Kvinnor, djur och ketchupNär jag såg den här fick jag en obehaglig känsla i magen. Både för att man objektifierar kvinnokroppen på ett så extremt sätt, men också för att man använder döda kroppsdelar från kyckling och gris för att skapa den. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, annat än att jag tycker det är vidrigt.

Och allt detta för att göra reklam för ketchup.. Är det ändå inte lite lustigt hur världen fungerar?

Ologiskt

Det är människan som bryr sig om smink.
Det är människan som bryr sig om schampo och balsam.
Det är människan som bryr sig om rengöringsmedel.
 
Det är människan som kräver smink.
Det är människan som kräver schampo och balsam.
Det är människan som kräver rengöringsmedel.
 
Men det är inte människan som torteras för att framställa smink.
Men det är inte människan som torteras för att framställa schampo och balsam.
Men det är inte människan som torteras för att framställa rengöringsmedel.
 
Ologiskt.

Djurens Rätt årsmöte

Igår var jag på Djurens Rätts årsmöte, för stockholmsavdelningen. Jag fick träffa engagerade människor och se lite hur organisationen arbetar.

Det var ganska långtråkigt ibland, men vi blev bjudna på vegansk fika (underbart gott!) och jag fick även träffa engagerade människor. Det var väldigt roligt eftersom jag upptäckte att det faktiskt finns människor som tänker som jag. Vi får se om jag känner för att bli aktiv och engagera mig mera. Det är ju trots allt väldigt skönt att kunna diskutera saker som jag brinner för, utan att den andre partern säger "La La La" och håller för öronen.

Den onda cirkeln

Överallt så lever de gamla, sjuka värderingarna kvar. Att kvinnor ska vara offer & slavar, medans män ska vara hjältar & försörja familjen. De är visserligen inte lika starka som för ett tiotal år sen, vi kan nog alla hålla med om att de ändå finns kvar till viss del.


Det börjar redan i småbarns åldern - alla barn tittar på filmer där mannen ska rädda kvinnan (för hon är ju självklart helt oförmögen att ta hand om sig själv). De rosa och blå kläderna gör att vi bemöts olika, vi får olika upplevelser och växer upp på helt olika sätt. Antingen på ett blått sätt - eller ett rosa.

Sen fortsätter det bara. Reklamer, filmer, böcker, kompisar. Allt & alla påverkar varandra. Och den ena efter den andra säger "men vi speglar ju bara verkligheten! Vi kan ju inte göra en film som handlar om kvinnor och män som inte finns...".


En ond cirkel. Alla säger bara att dem speglar verkligheten. För det är ju självklart inte dessa reklamkampanjer med übersmala kvinnor och muskulösa män som påverkar oss, eller? "Vi gör det för att dem gör det.." osv osv i all oändlighet.

Men då kan vi istället göra såhär. Vi börjar eftersom ingen annan vågar göra det. Vi kan tillsammans bryta cirkeln genom att ifrågasätta, och visa den där jävla median att hjältar och offer hör hemma på femtiotalet.

Hjärntvätt

Djurrättare och veg*aner anklagas ofta för att vara hjärntvättade. Att vi är någon slags sjuk sekt som varken förstår andra människor och inte heller accepterar dem. 

Men vem är det egentligen som är hjärntvättad? Personen som gjort ett aktivt val att förändra världen till det bättre, eller personen som blint följer de andra i ledet utan att ifrågasätta eller tänka själv?
 
 
Så, vem är egentligen hjärntvättad?

Konstig underhållningEftersom jag älskar djur och natur så brukar jag då och då kolla på Animal Planet. Där går ofta program om hur dem hjälper utsatta djur, eller kanske upptäcker regnskogen. Och sen finns det de programmen som handlar om att leta efter, hetsa upp & fånga in djur...
 
Du har säkert sett det någon gång. Det är ofta en man som pratar extrem amerikanska eller australienska, som kryper i buskar och hoppar på oskyldiga, oftast även livrädda djur ute i naturen. Nästan alltid hetsar dem upp djuren innan, och tar tillslut skrattande fast det och håller smilandes upp det framför kameran.
 
Jag hatar dessa program. Jag hatar att någon ens tänker tanken att göra underhållning av det. För det är det inte, det är inte ett dugg roligt. Och speciellt inte på Animal Planet som ska föreställa en (i mina ögon) "snäll" kanal.

Första balsamtvätten


Det här balsamet använde jag igår, för den första balsamtvätten. Jag masserade i hårbottnet i flera minuter, bastade faktiskt med balsamet i ett tag (är det bra eller dåligt?) och sköljde sedan ut det.

Nu efteråt så känner jag väl ingen större skillnad än jag brukar efter jag tvättar håret. Det känns ju rent, det är det inget tvivel om. Så att det är möjligt att rengöra med enbart balsam är numera ett faktum för alla er som tvekade på det.

Jag kommer fortsätta rapportera hur det går med No poo-andet framöver för er som är nyfikna.

"Give me my coat!"


Jag hatar måsten

Jaha.. Så var det tre dagar kvar tills jag ska välja gymnasium... Jag har ingen aning. Jag bryr mig faktiskt inte. Det är andra gången jag väljer och det känns ändå som att jag inte kommer klara av att börja skolan i höst. Förbannade jävla tråkiga samhälle där ALLA, precis ALLA ska gå upp 7 varje morgon, och sedan gå ut på Sveriges mörka gator och bege sig till ett jobb/en skola som man valde för att... Ja, varför egentligen? För att alla andra gör så. För att man måste. Jag hatar måsten.

No poo

Nu har jag tvättat håret för sista gången med schampo. Jag ska nämligen börja med no poo - alltså att man låter bli shcampo. Ska köra på balsam-metoden och se om det funkar! Har blivit inspirerad av MandragoraLady Dahmer, och vill nu själv göra ett försök.


Mitt mål är att håret ska sluta fetta sig hela tiden,
bara efter en eller två dagar måste man tvätta igen. Hoppas det fungerar!

Pälsallergiker?

Igår var jag i djuraffären, för att köpa lite gott godis till mina små fyrbenta vänner (marsvinen). Jag känner mig som vanligt ganska obekväm av att gå runt där (eftersom djur behandlas som varor), och när jag ställer mig i kassan så ser jag att kvinnan före mig i kön bär päls. Där står hon i kö, väntar på att få betala för maten till sina egna små djur där hemma, men samtidigt så bär hon ett annat som kläder.
 
Min mun förvrids och jag kan inget annat än att se extremt äcklad ut. Min mun gör den minen varesig jag vill eller inte, så fort jag ser någon som bär päls. Verkar som att jag blivit pälsallergiker..
 

Rättvisa?

Jag är så trött på alla urkorkade kommentarer vi djurrättare får på forum,typ "men du, om du nu är vegetarian, hur kan du då åka bil? Då kommer ju massa insekter på rutan som dör..." och andra liknande uttryck.

Gaah!! Jag blir så arg, vilket idiotisk argument! Som att det inte skulle vara värt att kämpa när man ändå inte kan rädda alla. Det är bara ett konstigt sätt att tackla sina egna känslor, att känna sig ifrågasatt men inte tillräckligt modig för att faktiskt lyssna på personen - i det här fallet en vegetarian eller vegan.
 
Om tre personer höll på att drunkna och
du hade chansen att rädda en av dem,
hade du räddad en - eller låtit alla tre dö för att det skulle bli rättvist?

Stress...

Jag har märkt att jag ofta känner mer stress än glädje över bloggen, så nu ska jag vidta några åtgärder. Dessa förändringar kommer ske för min del:

- Jag kommer inte skriva på exakta tider som jag gjort hittills (ett om dagen). Jag kommer lägga ut minst 4-5 inlägg i veckan men ibland kanske även två på en dag om jag känner för det.

- Jag kommer sluta med att försöka skaffa läsare, och sluta vara så besatt av besökarantal och kommentarer.

- Jag kommer svara på era kommentarer här direkt på bloggen, (det har jag redan gjort ett tag, men men) men även skicka den till er som har blogg, så att ni ser när jag har svarat.

Jag hoppas att detta inte kommer göra så att jag tappar alla mina besökare, men jag kör på såhär ett tag så får vi se hur det går!


Jag vill inte vara en typisk tjej

Jag vill inte vara på ett sätt som alla andra tycker att jag ska vara. Det enda som känns rätt för mig, är att vara mig själv. Och att vara mig själv utan att ta hänsyn till vad som är tjejigt. Jag vill inte vara en typisk tjej, för det är inte jag.

Nästan alltid har jag varit intresserad av jämställdhet och alltid ifrågasatt dessa roller. Att beroende på om man är född till man eller kvinna så ska man vara på olika sätt. När jag var yngre så sa jag emot genom att säga ja till allting som var killigt, och rata allt det som var tjejigt.

Men nu förstår jag att jag måste vara mig själv. Jag plockar det bästa från båda världarna och på så sätt få fram min riktiga personlighet.

- Jag använder inte kjol eller klänning för det är obekvämt.

- Jag målar naglarna ibland för att det är roligt och snyggt.

- Jag sminkar mig inte för det är krävande och jag tycker att jag duger som jag är.

- Jag använder rosa kläder ibland, helt enkelt för att det är snyggt.

- Jag rakar inte benen för det är jobbigt och tar mycket tid.

Detta är jag. Inte extremt tjejigt, inte extremt killigt. Bara jag, och det duger.

Alla tänker olika...

...och den sista av de fyra olika tankesätten är antagligen anledningen till varför världen är så grym som den är...

Logik - inte tradition

Jag tänkte bara klargöra för alla vad den här bloggen handlar om. Den handlar om djurrätt, om vad som sker bakom stängda dörrar som bönder, slaktare och köttföretag inte vill att vi ska se. Allt det som många väljer att ignorera.

Meningen med bloggen är att sprida information om saker som inte många vet - och i de flesta fall kanske inte vill veta. Men det är nödvändigt. För ingen kan fatta ett seriöst beslut utan fakta som grund. När du vet vad kött/ägg/mejeri-ätande innebär, först då kan du göra ett vettigt beslut baserat på logik - inte på traditioner.

Jag tycker att man har som skyldighet att veta detta, alla ska veta vad det handlar om! Om man sedan - med denna informationen i bakhuvudet - väljer att bli vegetarian eller inte, det är helt upp till en själv. Men ALLA ska veta vad som sker bakom slakteriernas väggar.

Jag ber inte dig att bli som jag. Jag ber dig att tänka efter och ifrågasätta.
 

I Sverige...

...dödas 80 000 000 djur varje år för att bli mat.


...utsätts 2800 djur varje dag för djurförsök.


...dödas 1 200 000 djur varje år för att bli kläder.


Och i hela världen dödas 48 000 000 000 djur årligen inom köttindustrin.


Som du märker så handlar det inte om några enstaka individer - det handlar om oändliga miljoner och miljarder som får sätta livet till - VARJE ÅR.


Säg emot genom att sluta stödja dessa industrier.

Vem räknas som sexobjekt?

Annonsen ovan, som är en reklam för Boxer, har blivit anmäld av en privatperson. Anledningen? Jo, hen ansåg att den fick män att framställas som sexobjekt, och sa att mannens ”muskulösa kropp och det stora könet är en steretoyp och orealistisk framställning av mannen som skapar press både hos yngre och äldre män.
 
Okej.. Har jag missat någonting här? Varför anmäls inte bilderna med halvnakna tjejer som framställs som sexobjekt och är smala, bruna och perfekta? Dessa bilder ser vi varje dag, men så fort som en man används i samma syfte blir det ramaskri.
 
 
Skapar inte dessa bilder också press både hos yngre och äldre kvinnor?

Tjejer betyder porr

Är det inte konstigt att när man söker på "killar" på google, så kommer det upp massa bilder på killar - men när man söker på "tjejer" så kommer det upp massa porrbilder?

Ganska talande för hur samhället ser på män och kvinnor.Vi är inte allsmäktiga

Idag är det snöstorm i Stockholm. Det går inga bussar, och pendeltåg och tunnelbanor är försenade. Storstadsborna klarar inte av att hantera denna fruktansvärda misär. För det är ju väldigt hemskt - eller inte. Om man jämför med riktiga problem som existerar hos en fattig familj i New Delhi eller kanske i en smutsig box proppad med levande grisar.

Folk skyller på SL (som om det vore deras fel att det har blivit värsta snöstormen?), blir arga och är irriterade. Det kan man ju förstå kanske, men ta det lugnt kära svenskar. Ibland så måste man faktiskt anpassa sig lite grann. Det är ju någonting som vi människor nästan aldrig gör, planeten har formats efter oss och våra behov (en planet som snart kommer explodera p.g.a. våra sjukliga krav).
 
Det verkar som att det är svårt för vissa människor att förstå att naturen är starkare än oss. Den är väldigt mycket starkare. Det är jobbigt att behöva acceptera att man inte alltid kan vara herre på täppan, för en dag så får naturen styra mer än människorna. Varför är det så svårt att acceptera att vi inte är allsmäktiga?
 

"Bra" räcker inte


"Vi har en stark djurskyddslag" säger politikern.

"Våra svenska djur har det bäst i världen" säger grisbonden.

"Sverige har en bra djurhållning" säger äggfarmaren.

Men ändå så räcker det inte. Inte på långa vägar.

Varför jag hatar USA - igen

För ganska länge sedan skrev jag om varför jag hatar USA. Idag tänkte jag bygga på den listan med några nya argument. Här kommer dem:
8. Detta land står för en stor del av miljöförstöringen i världen. Bl.a. så har många amerikaner stora, tunga bilar som drar mycket bensin, och många överkonsumerar även kött.

9. Jag stör mig på att dem missbrukar frasen "I love you". Det tappar sin mening när man använder det precis varje dag.

10. Det är olagligt att svära på tv, men samtidigt är det fullt lagligt att gå runt beväpnad ute på stan och att ha pistoler hemma i byrån.

11. På flera håll i USA är det olagligt att utföra abort. Förlåt, men är vi tillbaka på medeltiden eller?

12. Det är standard att kvinnan tar hand om barnen och mannen jobbar. Det är inte speciellt jämställt mellan könen. På det sätter är dem extremt omoderna och befinner sig långt efter Sverige i kampen för feminismen.

13. Dem är religiösa. Och dem kallar sig moderna. Tyvärr men dem två sakerna går inte ihop. Om jag hör ett "god bless you" till då vet jag inte vad jag gör...

14. En mördare i USA straffas genom att... mördas. Lite omoraliskt kanske? Dödstraff är oacceptabelt i alla situationer.

Är jag ensam om att tycka så?

Språkresa

Nu har jag funderat väldigt länge på att åka på språkresa, och nu har jag bestämt mig! Titta på reklamspoten här nedanför bara. Tror ni det blir en rolig och lärorik resa?


Respekt?

Många köttätare påpekar att vegetarianer inte har någonting att säga till om när det kommer till deras matvanor. Ett vanligt argument är att "lägg er inte i mina val, respektera dem, alla ska få göra som dem själva vill".

Redan där så har köttätaren tappat bort sig. Om man ska respektera alla för deras val, inte lägga sig i och låta alla göra som dem själva vill, hur kan vi då mörda djur? Grisar, kossor och kycklingar som varje dag dödas vill troligtvis inte dö, och inte heller vill dem leva i stora stallar utan att någonsin få komma ut.
 
 
När kommer vi börja respektera deras viljor?
 
När kommer människan inse att ALLA har ett intresse av att leva ett gott liv?
 

Våren är påväg...

Enligt min lilla undersökning till höger i menyn så visar det sig att de flesta tycker att fågelkvitter är ett tecken på vår. Det håller jag med om!

Bilden är tagen från mitt köksfönster, och som ni ser så är det flera plusgrader, solsken och barmark! Här i stockholms förort känns det verkligen som att våren är påväg.. Och det är väl ändå på tiden tycker jag, med tanke på att vintern började någon gång i oktober-november...
 
Hur mycket vår är det hos dig?
Längtar du till sommaren?

Hayley Williams

Idag ägnar jag ett inlägg åt Hayley Williams, som är sångare och frontfigur i bandet Paramore. Jag har märkt hon är en mycket speciell artist, hon är inte som alla andra.. Kolla bara på dessa videos nedan.
 
Spola fram till tredje minuten så får du se när Hayley avbryter en låt mitt i konserten för att några bråkar i publiken. Grymt bra gjort!
 
I den andra filmen så stannar hon upp på en gata i Frankrike för att sjunga tillsammans med några fans. Där märker man även vilken otroligt bra röst hon har..Vad kommer hända?

Det pratas en himla massa om vad man kan göra för att rädda miljön, skydda planeten och bevara den. Men hur ofta skrivs det om varför det är så viktigt? Vad skulle hända annars? Därför tänker jag snabbt och simpelt berätta om några möjliga konsekvenser om miljöförstöringen fortsätter.
 
 

Ekosystem kollapsar
När klimatet förändras blir många arter lidande. Speciellt fiskar som bor kring korallreven blir drabbade eftersom korallerna är extremt känsliga för skiftningar av värme. Om en art dör ut som många andra är beroende av kan hela ekosystemet kollapsa.


Översvämningar
När vattnet blir varmare p.g.a. växthuseffekten så vidgas det, vilket kommer orsaka översvämningar av stora områden. Dessutom smälter stora mängder is som också bidrar till detta.


Golfströmmen störs
All is består av sötvatten, eftersom saltvatten inte kan frysa. När isen börjar smälta blir salthalten mindre och detta gör så att strömmarna inte sjunker och stiger som vanligt. Och detta kommer påverka oss i norden i form av en ny istid, när golfströmmen slutar fungera.


Ökenspridningar
När områden som redan är extremt varma blir ännu varmare, sprids öknen och gör så att ännu större ytor blir så torra att det inte går att odla på, heller inte hitta vatten. Detta leder till att miljontals människor kommer behöva flytta för att överleva.Metangas frigörs
På riktigt kalla ställen så finns det permafrost, alltså att marken är frusen året runt. Nu när det blir varmare så kan det börja smälta, vilket också kommer göra så att all den metangas som finns i marken frigörs. Metangas är en  25 gånger starkare växthusgas än vad koldioxid är. Om/när detta sker så kommer alla konsekvenser av miljöförstöring fortsätta och dessutom gå ännu snabbare.


Tycker du att det är viktigt att rädda klimatet?
 
Är du orolig över framtidens möjliga förändringar?
 
Finns det fler konsekvenser av miljöförstöring?
 

AnorexiNär jag ser det här börjar jag nästan gråta. Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur det måste kännas att ha anorexi. Att ha så dålig självkänsla att man svälter sig själv för att man tror att man blir mer värd då.
 
Jag undrar om anorexi, bulimi och andra ätstörningar har något att göra med dem sjuka ideal som varje dag prackas på oss. Och antagligen - ja, det har det.
 
Och här nedanför har vi ju ett bra exempel. Kvinnorna på bilden är smala, männen på bilden är muskulösa. Något de alla har gemensamt är att deras hudar glänser och det syns inte minsta spår efter en leverfläck eller finne. Vi vet alla mycket väl att i princip ingen kan se ut på det här sättet eftersom bilderna är retuscherade. Är det detta falska, perfekta utseendet vi ska leva upp till i dagens samhälle? Inte konstigt att man får anorexi...
 
 
Vad anser du om dagens skönhetsideal?
 
Har du någon erfarenhet av anorexi/bulimi eller andra ätstörningar?
 
Tror du att vi blir påverkade av reklam?

Kom och ät kött

(Varning för riktigt provocerande inlägg)
Köttätande kan orsaka missbildningar, otäcka sjukdomar och smärtsamma mord. Visste du inte det? Men självklart inte för dig som äter köttet, utan för djuren som ska bli köttet - som tur är! En säker industri där du kan köpa mat till ett billigt pris - allt för att göra just dig nöjd! Konsekvenserna kommer aldrig falla på någon annan än djuren, visst är det underbart? (smått ironisk..)

Den snälla staden

West Hollywood är en stad i Kalifornien i USA. Den har länge varit känd för att vara en djurvänlig stad, då det finns många organisationer och stort intresse för djurrätt.
 
Nu kommer staden kanske att förbjuda pälshandel också - vilket skulle vara ett stort framsteg för de icke-mänskliga djuren och alla vi som kämpar för dem. Det finns vissa länder som förbjuder pälsproduktion (Irland, Storbrittanien), men att helt förbjuda pälshandel är något nytt.
 
Ett liknande förbud var nära att införas i Israel för ett tag sedan, men det har fortfarande inte gått igenom. Men nu får vi alla hoppas innerligt på att West Hollywood kommer att bli den första pälsfria staden i världen! Och att detta kommer påverka och inspirera andra städer att göra likadant!
- Historia i West Hollywood.. Får vi hoppas på!


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN