Obedövad griskastrering ska förbjudas i Sverige
Såhär ser det ut när de dagsgamla griskultingarna slängs upp i ställningen för att kastreras - utan bedövning. Detta pågår hela tiden, i Sverige får omkring 4000 grisar varje dag känna hur det känns att få testiklarna bortslitna med ett rakblad.

Men nu har dock saker börjat hända. Igår, den 27 april 2011, sade regeringen äntligen nej till denna vidriga hantering. Dem beslutade att förbjuda obedövad kastrering av smågrisar, och denna nya lag ska sättas i verket så fort som man hittat något bra sätt att ersätta den gamla metoden med.

"Grisarna kastreras för att de som äter griskött ska slippa så kallad galtlukt, som är en obehaglig lukt och smak hos köttet från en del okastrerade hangrisar. En annan anledning till kastreringen är att grisarna tvingas leva under förhållanden som gör att deras möjligheter till naturligt beteende starkt begränsas och de kan inte gå undan från varandra. Okastrerade hangrisar medför i sådana miljöer stress och aggression." - Läs mer här!

Detta är ett stort framsteg för oss djurvänner men mest av allt för grisarna!

Att producera mjölk

Betesläppen som äger rum varje vår har blivit en viktig reklam för mjölkproducenterna. Familjer bjuds in för att se på när korna skuttar ut från stallarna och ut i hagarna, överlyckliga över att äntligen få röra på sig. När man ser detta får man känslan av att mjölkproduktionen på alla sätt och vis är en trevlig industri. Men är det verkligen så?


Nej, så är det inte. Går du in på Arlas hemsida möts du av leende ansikten, bönder som klappar om sina kalvar & kor som betar på oändliga ängar. Som du förstår handlar allting enbart om en sak - att sälja. Och de gör dem genom att visa upp den fina sidan av något som annars är helt fruktansvärt. För att ge trygghet åt konsumenterna, få dem att tro att djuren lever underbara liv ute i hagar.

Sanningen är något helt annat.

En mjölkkos liv börjar med att hon tas ifrån sin mamma, oftast redan första dygnet efter födseln. I naturen diar kalven sin mamma i ca 6 månader. De första veckorna bor den nyfödda ungen ensam i en box, där hennes mjölk serveras i hink. Efter det får hon bo tillsammans med andra kalvar, inomhus.

När hon är 15 månader gammal insemineras hon, 9 månader senare föder hon kalven som genast tas ifrån henne. Efter detta mjölkas hon två-tre gånger dagligen, och detta fortsätter ända in i slutet på nästa graviditet. På detta vis fortsätter hennes liv, vanligtvis föder varje ko 3-4 kalvar under sin livstid.

Hankalvar som föds skickas till slakt (förutom de som används inom aveln), honkalvar blir mjölkkor. När de har levt i fem år slaktas dem, även om de skulle kunnat bli uppemot 20 år naturen.

Foto: Emma Westman

Dagens kossor är framavlade till att producera 10 gånger så mycket mjölk som i naturen, vilket leder till plågsamma sjukdomar och svåra kalvningar. Svenska kossor lever största delen av sina liv inomhus, antingen i lösdrift eller fastbundna där de endast kan ta ett steg fram och ett steg bak eller ligga ner.

Golven består oftast av betong och lite strö. Det är alltså inga bekväma liggplatser direkt, inne i dessa stallar. Ca 70% av alla kossor har sår på klövar, som resultat av det hårda golvet.


Det är inte så konstigt att Arla vill visa en trevligare bild av denna vidriga verksamhet.

Visste alla sanningen skulle nog inte mjölk stå på lika många bord.

En chockerande nyhet


Det internationella badmintonförbundet har infört en ny regel - att alla kvinnliga deltagare måste bära kjol. Anledningen är att fler skulle få intresse för sporten, därmed fler tittare och mer pengar.

De som infört regeln verkar tro att badminton på något sätt har att göra med spelarnas utseende. Något liknande skulle aldrig tvingas på män. Men kvinnor däremot ska objektifieras för att dra tittare, dra pengar. Att det till och med ska handla om ytan även på planen, istället för vad sport egentligen handlar om.
 
Jag spelar själv en del badminton (dock enbart på skoj, inga tävlingar),och jag skulle aldrig kunna tänka mig att spela i kjol. Obekvämt och extremt opraktiskt. Dem som vill ha kjol ska få ha det, och dem som inte vill det ska få slippa. Men så tycker tydligen inte förbundet.

Ska man skratta eller gråta?

Ett förslag från min sida är att tvinga männen att tävla med bar överkropp.

Jag är arg

Jag är så arg på dem där mjölkpaketen. Att det på alla ko-mjölksförpackningar står någonting om hur otroligt glada och lyckliga kossorna är. Så är det en målad bild på en ko med sin kalv i en stor hage. Fy faan alltså. Tydligen är det fullt lagligt att hitta på lögner och sedan få folk att tro att det är sant.

Jag är också arg på det faktum, att jag egentligen måste vara vegan för att vara helt djurvänlig. Ägg och mjölk produceras inte på något snällt och trevligt sätt, öven om kravmärkt är något bättre så känner jag inte att det räcker längre.
 
Jag är arg på en av sidorna i en tidning jag såg häromdagen, där en äggfarmare stolt visade upp sina stallar och berättare hur bra just hennes djur hade det. Men 3000 hönor som lever tillsammans blir aldrig en flock. De blir aldrig en familj, de är för många. Det är för onaturligt.
 
Jag är arg på att det ska vara så jävla svårt att vara vegan. Jag vill, men det är sån jävla lång bit kvar. Och jag är osäker på om jag är tillräckligt duktig på att äta bra mat, så jag får i mig allting.
 
Ja, ni förstår. Jag är arg. Idag är jag arg på världen.
 

Ovan - falsk jävla propaganda.

Påsken närmar sig

Nu är det snart påsk. För mig kommer det se annorlunda ut än tidigare år, eftersom jag nu försöker leva ett mera djurvänligt liv. T.ex. kommer jag i år inte pynta någonting med påskfjädrar, inte heller kommer jag äta ägg. Och det blir heller inget konstigt godis som säkerligen innehåller både löss och komage. 

Något jag inte alls hade tänkt på speciellt mycket var angående påsk-fjädrarna,om det var äkta. Tydligen kommer fjädrarna ofta från kalkoner i USA men också ibland från Kina. Och att djuren plockas efter slakt och inte före kan man aldrig vara helt säker på.
 
Påsken är starkt förknippat med hönor och kycklingar, och det tänker jag fira genom att låta bli allt vad ägg och fjädrar heter, och på så sätt visa att jag inte stödjer industrin som håller dessa vackra djur fångna.
 
Så som hönor och kycklingar borde få leva.

Tänk att rosa nagellack på "fel" person kan väcka sådan vrede...
The Daily Show
Tags: Daily Show Full Episodes,Political Humor & Satire Blog,The Daily Show on Facebook


Sergels Torg, Fjollträsk och X

Idag ska jag på en manifestation på Sergels Torg i Stockholm. Den kommer att hållas av Djurens Rätt, riktar in sig på de alltför långa djurtransporterna som var dag sker i Europa. Den kommer pågå mellan klockan 13-15. Jag ska dit och kolla, alltid intressant att höra och se hur det brukar gå till.

Flera politiker är där och talar, bl.a. Jens Holm (V) och Carl Schyter (MP). Camilla Björkbom är där också, organisationen förbundsordförande. Läs mer om manifestationen här.

Senare på dagen bär det av norrut från Fjollträsk, upp till en liten mysig by som jag kallar för X. Där ska jag tillbringa några dagar tillsammans med syrran min, och bo i hennes nyinköpta hus (som förövrigt är en gammal skola, stort hus alltså..). Där ska jag njuta av lugnet och drömma om att jag själv någon gång i framtiden också kan bosätta mig på ett lika vackert ställe.

Icke godkända ben?


Bloggaren Lady Dahmers bidrag, som syns ovan, som var med och tävlade i Gillette Just Legs-tävlingen, togs bort. Hon ledde överlägset, men det passade tydligen inte att hennes ben inte var rakade, trots att det inte stod någonting om det i reglerna. De skyllde på att man även måste visa en outfit (vilket flera andra bilder inte heller gör, men dem har inte tagits bort för det)...

Men hursomhelst laddade Lady Dahmer upp en ny bild, som är minst sagt lite provocerande för dem alltför lätt-provocerade anti-feministerna på Gillette och MTV.. Det nya bidraget hittar du här! Sätt igång och rösta!

Förtryck, förtryck och förtryck


Brutalt torterad

Omplåstrad Den vanvårdade hunden har bandage på alla fyra tassarna och går med krage för att hon inte ska slita upp bandagen.
 
Efter att hunden Bella misshandlats med sparkar och slag bands hon fast bakom en bil av sin husse, som senare satte sig i bilen och körde iväg. Bella släpades efter och skulle antagligen dött om inte föraren kört i diket. Alla hennes tassar var helt förstörda och trampdynorna hade nästan skrapats bort helt.
 
Precis som vanligt när det händer ett icke-mänskligt djur något så pratades det om att avliva Bella. Veterinärer sa att hon var aggressiv och hade humörsvängningar. Vem faan skulle inte ha det om man blivit brutalt misshandlad och hade kvar fruktansvärda skador av det? Och inte minst traumat som för alltid kommer finnas kvar hos henne.
 
Men som tur var så hörde Djurens Jurister av sig och krävde att Bella skulle få mer tid att återhämta sig på innan ett beslut togs. Hon hade vanvårdats en längre tid, man hittade brännmärken efter cigaretter och skador efter tvångsparning i underlivet.
 
 
Nu väntar förhoppningsvis ett grymt, långt och vidrigt straff för den otroligt hemska människan som gjorde detta. Jag brukar inte vara för dödsstraff men i sådana här situationer så börjar man tänka om...
 
 
 

VeganiseradPå senaste tiden har jag blivit mer och mer motiverad
till att gå mer mot vegan-hållet. Det går ganska bra. Just nu kör jag på Alpro Soya´s produkter, deras yoghurt, smör och mjölk. Fungerar faktiskt förvånansvärt bra.

Att bli vegan på heltid är fortfarande ganska långt borta i min värld, men jag tar steg för steg och det känns väldigt kul, och framförallt "renare" att äta mer veganskt. Om bara quorn kunde sluta upp med att dumpa ägg-rester i sina produkter så skulle det vara jävligt mycket enklare...
PS... Måste tipsa om en otroligt god glass också!
Oatlys kolaglass heter den, gjord på havre och smakar underbart gott!

Omstart

Nu har jag börjat om med No Poo. Körde hela sista schampo-tvätten en gång till, och ska nu fortsätta enbart med bikarbonat och äppelcidervinäger i håret, och balsamet kommer bara få vara med ibland (stackars min Banana Conditioner!).

Nu när jag gjort denna omstart så har jag varit tvungen att helt säkert få bort alla silikoner, oljor och SLS-ämnen ur saker jag använder i håret. Har tvättat mina mössor, skölj av min borste, kam och alla hårnålarna med "sista schampot".

Idag köpte jag dessutom en ny handkräm, eftersom min gamla från Body Shop innehöll silikoner... Det är mycket att tänka på, och det är lättare om allt är "okej" att använda om man t.ex. råkar peta sig i håret när man har handkrämen på sig.

Det blev i alla fall en Vera by CCS från Apoteket. Det känns lite sunkigt att köpa saker som antagligen är djurtestade, men det är ett rent helvete att hitta produkter som går ihop både med djurrätten och No Poo.
Kommer rapportera närmare om min nya start, och se hur det går.
Att bara behöva tvätta 1 gång i veckan är målet!

Stöd Djurens Rätt - Gratis!

Det finns numera ett enkelt sätt att stödja Djurens Rätt utan att du själv behöver skänka pengar. Går du med i Djurens Rätts panel så får du svara på undersökningar några gånger per år, och varje gång detta sker ges automatiskt 5-35 kronor till organisationen.

Klicka HÄR för att gå med i panelen!
Vem lyssnar du på?

Bonden vill att du ska äta mer kött, helst så mycket som möjligt.
Djurrättskämpen vill att du ska äta mindre kött, helst inget alls.
 
Båda sprider propaganda och vill att du ska lyssna på dem.
Enda skillnaden är vad som händer om du faktiskt gör som någon av dem säger.
 
Bonden tjänar pengar på det.
Djurrättskämpen tjänar inte pengar, bara vetskapen om att färre djur kommer till skada.
 
Vem lyssnar du på?
 
 << TILLBAKA TILL STARTSIDAN