Sätta upp lappar


 
Efter att ha satt upp lappar om och om igen på Stockholms anlagstavlor så har jag nu tröttnat. Det spelar ändå ingen roll eftersom dem ändå bara rivs ner direkt. Mina lappar om hur djurens situation ser ut är tydligen inte lämpliga, men dem låter gladeligen reklamlapparna hänga kvar..

Ska därför kanske låta printa ut massvis med såna här lappar (som på bilden ovanför) som jag själv har gjort, och klistra/tejpa fast dem på busshållplatser lite här och där.  Kan man åka fast för sånt? Det är ju olaga affischering, men skulle polisen kunna böta mig för det? Några tips?

Baka utan ägg

Som ni kommer ihåg så mals tuppkycklingar inom äggindustrin ner levande. Jag tycker inte detta är okej och har nu bestämt mig för att sluta med ägg delvis. När jag är ute på stan och äter, eller är hemma hos någon annan då kan jag äta saker som innehåller ägg. Men när jag är hemma ska jag klara mig utan det.

Därför har jag prövat på hur det är att baka utan ägg! Jag gjorde en kladdkaka, och kan meddela att det gick väldigt bra utan några ägg i. Dock brände jag kakan lite, så det blev inte riktig en kladdkaka.. Det liknade mer en sockerkaka med chokladsmak. Receptet hittade jag i alla fall här.


Varför just djurrätt?Att jag intresserade mig för just djurrätt
har jag funderat på mycket. Djur är underbara. Men det är egentligen inte bara kärleken till djuren som har gjort att jag engagerat mig. Jag är fascinerad över hur människor tänker. Jag är fascinerad över att mänskligheten gång på gång utser nya grupper av en speciell art som ska spela offer.

Förr i tiden ansåg man inte att kvinnor hade samma rättigheter som män. Dem hade ingen rösträtt, och behandlades som ägodelar. Man fraktade mörkhyade från Afrika för att dem skulle arbeta som slavar åt de vita. Svarta var inte lika mycket värda som vita på den tiden. I nazi-tyskland tyckte alla att det var självklart att judar inte var värda ett bra liv. Därför fängslade, torterade och mördade man dem.

Och nu, det senaste decennierna har vi utsett djuren till offer. Vi föder upp dem på betonggolv och i gallerburar. Vi äter dem, vi sprutar in gifter i dem och vi använder deras hud som kläder. Ingen vet hur många som sammanlagt dödats i våra fabriker under årens lopp - men det blir alltför många miljarder.


Det som pågår just nu är den största och mest omfattande särbehandlingen någonsin. Har det någon gång i historien skövlats så många liv som idag? Bara i Sverige dödas 500 000 nötdjur, 3 miljoner grisar, 76 miljoner kycklingar - VARJE ÅR.

Om 100 år kommer människor prata om detta precis på samma sätt som vi pratar om förintelsen. "- Vet du, att förr i tiden så höll man djur i små, små burar bara för att döda dem! - Va!? Är det verkligen sant? Varför? - För att man ansåg att dem inte var lika mycket värda som oss.." Samma mönster. Samma historia. Och man kan inte annat än fascineras av att ett helt samhälle har accepterat det ännu en gång.


Kritiserad musikvideoDet här är en video till MIA:s låt Born Free, och Romain Gavras har regisserat. MIA gör inte bara musik - utan försöker samtidigt sprida ett budskap med allt hon gör.
 
Den här videon har blivit starkt kritiserad och den har blivit borttagen från YouTube. Dem ansåg att den var för våldsam. Man kan ju undra varför? Jo - för att allt som betyder någonting och har ett budskap som är viktigt vill media bojkotta. Det handlar om det vanliga "nej, nej, det där är inte påriktigt, det är för läskigt, jag vill inte se". Om man jobbar med djurrätt så känner man nog igen den reaktionen.. Eller hur?
 

Köpa, köpa, köpa

Alla vill bara köpa, köpa, köpa. Det ska produceras mer saker varje dag. Fler bord, fler halsband, fler bilar, fler tröjor.. Julen är en kommersiell högtid då affärerna tjänar som mest pengar. Vi ska bara köpa, köpa, köpa. Vi är som slavar under traditionen.

Jag har kommit på att jag inte önskar mig någonting. Jag vill inte ha någonting i julklapp. Jag har allt jag behöver. Kläder, mat, en familj och vänner. Men egentligen så önskar jag mig faktiskt något.. Men den presenten går inte att köpa för pengar.

Jordens gränser pressas till det yttersta. Mänskligheten har förändrat hälften av all mark på hela planeten. Vi har tagit över. Om alla levde så som vi gör här i västvärlden skulle det krävas fem jordklot. Det är skrämmande. Och varför? Jo, för att alla bara ska köpa, köpa, köpa. Frågan är: är det värt det?

Vanliga argument

 
1 - 18% av koldioxidutsläppet är p.g.a. köttindustrin. Skippar man köttet så bidrar man alltså till en minskad växthuseffekt.
 
2 - Om efterfrågan på animaliska produkter minskas behöver bönder inte föda upp lika många djur, vilket resulterar i mindre uppfödningar, mindre slakt och därmed mindre lidande.
 
3 - 67% av all mat som odlas i Sverige försvinner direkt in i djurfabrikerna. Om vi istället åt maten direkt, skulle vi spara väldigt mycket mark. Där skulle det istället kunna växa skogar och stora ängar som skulle förbättra den biologiska mångfalden.
 
4 - Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar sjunker drastiskt om man äter en vegetarisk/vegans kost.
 
5 - Köttet vi köper ifrån Sydamerika bidrar till att regnskog avverkas - bönderna behöver mer utrymme att föda upp djuren på. Eftersom det till stor del är regnskogen som syresätter vår planet, så bidrar detta till att koldioxiden i atmosfären inte omvandlas till syre.
 
6 - Regnskogen som försvinner i Sydamerika gör att många utrotningshotade djur dör ut snabbare - vilket i sin tur förstör hela ekosystemet.
 
 
1 - Kött är gott
 
(2 - Utan kött får man näringsbrist - EJ KORREKT)
 
(3 - Vi är "gjorda" för att äta kött - EJ KORREKT)


Sveriges barn


Nu handlar det för ett ögonblick inte om djurs rättigheter, utan barns rättigheter - i Sverige. Det verkar som att vi har fokuserat väldigt mycket på utlandets barn, och hur dem har det. Men samtidigt har vi glömt bort våra egna ungar. Var med och skriv under för att förbättra lagarna kring deras rättigheter.

Sveriges vanligaste namn

1 - Johansson
2 - Andersson
3 - Karlsson
4 - Nilsson
5 - Eriksson
6 - Larsson
7 - Olsson
8 - Persson
9 - Svensson
10 - Pettersson
 
Hittade denna roliga sida, med lista över de allra vanligaste efternamnen i Sverige. Beklagar, men om du heter några av dessa 10 namn då är du tyvärr helt jävla ounik!

Australia

 
Den här filmen är något alldeles speciellt. Jag såg den i förrgår för första gången, och den var inte som jag hade väntat mig.

Året är 1939, och en kvinna från England (Nicole Kidman) flyger ner till Australien för att besöka sin mans boskapsranch. När hon kommer dit blir det inte riktigt som hon tänkt sig, hon blir kvar i Australien och träffar massor av intressanta personer. Bl.a. den snabba ryttaren Drover (Hugh Jackman) och den unga Nullah.
Nullah är hotad att bli bortförd eftersom han är en "mix-blod". Han far är vit och hans mor är aborigin.


Det är svårt att berätta exakt vad filmen handlar om eftersom den är lite.. virrig. När jag såg den först förstod jag inte så mycket och tyckte den var konstig. Men jag såg den igen dagen efter, och nu när jag tänkt ordentligt så förstår jag att jag fullkomligt avgudar denna film. Men egentligen är det stämningen i filmen som gör hela grejen till en sån upplevelse. Det är häftiga miljöer och en del intressanta handlingar. Men den är väldigt bra, det kan jag säga. Den är häftig! Rekommenderas!

Resultat

Det visar sig att det är fler än jag som tycker att djurförsök under alla omständigheter är fel. Roligt att se! Resultatet från omröstningen om vad djur ska ustättas för, blev såhär tillslut:
 
Som du kan se så tycker INGEN att man ska utsätta djur för kosmetikatester. Vad härligt att vi är eniga om den saken i alla fall! De märken som inte testar kosmetika på djur finner du HÄR.
 
Många svarade också att forskning kring sjukdomar bör vara lagligt. Jag kan förstå att många tycker så, är själv inte helt hundra i just den frågan. Men i dagsläget behöver man faktiskt inte vara säker på vad man tycker, eftersom det finns mycket värre saker att oroa sig över. Det viktigaste just nu är t.ex. att få stopp på de otroligt onödiga kosmetiska testerna runtom i världen. Och de allra flesta håller ju med på den punkten.

HJÄLP MIG!

Är jag inte en riktig vegetarian? Jag är så sjukt besviken på mig själv och är helt förvirrad. Jag vet inte vad jag ska göra..

Jag läste på igår om E-ämnen, gelatin, löpe, vassler och liknande. Alla dessa är ämnen som används flitigt av livsmedelsindustrin - och det är gjort av döda djur. Och jag äter det. Alltihop. Och jag vill inte gynna den industrin men jag har faan ingen aning om hur jag ska kunna undvika allt detta. Kanske det inte är något att tjafsa om eftersom det oftast rör sig om så små mängder.. Jag menar, det kanske inte gynnar köttindustrin ändå. Men jag känner ändå att jag måste vara helt "äkta"..
 
Mina favoritchips innehåller tydligen vassle-pulver. Mina järntabletter innehåller gelatin. Osten på pizzor och liknande innehåller löpe. Är jag inte vegetarian? Jag har verkligen ångest för detta.. Jag vill passera "djurvänlig-gränsen" men jag har tydligen inte fått godkänt verkar det som. Jag vet inte vad jag ska göra. Det känns inte som att jag är redo att krångla till allting. Att äta så som jag gjort hittills har varit enkelt, inte ett dugg ansträngande. Men detta? Jag vet inte hur jag skulle klara detta..
 
Vad ska jag göra? Snälla, alla råd är välkomna. Vad är "godkänt" att äta för vegetarianer? Vilken kost  tycker du gills som en äkta vegetarisk? Vilket godis, vilket bröd, vilka läsker innehåller inte djur? Kommer jag aldrig mer kunna köpa någonting på vanligt vis utan att behöva krångla till allt, behöva undvika massvis och lägga ner timmar för att allt ska bli rätt? Snälla - HJÄLP MIG!

Mammor och pappor

Hittade denna film på bloggen lizzey.blogg.se, och jag kände att jag bara måste visa den för er!
Den handlar om hur mammor och pappor delar på föräldra-jobbet. Amerikanarna är helt chockerade över att höra att pappor i Sverige stannar hemma med sina barn..


Djurpolis i Stockholm

Stockholms länspolismästare Carin Götblad har sagt att det ska införas djurpoliser. Väldigt bra! Det kanske blir ett program om det också - som det är om USA:s och Storbrittaniens djurpoliser på kanalen Animal Planet. Hoppas det blir mycket uppmärksamhet och att det kommer göra stor skillnad!

Kommer till Stockholm inom en snar framtid...

Korta filmer om päls

Filmen här nedan är vinnaren av Design Against Fur 2010. De andra under är mina favoriter. Jag vet att det blev väldigt många filmer men det fanns så många bra att välja på! Egentligen skulle jag vilja visa 10 till, men det blir lite rörigt då kanske..Svinalängorna

Boken svinalängorna har blivit film. Jag har faktiskt inte läst boken, det har inte blivit av. Men jag är väldigt sugen på att se filmen, och mest eftersom Noomi och Ola Rapace är med i den! Ska bli riktigt spännande att se. Båda är grymma skådisar, så jag antar att det inte kan bli annat än bra!

Filmen (och boken såklart också!) handlar om en finsk familj som bosätter sig i Sverige, i en av de många husen som tillsammans kallas för svinalängorna. Föräldrarna är alkoholister och man får se allt ur ett av barnens prespektiv.

"Djuren fattar inte"

De allra flesta människor som ska förklara att det är okej att äta kött, nämner ofta orden "men djuren fattar inte". Vad är det djuren inte förstår? Att kniven som trycker mot halsen gör ont? Att tas ifrån sina föräldrar direkt efter födseln är hemskt? Jag tror att de icke-mänskliga djuren förstå precis vad det handlar om. Dem kan bli rädda precis som vi.

En hund - med eller utan känslor & förståelse?

Om man säger att "djuren fattar inte", det betyder ju att dessa personer anser att lägre intelligensnivå borde resultera i slakt. Alltså, de som inte förstår saker på samma sätt som vi, dem ska bli orättvistbehandlade. Jag känner igen mig.. Det var åsikter som dessa som satte igång slavhandeln av svarta människor, mördandet av judar i Tyskland och nu slutligen dödandet av djur i hela världen. Jaha, då var vi tillbaka på 1800-talet igen då!


Utanför fönstret..

..fanns imorse detta spännande väder att skåda. Lite Twilight-touch, eller hur? Ganska häftigt tycker jag, dimman och frosten gjorde det ganska vackert.
Det kanske ser ut som jag bor på landet - men så är det (tyvärr) inte! Detta är mitt i Stockholms förort, det är bara att vi har en liten skog precis utanför. Det är väldigt mysigt faktiskt. Lite blandning av stad och skog är aldrig fel!

Jag är lite förvirrad..


 
Jag har funderat på senaste tiden hur det här med kommentarer fungerar på bloggar. När någon skriver något som inte har med inlägget att göra, ska man spara det då eller radera den? Och vart ska man svara när man får en fråga? På den andres blogg eller på sin egen, där frågan skrevs från första början?

Jag vill helst att det ska bli en diskussion på samma sida, allt som handlar om inlägget ska stanna där. Men för de flesta verkar det vara ett konstigt sätt. Alla gör på olika sätt verkar det som.
 
Många jag känner har sagt att dem stör sig på att det står helt irrelevanta saker på kommentarssidan. Men nästan inga andra bloggar raderar eller håller allt om inlägget på en sida. Så jag vet inte riktigt vad som är bäst..
 
Nu har jag lagt till en ny grej precis ovanför kommentarsrutan, som ni kan se. Jag ska börja ta bort de meddelanden som inte rör inlägget. Så, nu måste jag fråga om råd:

- Hur tycker du att man ska göra med kommentarerna?
- Vilket sätt blir enklast för dig som läsare?
 


Varför jag hatar USA

Jag måste erkänna att jag har ett slags medfött hat mot landet USA. Vissa anledningar är bara tradionella fördomar medans andra anledningar är mer logiska.. Här är några av grejerna jag hatar USA för:

1. Dem pratar så oerhört fult, engelskan är fruktansvärd. Speciellt i södra USA.
 
2. Råttor och möss räknas inte som djur i USA av någon konstig anledning. Om du köper en produkt så kan det stå "inte djurtestad" även om den plågat ihjäl miljoner råttor och möss.
 
3. Alla extrema människor finns där. Hela landet är som en enda upplaga av Guinness Rekordbok. Och då menar jag inte på ett positivt sätt.
 
4. Det är dem som äter mest kött i hela världen. Alltså dödar dem också flest djur i världen för matens skull.
 
5. Dem tror att dem äger världen (kan inte intyga att det är så, men man får den känslan).
 
6. Alla de 500 miljoner filmer som kallas för "amerikansk romatisk komedi", som allihopa har samma, meningslösa handling.
 
7. Dem kallar sig för "världens största demokrati", trots att dem har ett system som inte fungerar tillräckligt bra. De fattiga blir bara fattigare och fattigare, medans de rika bara blir rikare och rikare. Tur att dem har Obama som är där för att styra upp skiten..
 
Fler som tycker såhär eller är det bara jag?

Demonstrera

Hej! Nu är jag väldigt glad! Jag ska nämligen börja jobba lite smått med Djurrättsalliansen - nämligen vara med och demonstrera utanför olika affärer runt om i stockholm som säljer päls. Ska verkligen bli jätteroligt att få synas och få lysa med sin åsikt på gatorna. Och att dessutom få träffa andra intresserade som tycker precis som jag, det slår ju inte fel!

Kan inte vänta på att få vara med! :D

Religion

Själva grejen att vara religiös - den förstår jag inte. Muslim betyder att man inte äter gris, jude betyder att man har en konstig mössa på huvudet och kristen betyder att man sjunger lugna sånger i en ekande hall. Men varför egentligen? Jag kan inte föreställa mig hur någon kan tro på något som skrevs för flera tusen år sedan. Och att dessutom leva efter de regler som står däri. För mig är det ofattbart - men jag är ju inte född en religiös familj så det är inte så konstigt att jag inte förstår.


Tycker jag att det är fjantigt att vara religiös? Ja, faktiskt så tycker jag det. Jag är emot ett konservativt tänkande, att det skulle vara "ödet" eller "gud" som avgör så fort någonting händer. Nej, religion är ingenting för mig. Jag vill inte leva efter något som förhoppningsvis är sant - jag vill leva som jag själv vill. I mina ögon så är religion ett sätt att slippa ta sitt eget ansvar och istället lägga det i någon annans händer.


Jag skulle aldrig vilja bli religiös, jag saknar ingenting av att jag lever på mitt eget sätt. På sätt och vis är mina egna tankar min religion, en som jag har skapat själv. Om andra däremot vill följa de "riktiga" religionerna så är det bara att göra det. Det handlar om varje individs rättigheter att göra som hen vill. Om man tycker att det känns bra att vara muslim, kristen, jude, buddhist eller hinduist - då ska man vara det! Så länge det inte skadar någon annan så är det fritt fram. Så enkelt är det faktiskt!


Remember Me

När jag först såg omslaget på denna film så tänkte jag "åh, nu ska twilight-stjärnan vara med i en usel kärlekskomedi också - typiskt". Men efter bara första minuten in i filmen så förstod jag att detta var en speciell rulle. Den utvecklades väldigt mycket, för varje sekund som gick så blev den bättre och bättre. Kommer faktiskt inte ens ihåg när jag såg en så bra film senast.
 
Det handlar om en ung kille (Robert Pattinson) som har en ganska så trasig familj. Han har en lillasyster som blir mobbad i skolan, en pappa som inte bryr sig och en bror som är.. död.
Skådespeleriet är utmärkt och den är väldigt berörande. En bra film för dig som älskar drama!

Svar från Scan

För ett tag sedan mejlade jag till Scan, och jag undrade allmänt kring hur deras företag ser ut. Hur dem jobbar med djuren - alla transporter och hur själva slakten går till. Detta är Scans svar:

"Transporterna går med specialbyggda lastbilar till slakterierna. Lastbilarna är utrustade med klimatsystem och djuren får foder och vatten under transporten. Enligt lag får inte transporten ta längre än åtta timmar men oftast tar det kortare tid än så. När djuren kommer till slakteriet besiktigas de av en statligt anställd veterinär. Varje djur måste undersökas innan det får gå till slakt. Det finns naturligtvis tillgång på foder och vatten i slakteriet." 


"Slakten inleds med att djuret bedövas. Grisar sövs med hjälp av koldioxid, de sänks ner i en korg till ett utrymme där det är ca 90 % koldioxid. Koldioxid användes förr som narkos på människor och bedövar effektivt djuren. Efter fyra minuter kommer de upp igen varpå de töms på blod med hjälp av en rörformad kniv. Nötkreatur bedövas med hjälp av en bultpistol. En lång sprint skjuts in i huvudet på djuret vilket kan jämföras med ett gevärsskott. Djuret förlorar omedelbart medvetandet och det töms sedan på blod på samma sätt som grisar. Lamm bedövas med en eltång som sätts på huvudet. Även här förlorar djuret medvetandet omedelbart och det töms på blod direkt."


"Djurens naturliga beteende finns alltid i fokus och slakteriet är uppbyggt så att detta främjas. Detta gör att man stressar djuren minimalt och att hanteringen blir så smidig som möjlig. Till exempel så flyttas lamm och får hela tiden i grupper eftersom de gör det naturligt. Det får inte finnas några blanka ytor eftersom det kan skrämma djuren. Personalen som hanterar levande djur är utbildade och mycket vana att hantera djur. Förutom en etisk fråga är detta i även mycket viktigt ekonomiskt eftersom kött från ett stressat djur i princip inte går att äta." 


"När djuret är uppslaktat och slaktkroppen besiktigad av veterinär kyls den långsamt ner för att undvika kylsammandragningar innan styckningen. 2009 slaktade Scan ca 1,5 miljoner grisar, ca 150 000 storboskap och ca 140 000 lamm. 2010 års siffror kommer dock att ligga något lägre."


(Alla bilder hämtade från Scans hemsida)

 


Vegetarian vs. vegan

Sedan jag blev vegetarian har jag på allvar helt slutat delta i köttbranschen. Och det känns så otroligt skönt. Det har uppenbarat sig många överaskningar på vägen. Jag äter godare mat än någonsin, kroppen mår bättre och jag känner mig fri från skuld. 

Det är bara det, att den där skulden på senare tid börjat krypa tillbaka... Jag ser på internet överallt där veganer klagar på vegetarianer för att vi inte "hjälper djuren fullt ut". Jag kan förstå vad dem menar, men jag tycker ändå att jag gör väldigt stor skillnad som det är. För mig finns det inte ens på världskartan att bli vegan, det är så långt borta så det knappt syns.

Jag stör mig på de veganer som blir sura på vegetarianer, och säger att dem måste bli som dem. Det är egentligen lite onödigt av dem att fokusera på att vi ska sluta äta ägg och mjölk. Jag tycker att vi vegosar tillsammans istället ska lägga vår energi på att få de övriga miljonerna i vårt land att inse verkligheten istället. Att få dem att förstå varför vi tycker djurrätt är viktigt, och att djur har rättigheter.
 
Kriga inte inom laget, vänd blicken utåt istället!

Eurovision Song Contest

Tråkiga ballader och enformiga poplåtar brukar bli favoriserade av oss nordbor. Jag har alltid några favoriter i Eurovision varje år, men dem blir aldrig populära hos andra.. Jag gillar väl lite andra låtar än dem där som brukar bli omtyckta.. Jag blir helt enkelt inte tilltalad av den västerländska musiken, inte i Eurovision i alla fall där det finns så otroligt mycket häftig musikkultur att ta del av!

Jag gillar dem mer orientaliska låtarna, dem med härlig rytm och lite mer spänning i. Helst på ett annat språk också. Här är två av mina favorit-bidrag från de senaste årens Eurovision som inte har uppmärksammats i media - trots att dem äger stenhårt!
Talande tröja

Detta är inte en modeblogg.. Men vissa kläder är viktigare än andra! Nu kan jag äntligen visa folk som jag inte pratar med mina åsikter! Och dessutom fick jag tröjan gratis när jag värvade min käre mor till Djurens Rätt..
Oversize-kläder är väldigt bekvämt. När det känns som att man går runt i nattlinne då är det lagom stort!

Att köpa rätt ägg

För ungefär en vecka sedan såg jag en kort film om hur det går till på kläckerierna i England. Den handlade mycket om vad som händer med alla tupparna som föds. För dem finns det ju ingen användning för inom äggindustrin. Dem slängs därför ner en kvarn där dem mals sönder - levande. Och detta gäller alla ägg, både krav, frigående inomhus och burägg. De höns som används inom industrin kommer alla ifrån ett kläckeri, och där ser tyvärr rutinerna ut såhär. I Sverige klipps dock inte näbbarna av på kycklingarna.Efter att ha sett detta så vet jag att antingen så slutar jag äta ägg (vilket jag ALDRIG skulle klara av.. jag skulle inte kunna bli vegan..), eller så ser jag till och köper ägg från ett ställe där dem själva har hand om uppfödningen och vet med säkerhet att tupparna inte dödas. Jag har ju hört att många har höns på sin villatomt och förser sig själva och sina grannar med ägg. Ska försöka hitta någon sådant ställe och börja handla där istället!

Vinter

Stockholms förort är nu igensnöat. Vad härligt! Nu är vintern här. Det är den tiden på året det tar 20 minuter att ta sig fram tills busshållsplatsen som ligger precis utanför dörren. Det är då man halkar runt på gångvägarna och man tänker "jag borde köpa skor med dubbar under". Det är då man tar på sig så mycket kläder så man knappt kan röra sig. Ja, vintern är här.. Härligt..

Min politik

I årets val höll jag på Miljöpartiet. Jag vet faktiskt i princip ingenting om deras politik, bortsett från djurhållningsfrågorna. Men trots detta ovetande så tror jag faktiskt att jag kommer att hålla fast vid MP.
 
Jag tycker att miljöfrågor är viktiga, dessutom så tycker jag att Wetterstrand är den bästa politikern någonsin. Hon har en bra framtoning. När jag ser henne tänker jag "wow, hon vet vad hon behöver göra. Jag skulle känna mig trygg om hon var Sveriges ledare." Men tyvärr så står där istället Reinfeldt bakom podiet och pratar om skattesänkningar och hur just du ska få mer pengar i plånboken. Jag får inga bra vibbar av högern. Det känns bara som att allt handlar om pengar.
Så länge djur i Sverige behandlas så otroligt illa som dem gör idag, så kommer inga andra politiska frågor att spela någon roll för mig. Min röst kommer alltid att falla på det parti som tar djurs rättigheter på allvar, och just nu råkar det vara Miljöpartiet. Men man vet ju aldrig, om tio år kanske det är Folkpartiet som är bäst på den fronten. Och då faller min röst där istället. När Sverige är tortyrfritt, då kan jag börja fundera kring i-landsproblemen och rösta därefter.

Kossor

Några sköna Gotlands-kor jag umgick med i somras.. :P

Grönsaksmyten

 
Många verkar associera vegetarisk mat med grönsaker, innan jag blev vegetarian gjorde jag också det. Men jag äter inte mer morötter, sallad eller äpplen än vad en köttätare gör. Varför skulle jag? Varifrån kommer denna konstiga myt?
Ovan ser ni en vanlig tallriksmodell. Enligt "grönsaksmyten" plockar vi vegosar bort köttet, alltså proteinet, och ersätter det med grönsaker av någon anledning. Vår vegetariska/veganska tallriksmodell skulle då se ut på detta sättet:
Varför skulle vi plocka bort proteinet? Varför skulle vi äta mer grönsaker? Jag vill inte bli förknippad med en kanin längre.. Jag äter precis som vem som helst, bara att proteinet är gjort på ett annat sätt!

Värdet av ett liv

Värdet av ett liv kan inte någon annan bestämma. Det mäts inte i storlek, styrka, eller snabbhet. Det verkar som att många anser att det mäts i intelligens. Men så tycker inte jag. Varje individ anser att sig själv är viktigast i hela världen. De djur som inte har satt sig själva först har dött ut för länge sedan.

Precis som att en råtta kämpar för sitt liv kämpar jag för mitt. Alla tycker att sitt eget liv är viktigast, det är ett simpelt faktum. Därför är det helt fel att säga att en råtta inte är lika mycket värd som en människa. Råttan värdesätter sitt liv högst, precis som att hunden gör det, och grisen, och myggan, och människan.. Tänker man från varje individs perspektiv så ser man snart hur fel vi människor behandlar djur.


Människan kan ibland offra sig för andra, t.ex. när en förälder räddar sitt barn. Men det som vi har missat är att de flesta djur gör på exakt samma sätt. Ingenting gör en björnhona argare än en människa som kommer mellan henne och hennes barn. Är inte en björns kärlek till sitt barn lika starkt som en människas? Vi är inte så olika som vi tror.

Shutter Island

Igår såg jag Shutter Island för andra gången. Filmen är.. ett enda mysterium. Men den är bra, jävligt bra faktiskt.
Om du gillar filmer som inte är så tydliga, som spökar med din hjärna och som är lite småläskiga, då är denna filmen perfekt! Dessutom spelar Leonardo DiCaprio och Mark Ruffalo helt suveränt.
 
 
Det börjar med att en polis (DiCaprio) åker ut till fänglseön Shutter Island. Där finns våldsamma, psykiskt störda brottslingar. Han och hans partner (Ruffalo) ska försöka leta reda på en av fångarna som har rymt.

Svenska grisar har...

Denna "visste du att"-ruta hittade jag på ICA:s hemsida. Här nedan har jag gjort om deras lista lite, och till skillnad från den ovan så har jag hållt mig till verkligheten.
 

Det spelar ingen roll hur djur har det utanför vårt land - våra grisar mår ju inte bättre för det! En kvadratmeter hit och dit, grisar ska vara fria utomhus och få böka i jorden.


Lögn. I djurrättsalliansens filmer bevisas motsatsen väldigt tydligt. Majoriteten av farmerna dem besökte hade alldeles för lite strö och halm i boxarna, eller så saknades det helt.


Grisarna får inte svansen avklippta, nej. Men det förekommer avbitna svansar i alla fall eftersom djuren inte har någon sysselsättning och därför biter på varandra istället.

Brev till Erlandsson

Alla bilder som Djurrättsalliansen har visat upp på senaste tiden pekar tydligt på brott mot lagen. Pälsdjursfarmarna sköter inte sitt jobb, det är vanvårdade minkar som sitter i burarna. På svenska uppfödningar av grisar och kycklingar finns ingen bra hygien och ingen sysselsättning för djuren. Detta är inte acceptabelt.
Jag är väldigt besviken på regeringen som dag efter dag ignorerar problemet, och er handlingsförlamning hävdar att djurs lidande inte spelar någon roll för er. Jag kan tyvärr inte ta Alliansens politiker på allvar när ni inte själva tar alla individer på allvar.
Jag som svensk medborgare kräver att ni tar ert ansvar. När tänker ni agera? Djuren kan inte vänta! Se till så att lagarna följs på slakterier, uppfödningar och på forskningslabb. Vi vill allihop se en förändring, och makten ligger i era händer.
Finns det något roligare än att skicka ilskna brev till politiker? Nej, jag tycker nästan inte det.. Denna gång skrev jag till Eskil Erlandsson - mannen som är ansvarig för att djuren ska må bra. Och vi märker ju tydligt att han inte har skött sitt jobb ordentligt! 

 
Mitt brev:
"Alla bilder som Djurrättsalliansen har visat upp på senaste tiden pekar tydligt på brott mot lagen. Pälsdjursfarmarna sköter inte sitt jobb, det är vanvårdade minkar som sitter i burarna. På svenska uppfödningar av grisar och kycklingar finns ingen bra hygien och ingen sysselsättning för djuren. Detta är inte acceptabelt.

Jag är väldigt besviken på regeringen som dag efter dag ignorerar problemet, och er handlingsförlamning hävdar att djurs lidande inte spelar någon roll för er. Jag kan tyvärr inte ta Alliansens politiker på allvar när ni inte själva tar alla individer på allvar.

Jag som svensk medborgare kräver att ni tar ert ansvar. När tänker ni agera? Djuren kan inte vänta! Se till så att lagarna följs på slakterier, uppfödningar och på forskningslabb. Vi vill allihop se en förändring, och makten ligger i era händer."

Blommor som vapen

Forska Utan Djurförsökhar planerat att skicka 2800 vita nejlikor till regeringen. Deras baktanke är det faktum att just 2800 djur varje dag utnyttjas i djurförsök i Sverige. Hoppas att politikerna förstår, och gör någonting åt det.


Djurförsök?

Nu har jag lagt in en ny omröstning, observera att du kan fylla i flera alternativ. Jag tar upp ett ämne som många har väldigt spridda åsikter kring - nämligen djurförsök.Kosmetikatester tycker jag är helt idiotiskt. Det finns redan massvis med företag som inte testar på djur, vilket bevisar att dessa djurförsök görs helt i onödan. Men antagligen är det billigare att testa smink på djur istället. Pengarna går före lidande och död - som alltid.


Vetenskapliga tester när dem t.ex. vill lära sig hur kroppen fungerar, dem testerna tycker jag också är helt onödiga. Forskare har t.ex. sytt igen ögonlock på katter och skärt av hälsenor på råttor som sedan får hänga från burtaket i 2 veckor. Allt detta för att forskarna tycker att vetenskapen ska gå framåt. Vetenskapen ska stå still, om det är det som krävs för att få slut på djurplågeriet.


Den allra svåraste frågan är forskningen kring sjukdomar. Jag vill ju precis som alla andra att vi ska kunna besegra cancer, aids & andra dödliga sjukdomar. Men samtidigt så är det ju djuren som får betala för det. Jag skulle knappast ge mitt eget liv för en sådan sak, så varför skulle djuren vilja göra det?


Fast det finns ju alternativa metoder till djurförsök. Dem är på god väg, och jag hoppas innerligt att de metoderna kommer att användas ivrigt. Jag tycker nog faktiskt att man ALDRIG, under några omständigheter får plåga en annan levande varelse för sin egen vinning. Alltså - inga djurförsök alls, någonsin.

Jag blir så trött

Freaks på burberry?
"Under modeveckor i Milano intog freaks Burberry visningen. De skrek och försökte förstöra så mycket som möjligt med syfte att Burberry använder päls i sina kollektioner. Kan inte alla sånna där "Älska-alla-djur-vi-hatar-päls"-människor gå och dö någonstans. Jag blir så trött. Nicole Richie anses vara sämst klädd i världen, av vilka då? PETA? Who the fuck gives a damn?"'
 
Från bloggen RightNow.
 
Who the fuck gives a damn? Jag tror nog att minken som levde på ett gallergolv och sen gasades ihjäl brydde sig.

Byt plats för en stund

Om alla skulle tänka logiskt, tänk vad mycket bättre världen skulle vara då. Om alla tänkte "skulle jag vilja vara den här kycklingen?" innan dem köpte ChickenMcNuggets. Alla borde sätta sig in i det liv som vissa tvingas leva.
 
När du äter köttbullar - Skulle du vilja leva såhär?
 
När du köper en ny dunjacka - Skulle du vilja leva såhär?
 
När du väljer dem billiga äggen - Skulle du vilja leva såhär?


Svarade du nej? Det gjorde jag också. Jag vill absolut inte leva ett sådant liv. Därför bidrar jag heller inte till att andra tvingas göra det.

Närbild på naturen


The Cove på TV


TISDAG - Klockan 22:00 ikväll sänds filmen The Cove på SVT1. Jag har faktiskt inte sett filmen än, men har hört mycket om den och tror att den är mycket intressant. Så jag kommer sitta spikad framför tv:n.
För er som inte vet vad det är för film så kan jag berätta att det handlar om delfiner. Hur de vilda djuren årligen fångas in i Japan, och senare säljs vidare till delfinarier runtom i världen.
 

Skräp i skogen

Detta är tyvärr en vanligt förekommande syn i min skog*. Funderar seriöst på att gå ut och städa upp efter alla lata homosapiens som inte verkar förstå att skogen inte är en papperskorg..
min skog* - skogen som finns utanför lägenheten som jag tycker att jag äger.. X)


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN