efter ett år för att dem tröttnar på dem. Undra om dem även säljer sina barn när det blir jobbigt...
 
Vad tycker du - köper eller skaffa?
 

Sagofigurer

Det här är TANDFEN. När du tappat din tand, så kommer hon på natten och byter ut den mot en tiokrona.


Det här är JULTOMTEN. Varje julafton kommer han nerför skorstenen för att överlämna presenter åt alla snälla barn.


Det här är GUD. Han sitter uppe på ett moln i himlen, och styr världen och allting som händer.

Hmm... Enligt mig är alla tre sagofigurer, lika svåra att tro på.

Vargjakt

I Sverige finns det ca 200 vargar, och i årets vargjakt ska 20 av dem dödas. Argumenten för jakten är att sålla bort de sjuka individerna & bekämpa inavel. Efter förra årets vargjakt stod det klart att alla djur som dödats varit fullt friska. Och hur ska man bekämpa inaveln genom att ta bort fler och fler djur?
 
Valparna till varghonor som dödas svälter ihjäl. Ungefär vart tredje skott är inte dödande, vilket betyder att många djur får lida något oerhört under jakten. Bönder blir förbannade för att vargarna tar deras boskap. Men det handlar ju självklart bara om pengar, eftersom djuren ändå skulle skickats till slakt av bonden en månad senare.
 
Skriv på protestlistan mot vargjakt HÄR.
 
 
Vad tycker du om vargjakt?

Minkarnas liv

Antagligen den bästa videon mot päls-industrin jag någonsin sett. Helt grym film, och dessutom väldigt vacker musik också!
 
Inga läskiga bilder, allt är tecknat!Visst blir man rörd?

Adam TenstaAdam Tensta är den coola rapparen från Stockholms förorten Tensta. Vad många inte vet är att han faktiskt är vegetarian och nykterist. Jag tycker om flera av hans låtar, och att veta om detta gör bara att jag gillar honom ännu mera! Jag tycker att han är en riktigt bra förebild helt enkelt!
 
Vem tycker du är en bra förebild?

Konservativt tänkande

Det är konstigt hur många människor fungerar. Alla ska ha moderna prylar, som IPhone, platt-tv, senaste bilen. Allt ska vara så modernt.

Men när det kommer till maten, då är det många som helt plötsligt ändrar sig. "Men vi har ju alltid ätit kött!". Ja, så kanske det är, men har vi också alltid haft tillgång till bil? Eller till en tv? Eller hade grottmänniskorna en IPhone i bakfickan kanske? Nej, jag tror inte det. Lite dubbelmoral det där tycker jag.
 
Precis som samhället utvecklas gör även våra matvanor det. Vegetariskt blir mer och mer vanligt och det är väldigt bra. Stackars alla konservativa människor därute...

Kärnkraft

Fördelen med kärnkraft är ju att det inte blir några koldioxidutsläpp. Däremot blir det massor av avfall över som är radioaktivt, och detta avfall grävs ner djupt nere i jorden. Kärnkraft är väldigt effektivt, det bildas mycket el vilket är bra. Men det är också dyrt att bygga dem, och ännu dyra att riva eftersom allting är radioaktivt och därför måste fraktas med största försiktighet.

Som du märker finns det både fördelar och nackdelar med den här sortens energi. Jag vet inte själv riktigt vad jag tycker i frågan.

Marsvinen

 
Idag tänkte jag ägna ett inlägg åt mina älskade små marsvin!
Fyra marsvin har jag, Grisen, Molly, Ebba & Alice. Grisen och Molly är ca 7 år (inte säker på Grisen, hon är nämligen adopterad). Alice och Ebba däremot är bara 1 ½ år. Här kommer lite vackra bilder på dem underbara djuren:
 
Visst är djur så himla härliga? Dem dömer inte, dem bara är. Jag blir så lycklig när jag ser att dem mår bra!
 
Har du några djur hemma?

Könsroller


Ända från födseln blir vi separerade, indelade. Dem med snopp ska åt ett håll och dem med snippa ska åt ett annat håll. Beroende på vilket kön man har behandlas man olika. En kille som knullar runt blir en populär person som många ser upp till. Gör en tjej samma sak blir hon en hora, en slampa. Någon som alla ser ner på.

Jag tycker att alla ska få göra som dem själva vill. Det finns så otroligt många som inte känner att dem passar in i tjej - eller killrollen, dem vill vara någonting mittemellan. Och då ska dem få vara så! Tänk om vi uppfostrade alla barn lika, på samma sätt och slutade att särbehandla. Då skulle alla barn växa upp och sedan få upptäcka själva hur just dem vill vara.

Den här filmen får en verkligen att tänka efter..

Astra Zeneca

Såhär bor råttorna på försökslaboratorierna hos Astra Zeneca. Burarna är staplade ovanpå varandra, med 5-6 råttor i varje bur. Här lever dem hela sina liv förutom när dem utsätts för djurförsök.
 
Råttan på översta bilden är nedsövd, medans en forskare sprutar in en substans i lungorna på henne. På den nedre bilden undersöker en forskare ett djur.
 
Här utförs ett test inom astma-forskningen. Djuren blir intryckta i små tuber för att sedan få andas in olika gaser. Djuren är vid medvetande när dem tvingas in i tuberna.
 
Vad anser du om djurförsök?

Djurens status

Katter har hög status och är älskade av de flesta människor. Man får inte skada en katt, eftersom det anses vara ett gulligt djur.
 

Hunden kallas för människans bästa vän, och behandlas därefter. Detta djur har väldigt hög status i vårt samhälle. Man får aldrig göra en hund illa.
 

Hästar är omtyckta bland människor. Man kan rida på dem och kela med dem, men ändå så är det många människor som äter dem.
 

Många tror att fiskar inte känner smärta och rädsla, och därför behandlas dem dåligt. Dem dras upp på krokar ur vattnet och fiskas upp ur haven med stora nät.
 
Grisar har en ganska låg status. Många tycker att grisar är gulliga, men dem används ändå som mat åt oss människor.
 
Hönor behandlas ofta väldigt illa. Dem blir instängda i små, små burar, eftersom många människor anser att dem inte är smarta.
 
Möss har knappt någon status alls. Dem här djuren gör människor vad dem vill med, till exempel experimenterar på.
 
Som du kanske märker så är dessa särbehandlingar väldigt omotiverade. Enligt min åsikt så är detta samma sak som att särbehandla judar för att dem är judar, eller svarta för att dem är svarta osv...


Kort om kycklingar


Kycklingarnas liv börjar på ett kläckeri där dem föds i maskiner. Dem packas ner i lådor för att fraktas till olika uppfödn- ingsanläggningar. Väl där så släpps dem ut i en stor lokal där flera tusen kycklingar får plats. Där vistas djuren i ungefär 30 dygn, innan dem packas ihop igen och får åka iväg till slakteriet.

Marken täcks av avföring, vilket fräter sönder deras fjädrar och gör att luften blir full av ammoniak. Kycklingarna är avlade att växa fort, mycket fortare än naturligt och detta leder till att dem får missbildningar och smärtsamma sjukdomar.
 
När de fraktas till slakteriet packas de tätt ihop i små lådor, där de kan få sitta i flera timmar. När de är framme så hängs de upp och ner på krokar, och sedan dödas dem. 


Fråga till dig!

Nu har jag lagt in en ny fråga här till höger i menyn. Den handlar om vad du tycker om Sveriges djurhållning. Det går ju att se olika på den saken, men min åsikt är att den är helt fruktansvärd. 

Om man är insatt i hur djur har det runtom i Sverige så blir svaret antagligen ett annat, än om man inte är det. Ett tips kan vara att först ge sig själv en uppfattning om hur det faktiskt ligger till på djuruppfödningar och slakterier. 
Här följer därför några bilder från svenska grisfarmer:
 
 
Och nej - detta är inte dem värsta bilderna. Jag tog några bara slumpartat. Om du vill se fler bilder kolla HÄR.

Utrotningshotade djur

 
Många undrar antagligen - vad spelar det för roll om dessa djur dör ut eller inte? Men sanningen är så, att varje art ingår i planetens ekosystem. Försvinner en del rubbas lätt andra delar också, och tillslut faller hela systemet ihop och kollapsar. Detta kommer tillslut påverka även oss människor.
 
Anledningen till att många arter är utrotningshotade är för att vi människor förstör miljön för dem på många sätt. Mänskligheten har förändrat hälften av all landyta på planeten, då förstår man hur mycket plats just våran art tar upp. Därför trängs andra djur undan och minskar i antalet. Människan släpper också ut massvis med växthusgaser i atmosfären, t.ex. när vi producerar saker eller flyger flygplan, vilket leder till förändringar i klimatet. Dessutom jagas och dödas många djur eftersom dem är eftertraktade i den illegala handeln.
 
Men det är ju naturligt att vissa arter dör ut? Dinosaurierna försvann ju? Självklart är det naturligt med utrotning, naturen väljer bort svaga länkar och gynnar dem som är duktiga på att överleva. Men dessa förändringar har skett på några hundra år, vilket är en väldigt kort tid om man jämför med när andra arter försvunnit. Utrotning går ungefär 1000 gånger fortare idag än vad det skulle göra om inte människan var inblandad. Och det är farligt om det går för fort eftersom natur och djur inte hinner anpassa sig efter förändringarna.

97% av alla vilda tigrar har försvunnit de senaste hundra åren. Om tolv år beräknas tigern ha dött ut helt.


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN