Mitt förhållande till mat

Jag har alltid haft ett ansträngt förhållande till mat. Magsäcken har alltid levt i protest. Åt jag för lite blev jag så hungrig att jag fick ont. Åt jag för mycket så mådde jag illa. Och marginalen mellan att äta för mycket, lagom eller för lite var tunn som ett hårstrå.

När det var dags att äta pressade jag i mig några tuggor, för annars visste jag att jag skulle bli så trött och må dåligt senare. Så jag åt, långsamt som in i helvete gick det och med ett ständigt illamående gnagande i magen. Jag var aldrig sugen, jag var alltid hungrig.
 
Men sedan upptäckte jag något. Att jag, genom att äta, kunde rädda världen. I takt med att jag förändrade mina matvanor när jag började äta vego, så förändrades även mitt förhållande till mat. Snart blev matlagning någonting roligt, att äta blev inte lika ansträngt för när jag åt så räddade jag liv.
 
Min passion för djurrätt blev min passion för att äta och laga mat.

Bil + Hund + Värme = LivsfarligtDenna syn är verkligen inte rolig. Mattar och hussar som tror att det inte är farligt att lämna hunden i bilen en varm sommardag gör sina djur en stor otjänst. Sanningen är att temperaturen kan nå upp till 80 grader inuti en bil om solen ligger på, och i dessa lägen händer det att djuret dör av värmeslag.
 
Bara fär några dagar sedan såg jag det igen. Jag och min mamma befann oss på ett café där vi satt utomhus, och en bit längre bort stod en bil parkerad - med en hund inuti. Det var stekande het sol och vi märkte inte ens hunden förrän den började skälla, och då hade hussen varit borta i ungefär 5 minuter.
 
Vi gick dit för att se vad som stod på och konstaterade direkt att det måste vara fruktansvärt varmt därinne. En sidoruta var lite neddragen, men luften blir inte mycket svalare för det. Vi gick in i de närliggande affärerna och frågade om bilen med hunden i var deras, men inte då.
 
Det hade säkert gått 15-20 minuter innan vi insåg att vi måste göra något, så vi ringde polisen. Precis då kom hussen tillbaka, en gammal gubbe med en systemetpåse i handen som direkt blev riktigt ilsken (såklart man blir det, vi försökte rädda hans hund från att dö liksom), och skrek ett antal otrevliga själsord till oss båda. Jag ska inte påstå att vi inte sa något tillbaka, vi var ganska arga vi också. Ett "ta hand om din hund för i helvete!" och sen gick vi därifrån. Hunden dog inte i alla fall, hoppas han bryr sig om sin hund i fortsättningen och tänker efter nästa gång.
 
 
Det är lagligt att slå in rutan på en bil med en hund i, om det är ett riktigt nödläge. Annars ska man leta efter hussen/matten, ringa polisen eller göra som det står på bilden här ovanför.

Djurrättsaktivisterna som visade upp verkligheten

Nu var det ett tag sedan rättgången mot Djurrättsalliansens Malin och Björn Gustafsson hölls, men jag har inte orkat skriva om det förrän nu för att jag blir så arg när jag tänker på det...

Det hela började med att Djurrättsalliansen påbörjade en kampanj som skulle kallas för "Ett liv som gris", där syftet var att visa upp hur den svenska grisindustrin ser ut. Medlemmar ur gruppen bröt sig in på 100 olika farmar och dokumenterade allt de såg med kameror, som senare publicerades på kampanjens hemsida.

92 av dessa 100 gårdar bröt mot lagen, och blev polisanmälda av Djurrättsalliansen.Aktivisterna Malin och Björn Gustafsson valde att kliva fram som vittnen. Tiden gick, men ingenting hände. Varje fall släpptes av polisen trots att det fanns både film och bilder som bevisade . Istället blev Malin och Björn åtalade.

Det slutade med att alla de 92 kriminella grisbönderna gick fria och de två djurrättsaktivisterna fick böta.
 

 

 
De som  förtjänade att bli straffade gick fria, men allmänheten har blivit upplysta om hur verkligheten ser ut. Och jag tror faktiskt att det är det allra viktigaste i kampen mot djurförtryck. Det handlar inte om hur många konservativa köttbönder som blir åtalade, utan det handlar om vad konsumenterna väljer att köpa. Det är bättre att inspirera till att visa empati än att smutskasta någon för att hon saknar det.

Om jag inte minns fel så var det den här kampanjen som fick mig att tänka efter.Så det var inte förgäves. Och att vårt lagsystem tillåter djurplågeri har nog fått en hel del halvengagerade människor att bli ännu argare och säga upp fläskätandet helt. Min egen mor är ett exempel.

Quorn borde bli veganskt

Som vegan så saknar jag faktiskt quorn en del. Allt som dem tillverkar innehåller ägg, och några innehåller även mjölk. Det är synd att dem envisas att ha dessa ingredienser i sina produkter, när maten är så bra eftersom den finns att köpa nästan överallt och är väldigt lättlagat.
Jag mejlade till företaget och undrade varför dem använder sig av ägg och mjölk, och ifall de ens tänkt tanken att försöka ersätta dem med vegetabiliska alternativ. Såhär svarade dem:

"Alla de ingredienser som används i Quorns produktsortimentet har vegetabiliskt ursprung men innehåller en liten mängd äggvita från frigående höns, vilken tillsätts som bindemedel för att få fram den fasta, köttlika struktur som våra kunder tycker om. Dessutom innehåller de flesta Quorn-produkterna vassleprotein som har utvunnits ur mjölk.

Vi har under många år jobbat hårt på att försöka hitta lämpliga alternativa bindemedel för att ersätta ägg, bindemedel som skulle ge en likadan ätkvalitet som ägg men som skulle accepteras av veganer. Tyvärr har vi aldrig lyckats återskapa strukturen och smaken (som marknadsundersökningar har visat är optimala) hos våra nuvarande produkter genom att använda de vegangodkända livsmedelsingredienser som finns tillgängliga på marknaden.

Vi sätter stort värde på och respekterar alla vegetarianers och veganers åsikter och hoppas kunna tillfredställa dessa gruppers krav i framtiden. Vi fortsätter att söka efter acceptabla alternativ till ägg och gör noggranna utvärderingar av nya ingredienser som introduceras på marknaden, men för närvarande kan vi tyvärr inte uttala oss om när, eller ens om, detta någonsin kommer att hända."

Jag håller tummarna. Skulle quorn bli veganskt så skulle jag vara först till frysdisken!

Tycker du också att quorn borde sluta med animaliska tillsatser i sin mat så skriv på DENNA LISTA!

Vad betyder vad?

Många verkar ha helt olika uppfattningar om vad vissa begrepp inom vego-världen betyder, så jag tänkte klargöra vad jag anser och sedan höra med er vad ni tycker.

Min uppfattning av följande orden:
 
Vegetarian - Att inte äta djur. Om gelatin, löpe och liknande undviks är individuellt.
Vegan - Att inte äta något som kommer från djur. Många undviker även honung, bivax och animaliska e-nummer.
Lakto-vegetarian - Som vegan fast man även äter mjölkprodukter.
Ovo-vegetarian - Som vegan fast man även äter ägg.
Demivegetarian - Att man är "typ" vegetarian, men gör undantag för vissa produkter/vid olika tillfällen.
Demivegan - Att man är "typ" vegan, men gör undantag för vissa produkter/vid olika tillfällen.
Pesceterian - Som vegetarian, fast man äter fisk och skaldjur.
Vego - Fungerar som ett samlingsnamn över allting veganskt och vegetariskt.
Raw/Råkostare - Att man inte äter någonting som hettats upp över 45 grader.
 
För mig beskriver alla ovanstående ord en diet. Det har ingenting att göra med om man undviker päls, läder, skinn osv...
 

Vad tycker du?
Är det någon punkt som inte stämmer överens med din uppfattning?

Choklad!

Choklad är det är det allra godaste jag vet. Förut brukade jag äta vanlig mjölkchoklad från marabou eller liknande men nu har jag varit tvungen att hitta nyasorter. De mörka varianterna är inte alls samma sak, jag vill ju ha mjölkchoklad! Men det finns faktiskt en del alternativ för den som vill äta mjölkchoklad utan mjölk (hmm?), exempelvis Plamil, som tillverkas av soja istället - eller Bonvita som görs av ris. Har prövat alla tre och dem är väldigt goda!

Vet du något gott, veganskt godis så vill jag jättegärna ha tips!

Hetsen om utseendet

Jag såg en Tara-tidning som låg hemma på köksbordet idag, som tillhörde min mamma. Det var nog en av de mest motsägelsefulla omslag jag någonsin sett. Höjden av idioti.
Stressen om utseendefixeringen väller över oss av kvinnligt kön dagligen. Man ska vara smal, snygg, använda smink, tänka på hur håret ser ut, vara sexig, men inte för sexig för då blir man hora. Inte vara för smal, då är man anorektisk. Inte använda för mycket smink, då är man fjortis. Jag ratar allt som har med skönthetshetsen att göra. Jag blir så arg när jag ser störda budskap nå fram till nyfyllda 13-åringar som önskar att dem vore vuxna. Jag tror definitivt att dåligt självförtroende hos unga tjejer har mycket att göra med medians bild av hur man ska vara och se ut.

Varför dia när man är 30 år gammal?

Det här med komjölk är nog en av de saker jag förstår mig minst på. Hur naturligt är det att dia som 30-åring? När mjölken dessutom kommer från en annan ras än vår egen? Komjölken är till för kalven, människomjölken är till för spädbarnet.
 
Jag funderar på hur fruktansvärt en vanlig, svensk mjölkkos liv måste vara. Födas, skiljas från sin mamma direkt, växa upp föräldralös i en betongmiljö. Sedan när hon är tillräckligt stor insemineras och bli gravid. Föda sin kalv och direkt ge iväg sitt barn, och efter några månader insemineras igen. Att ha extremt stora juvrer hela tiden som måste vara i vägen och göra ont som satan. Att föda flera barn men aldrig få ta hand om dem. Att stå inne nästan hela året för att sedan äntligen få komma ut i maj månad. Alla människodjur som står runtom på kosläppet och tänker att "åh, korna har det ju så bra!". Nej, dem har det inte så bra.

Det blir krångligt och man gör det krångligtInnan jag blev vegan hade jag föreställt mig hur jobbigt det skulle bli att få tag på mat. Jag har hört att det är otroligt omständigt att äta ute som vegan, och att överhuvudtaget leva som det. Att helt utesluta kött, mejeriprodukter, ägg, gelatin, honung och löss ur kosten kan säkert låta krångligt.

Men under min korta tid som vegan, så har jag upptäckt hur det egentligen fungerar.Jag har ätit på pizzeria vid flera tillfällen, köpt glass i kiosker och fikat på café utan att jag upplevt det som jobbigt. Jag är väl medveten om att jag inte bara kan klampa in på vilket ställe som helst och förvänta mig att det ska finnas tjugo olika alternativ, det vet jag. Jag tar det som finns helt enkelt.
 
Det blir krångligt om man gör det krångligt. Jag fokuserar inte på allt det som jag inte äter, utan jag fokuserar på allt det nya, spännande som jag kan äta. Det känns inte jobbigt, inte överhuvudtaget. Min övertygelse om vad som är rätt vinner med hästlängder över dem få negativa saker som finns med veganism.

Gorillaz

Just nu tänker jag inte så mycket på djurrätt. Det är väl därför det inte sprutar inlägg som det brukar (not). Istället finns det andra saker som rör sig i min nyblivna vegan-hjärna, och det är Gorillaz. Älskar musiken, älskar stilen, älskar idén, älskar allt med dem helt enkelt.

För er som inte vet så är Gorillaz ett virtuellt band, som består av sångaren 2D, basisten Murdoc, gitarristen Noodle och trummisen Russel. Dessa är frontfigurerna, både på skivomslagen och i musikvideorna. Men egentligen är Gorillaz en duo bestående av Damon Albarn som står för musiken och Jamie Hewlett som gör teckningarna och animationerna.
 
Och hur kan jag beskriva musikstilen då...? En blandning av hip hop, rock, electronica, pop och något som kallas trip hop. En jävligt bra blandning enligt mig.
 
Några grymma låtar med Gorillaz:Goda nyheter!

Företaget Allergan som tillverkar botox har ett nytt sätt att testa sina produkter på, helt utan djur. Istället för möss används celler, där säkerheten också är överlägset bättre än när man använder djurtester. Djurtesterna kommer försvinna helt för alla produkter som säljs i USA från företaget Allergan.

Andra botoxtillverkare kommer förhoppningsvis följa efter, och vi hoppas att denna djurvänliga metod snart kommer nå Europa, Sverige och resten av världen.

Läs mer här.
Tidigare har testerna gått till på följande vis:
Grupper av möss får 4 olika doser insprutat i buken, med olika mycket av giftet. Sedan studeras mössen under 4 dygn. De som får de värsta doserna får efter ett tag andningssvårigheter, muskelparalysering och efter ca 3-4 dagar slutar till sist lungorna att fungera och djuret dör. De djur som inte dör under de 4 dagarnas testperiod knäcks nacken av på.
Detta öde möter hundratusentals möss varje år runtom i världen.

Nu är jag vegan

För ungefär 1½ år sedan dök de första ifrågasättande tankarna upp kring att äta djur. För ganska exakt 10 månader sedan presenterade jag mig själv som vegetarian för första gången. För bara 3 månader sedan kändes det som en omöjlig tanke att bli vegan på heltid. För ungefär två veckor sedan slutade jag äta animaliska matvaror. Och för bara 2 sekunder sedan kom jag på hur otroligt jävla nöjd jag är med mig själv och min livsstil.


Äntligen framme vid mållinjen!


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN