Ute i Järfälla


Universums mysteriumJag är väldigt intresserad av astronomi och kan erkänna att jag som 10-åring drömde om att bli austronaut.. Jag såg på nyheterna imorse att en ny planet har upptäckts, inte i vårt solsystem verkar det som eftersom den här planeten cirkulerar kring en helt annat stjärna än solen. Det sägs att på den här nyupptäckta himlakroppen så kan det finnas liv. Det finns en stor möjlighet att vatten och en tät atmosfär existerar, vilket gör detta möjligt. 
Det tar 37 dygn för planeten att åka ett varv runt sin stjärna, vilket betyder att en dryg månad här på jorden innebär ett år där. Ena halvan av planeten har natt nästan hela tiden, och det beror på att den inte roterar som jorden gör. 
Hoppas att det kommer något program om detta snart! Är så sjukt spännande!


Småsaker som gör skillnad


Att byta ut "äkta" kött mot vegetarisk är den allra viktigaste biten. Det räcker med att äta vegetariskt någon gång i veckan, det gör ändå en väldig skillnad!
Om du köper vegetarisk mat så kommer kött-branschen förlora pengar den dagen då du valde det andra alternativet. På så sätt bidrar du både till en bättre miljö och att färre djur behöver födas upp och leva ett liv på betonggolv.


Att byta till kravmärkta ägg och ekologisk mjölk gör också en stor skillnad. En höna som sitter i bur kan omöjligt vara glad, men kravmärkta, ekologiska ägg där hönorna har tillgång till utevistelse har ett mycket bättre liv. Ekologisk mjölk och ägg bidrar även till en bättre miljö, eftersom det som djuren äter inte innehåller massor av konstiga gifter och gödningsmedel. Välj bort buräggen!


Att byta bort sitt gamla schampo kan innebära en stor förändring. Inte för dig, men för djuren. Det är otroligt många djur som utnyttjas i försök, men om du stödjer de företag som inte djurtestar sina produkter kommer siffran långsamt att sänkas - eftersom det blir större intresse för schampon som är tillverkade på ett naturligt sätt!

Höstbete

De fyra små kossorna här hemma betar nu varje dag - inomhus!
Jag har märkt att dem blir inte rädda för någonting när gräset är i närheten för då är dem så upptagna av att äta.. Dem kan dessutom få ner hur mycket mat som helst i sina små magar, dem älskar verkligen gräs!


Ordförklaring


Jag är...


Jag började min resa i vintras, då jag plötsligt bestämde mig för att jag skulle sluta äta kyckling och gris. Jag tyckte att det var dem djur behandlades sämst. Snart så växte mitt djurrättsintresse och jag bestämde mig 6 månader senare för att bli vegetarian - och jag har inte ätit ett enda djur sedan dess.
Jag har självklart haft otroligt mycket tankar kring allting. Det är svårt att förändras. Men jag tycker att det var värt det.

För ett år sedan köpte och slängde jag liv som man byter underkläder. Men nu lever jag på ett sätt som behandlar alla andra runt omkring mig med värdighet. Jag känner att jag har klivit av det tåg som jag föddes i. Att äta kött, att handla saker som djurtestats, att tycka att vi - människan - står över allt och alla, och att vi kan behandla andra individer hur som helst.

Det ni ser här ovan är inte längre en del av mitt liv. Jag är stolt - jag har vågat - jag har kämpat, och jag är äntligen framme vid mållinjen. Jag har en vardag som inte innefattar tortyr och massor av lidande. Jag kan nu - äntligen - kalla mig själv för en sann djurvän. Jag är inget annat än stolt över mig själv.

Vill du också påbörja en resa? Ingen annan än du kan ta tag i det. Ingen affisch, inget tv-program kan få en person att förändra sitt liv. Det ansvaret måste varje person ta. Det är du som bestämmer!


Lite sommar för en dag

Jag är en sån person som på hösten blir riktigt nere. Så fort ljuset börjar försvinna och löven faller blir jag extremt deppig, därför ska det bli riktigt skönt ikväll när jag och mamma ska åka Birka Paradise! Sola och bada i 30 graders värme bland palmer och solstolar! Precis vad jag behöver..
  


Landet eller storstaden?

Jag tycker att det är intressant med vart folk väljer att bo. Därför har jag gjort det som veckans fråga. Om du vet vad du föredrar så kan du rösta. Den finns här till höger i menyn ->

Jag själv bor i förorten till Stockholm, och jag kan väl säga att jag längtar bort till något mer naturrikt ställe. Men jag trivs ändå ganska bra här, då jag bor precis vid en skog och äng. Men i framtiden när jag blir äldre, är min dröm att bosätta mig på landet. Jag drömmer om att gå i naturen utan att bli avbruten av flygplansljud, biltut och andra människor.

Men jag tycker ändå inte att storstaden är hemsk, den är mysig på många sätt. Jag skulle inte vilja bo där inne, men jag tycker faktiskt att det är väldigt roligt att gå runt där ibland. Att bo i förorten nära en storstad har ju sina fördelar. Känner man för chips klockan 11 på kvällen är det bara att gå till affärn...

Hur bor ni? Trivs ni med hur ni bor eller längtar ni bort till något bättre?

Mardröm

Jag har haft en mardröm inatt.. Jag har haft den flera gånger förut, det är att jag äter en hamburgare och sen kommer jag på att jag är vegetarian.. Det är jättehemskt! Jag blir helt förvirrad i drömmen och vet inte vad jag ska välja, kött eller inte kött? Jag tänker att "äh, det är väl inte så farligt, ett djur till vad spelar det för roll?". Jag tycker i drömmen att jag inte kan leva utan kött, men jag har ju bestämt mig för att vara djurvänlig så jag blir helt knäpp i skallen.. Och sen när jag vaknar upp så känner jag mig som en förrädare..

Det är nog det enda negativa med att vara vegetarian. Mardrömmarna asså..


Vem ska akta på sig?

Det lever nästan 7 miljarder människor på denna planeten just nu. På kartan nedan ser man vart de flesta av alla dessa bor. Där det är mörkrött är det mest befolkat, det syns tydligt att Indien och Kina helt klart är de länder som är mest överbefolkade. De norra områdena är däremot glesbebodda, t.ex. här i Sverige där vi bara är ca 10 miljoner ("bara" i jämförelse med andra länder). 
  
I Sverige jagar man älg för att "hålla stammen på en lämplig nivå". Och då kan man ju ställa sig frågan om vem det är som ska akta på sig. Människan eller älgen? Är det inte snart dags för att skjuta lite människor för att "hålla befolkningen på en lämplig nivå"? Eller vad säger alla som skjuter älg? Var det inte så att "överpopulation inte är bra för naturen"? Eller var det bara ett konstigt undantag för att ni ska få döda älgar? Jag tycker inte att någon förtjänar att dö. Alla förtjänar frihet, så därför tycker jag varken att man ska skjuta älgar eller människor.

Jag tycker att det är människorna som ska akta på sig. Genom att fortsätta utbilda världens barn och ungdomar kommer fler få jobb, fler kommer få pension och slipper skaffa massor av barn. Vi blir färre och djuren får då också plats på jorden utan att människan hela tiden ska "ta hand om" naturen. Naturen kan sköta sig själv! Det enda vi ska göra är att sluta föda barn hela tiden..

Enligt min mening så känns det på något sätt som att alla andra djuren följer reglerna och spelar fair-play, medans rasen homo sapiens inte spelar speciellt sjyst. Vi fuskar i naturens tävling om att överleva. Men samtidigt så kanske det inte finns några regler för hur man ska överleva. Jag vet inte, men det är ett väldigt intressant ämne att peta i.


Moder jord

Det är en skrämmande tid vi lever i. Aldrig tidigare så har någon ras på denna planet utnyttjat jordens resurser på ett så slösaktigt sätt. Aldrig tidigare har vi varit så egoistiska.
Vi skövlar hela skogar där miljarder djur borde bo. Vi förorenar luften så att det regnar surt och växter förstörs. Vi fiskar ur haven så hela ekosystem rubbas och massor av rovdjur dör av svält. Vi föder upp miljarder djur varje år som behandlas som fångar och får leva hela sina liv i fängelse. Om vi är världens intelligentaste ras, varför har vi inget sinne för empati? För djuren förtjänar inte det som vi har dragit in dem i.

Det finns bara en planet. Vad ska vi göra när vi avlat sönder allt levande på hela jorden? Vad ska vi göra när alla växter ruttnat för att vi förstört luften såpass mycket att ingen planta kan överleva? Vad händer när vi förstört det enda som håller oss vid liv? Vi borde visa respekt för moder jord, och leva i harmoni med andra raser, inte leva i ett ständigt krig där empatin är bortbränd i våra hjärnor.

För att förhindra att jorden går under måste vi sluta föröka oss NU. Inte helt såklart, men tänkt om alla i hela världen bara fick skaffa ett barn var. Om 20 år skulle vi ha halverats i antal. Köttet skulle inte längre behövas till lika stor grad, kanske även fler människor kommer till insikt och förstår hur köttproduktionen förstör mer än bara djurets liv. På lång sikt förgör köttet oss själva. Kött är det som är svårast att producera. Hälften av allt foder som tillverkas i hela världen går direkt till djurfabrikerna där kossor, grisar och kycklingar äter upp det. Djuret går sedan in i människans mun. Istället kan fodret gå direkt till människans mun, så slipper vi slösa oskyldiga liv och mängder av elektricitet. Det finns otroligt många anledningar att skippa köttet. 

Nästa gång du stoppar en köttbit i munnen - tänk på att du kan förändra genom att låta bli.
Jag är redo att låta bli. Jag är redo att kämpa för att det som gör vår planet unik ska få fortsätta vara så vackert som det är idag. Var inte ovän med din hyresvärd. Om man bryr sig om naturen, så kommer naturen att bry sig om dig.

VAR STOLT - VI LEVER PÅ EN LEVANDE PLANET

Välkommen Åter


Har precis sett klart på det nya humorprogrammet Välkommen Åter. Äntligen kommer det något roligt på tv! Usch vilken torka det har varit... Men nu tillslut så är den här. Det var kul att se att dem hade spelat in mycket i K5 i Vällingby, jag bor jättenära där. Märkte också att det bara är kvinnliga komiker med i denna serie, alla de bästa från hela Sverige. Bornebusch och Kyle är ju helt underbara! Undra om det var någon baktanke med att bara ha med tjejer? Kanske nån "kvinnor kan" grej? Det är kul iaf att dem för en gångs skull lyfter fram dem begåvade kvinnorna tycker jag!

Smala Sussie

Ett klipp från en helt underbar film - Smala sussie. Filmen handlar om att en bror åker tillbaka till Värmland och ska försöka hitta sin försvunna syrra - smala sussie. Den är ganska skämtsam och har en så otroligt rolig humor!
Han som sitter i bilen är samma person som spelar huvudrollen i Bröllopsfotografen.


-

Jag är med i bloggen Tv-minnens tävling, om man vinner så visas ett av ens inlägg upp där. Klicka här för att komma till tävlingen.

Tusen gånger starkare


Det här är en ny film som har premiär på fredag. Jag fick gå på förhandsvisning, det var jätteroligt!


Den handlar om..
Filmen bygger på boken som har samma titel. Det handlar om en klass som går i årskurs nio, och de har mycket tydliga ställningar i klassen. Det finns dem coola, dem töntiga och dem snygga. Så som det är i de allra flesta klasser - även alla mina som jag har gått i.
Man får höra tankar som kommer från en av de i klassen som aldrig syns, aldrig hörs eller ens märks. Hon är lugn på utsidan, men på insidan så känner hon att något inte är bra.
En dag kommer en ny tjej till klassen som heter Saga, hon har bott på ställen över hela världen och kan ingenting om det vanliga sättet att bete sig i den svenska skolan. Hon tänker inte på de ramar som man oftast måste hålla sig inom, utan gör precis som hon vill och får många i klassen att börja tänka till.

Och jag tycker..
En riktigt bra film. Skådespeleriet var ganska bra för att vara ungdomar, ibland överdrivs händelserna något för att man verkligen tydligt ska förstå vad det är som händer. Men filmens budskap är så starkt att det inte finns något annat att säga än BRAVO. Jag rekommenderar starkt.

SD i riksdagen

Att SD kom in i riksdagen verkar det inte vara någon som är glad över. Det verkar vara ett hata eller älska-parti. Det finns många som älskar dem, många som hatar dem. Finns det någonting mittemellan? Det enda jag hört hittills är partiledare som "beklagar sig" inför sina väljare eftersom ett främlingsfientligt parti kommit in i riksdagen.Efter allt jag har hört tycker jag inte att SD:s sätt att lösa invandringproblemen på verkar smarta. Jag vet inte säkert om dem faktiskt är odemokratiska och så hemska som alla säger - tidningar, tv och skvaller brer ju på ganska rejält. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro, det kommer jag nog aldrig riktigt vara säker på eftersom det är så mycket skitsnack om SD. Men av det lilla jag vet om dem tycker jag inte om dem speciellt mycket. Men en liten dos av dem för Sverige kanske är bra, det är trots allt väldigt många som delar deras värderingar och då är dem värda att få tala enligt min mening.

Enligt min mening är SD ett parti som blivit populärt väldigt fort, många tycker som dem. Så finns det någonting annat än ett helt perfekt valresultat? Varje person som röstat har sagt sitt, och de partier som har tillräckligt många röster får vara med och bestämma över Sverige. Är det inte så det ska gå till? Jag personligen håller inte med SD i deras politik, men dem har självklart rätten att säga sitt. Jag tror att med SD i riksdagen så kommer det röras om i grytan ordentligt - vilket kommer vara både bra och dåligt.


Sorry Björklund

Idag gick jag till vallokalen med min familj. Det var i en skola i Bromma, och precis vid ingången stod det en representant för varje parti. En från Centern, en från Sossarna, en från Folkpartiet... Fast jag kände igen honom.. Det var Jan Björklund som stod där och delade ut! Jag blev nästan lite arg på mig själv när jag tänkte på alla gånger jag sagt att han var dum i huvudet. Han är ju bara en vanlig människa, jag har faktiskt inte förstått det förut.. Dem är på tv och på stora affischer på busstationerna... Inte finns väl dem i verkligheten? Min pappa blev glad eftersom han fick prata med sin stora idol! Faan, skulle jag ha frågat om autograf kanske..?                            Sorry Björklund för alla hårda ord..

Idag gäller det...

Idag är det val! Känns nästan som det brukar göra inför melodifestivalen... Har verkligen engagerat mig denna sommar och höst, politik är faktiskt väldigt intressant.
Jag har ju skrivit rätt mycket om att alliansen är dumma i huvudet, men bara med sin djurpolitik. Vänstern har en bra djurpolitik men jag håller inte alltid med om deras åsikter på andra håll. Gud va jag önskar att det kommer komma ett nytt parti med Alliansens anda fast med miljöpartiets djurpolitik. Hörde att om SD kommer in i riksdagen så kanske miljöpartiet går över till alliansen. Shit vilket dröm det skulle vara!

                           
Men ikväll hejar jag alltså på miljöpartiet, för djurens skull. Tänk om det blir rödgrön seger, så för den regeringen igenom massor av ideér för bättre djurhållning i Sverige. Sen nästa val så vinner Alliansen igen. Undrar om dem skulle ta bort alla dem reglerna då? Dem gjorde det förra gången dem vann... 
Det är i alla fall riktigt spännande inför ikväll! Jag kommer knappt ihåg senaste valet, var ju bara 12 år då. Tror inte jag var speciellt intresserad då heller av politik. Men ikväll, då jävlar! Det kommer bli en riktig nagelbitare... 


Mikael Tornving

Detta klipp kommer från elfte timmen, ett lite skämtsamt tv-program inför riksdagsvalet. Mikael Tornving har lite problem med att bestämma sig för vilket parti han ska rösta på...


Afghanistan

Hörde på nyheterna idag att Afghanistan snart ska ha val, och att flera kvinnor ställt upp att kandidera. I inslaget får man se en kvinna som pratar framför andra kvinnor och säger någonting i stil med:
"Kriget som har pågått i trettio år nu har drabbat oss kvinnor värst. Det är vi som får lida, vi har glömts bort. Nu är det vår tur!"
Hon låter ganska arg och väldigt envis. Shit, va bra, tänker jag. En kvinna i afghanistan som står för sin åsikt. Hoppas hon inte blir skjuten... Sånt har ju hänt förr - t.ex. när Benazir Bhutto blev mördad. 

   

Flera av kvinnorna som hade ställt upp inför valet hade tydligen fått mordhot och hatbrev. Vad hemskt att bara för att hon är en kvinna ska hon inte få göra sin röst hörd. Men det verkar ju i alla fall som att landet är påväg mot en bättring. Har aldrig förut hört en muslimsk kvinna yttra sig om några åsikter kring hur deras levnadssätt ser ut. Och denna kvinna visade verkligen vad hon tyckte, helt underbart. Tänk om Afghanistan skulle få en kvinnlig ledare? Vi i Sverige har ju fortfarande inte haft en. Kanske dags nu? (Heja Wetterstrand!)

Rwanda Rwanda

Den här låten är helt underbar, den heter Million Voices med Wyclef Jean. Klippen kommer från filmen Hotel Rwanda som också är jävligt bra. Den handlar om kriget i Rwanda kring 1994.  Det som barnkören sjunger är:

Ni ryari izuba, Rizagaruka, Hejuru yacu,
Ni nd' uzaricyeza ricyeza.

(När kommer solen återvända över oss,
Vem kommer avslöja det för oss ännu en gång.)

Kända vegetarianer


Jag visste verkligen inte att det fanns så många kända vegetarianer i vår värld! Jag gillar verkligen när berömda personer tar ställning till viktiga saker, dem kan ju verkligen göra skillnad eftersom alla lyssnar på dem.
Skrev ned några kända vegetarianer/veganer som ni kan få kika på!

Alanis Morissette - vegan
Anne Hathaway 
Bob Dylan
Brad Pitt
Bryan Adams
- vegan
Demi Moore
Drew Barrimore
George Harrison
Janet Jackson
Jason Mraz
- vegan
Jerry Seinfeld
Joaquin Phoenix
- vegan
Jude Law
Kim Basinger
Leonardo DiCaprio
Liv Tyler
- vegan
Michael J. Fox
Moby
- vegan
Natalie Imbruglia
Natalie Portman

Orlando Bloom 
Ozzy Osborne
Pamela Anderson
Paul McCartney
Richard Gere
Shania Twain
Steven Spielberg
Tina Turner.
Tobey Macguire
- vegan

Här finns ännu fler vego-kändisar!


Kyckling utan kyckling

En av mina favorit rätter var förut Chicken Tikka Masala, en indisk rätt. Synd, tänkte jag när jag blev vegetarian. Men sen kom jag ju på att man måste inte köpa kycklingen, man kan ju skippa den och bara ta såsen. Så jag gjorde det för några veckor sedan, helt underbart. Bästa rätten någonsin!


Skön parodi på Silvstedt


Djurrätt i dagens Sverige

Förut var vi det land i världen som hade de bästa djurskyddslagarna. Så är det tyvärr inte längre. Hur kunde det bli så? Är det så att de andra länderna har bättrat på sin djurpolitik eller är det vi som har försämrat oss?

Antagligen har de andra länderna blivit bättre på flera håll, t.ex. Katalonien i Spanien som förbjöd tjurfäktning. Men det som vi borde fokusera oss på, det som är riktigt intressant, är vad den borgerliga regeringen har åstadkommit på dessa fyra år. Nedläggningen av djurskyddsmyndigheten var en av de första sakerna som hände när alliansen kom till makten. Senare halverade dem summan pengar som årligen sponsrade forskningen till att ta fram alternativa metoder till djurförsök. Den rödgröna regeringen var på väg att kraftigt höja kraven på pälsuppfödare, så om de rödgröna hade vunnit valet hade vi inte haft några pälsfarmer kvar idag. Alliansen försämrade de kontrollerna också på gårdar runt om i Sverige vilket försämrade djurens förhållande ytterligare.  
  

Om vi i framtiden vill ha ett Sverige som är djurvänligt, då är första steget att dumpa alliansen och rösta på miljöpartiet eller vänsterpartiet. Jag drömmer om en värld där individer inte diskrimineras för att dem har päls, näbb, klor eller nos. Och för att kunna närma oss drömmen finns det en tydlig och simpel väg:                            
     

Älskar choklad!

Igår köpte jag chokladpraliner inne i Gallerian i stockholm. De kostade 20 kr styck med det är det värt. Dem smakar mäktigt och är helt otroligt goda. Det kanske är det dyra priset som gör att dem känns lyxiga och därmed ännu bättre. Man känner sig som värsta kungligheten när man äter det här. Jättegott! 
 

Det är inte okej...

     
       ...att spärra in någon så att han får psykiska störningar.
      
        
          ...att frakta någon i 38 timmar utan mat och vatten.
          

...att tvångsmata någon för att hans inre organ ska växa fortare.
       

...att hänga någon uppochned och sedan skära halsen av henne.
      
   

Min vinterjacka

   
År ut och år in har jag alltid haft jackor som är alldeles för tunna. Jag fryser alltid på vintern, min jacka hjälper ju aldrig ändå. Och det är asjobbigt att ha det så, så i år bestämde jag mig för att hitta världens bästa jacka. Självklart ingen med riktigt dun i eller päls på. Jag ska faan inte frysa!
Idag hittade jag den; en svart jacka som gick ned ganska långt över arslet, den hade stora fickor och var ganska smidig även fast den värmde mycket. Helt perfekt!
Köpte den från Stadium för bara 800 kr. Ganska billigt för en bra jacka. Jag trodde jag skulle vara tvungen att lägga ut minst 2000...


Cybergymnasiet

Funderar på att börja på Cybergymnasiet nästa år. Just nu går jag inte i skolan, för jag klarar inte av stressen med det. Sista terminen i nian var ett helvete, och jag fick sluta flera månader tidigare än alla andra. Så jag har inte haft en riktig "sysselsättning" på ganska länge nu. Därför blev jag väldigt besviken på mig själv när jag kände att jag inte klarar av att gå i den skola jag sökte till.

                          

Men cybergymnasiet verkar väldigt bra på många sätt. Först och främst finns det eftermiddagsklasser. Man börjar 12 och slutar 5. Helt underbart! Precis vad jag vill ha. Sen också verkar det som att man har större valmöjligheter angående vilka kurser man vill läsa. Hade tänkt gå media i sådana fall... Det var en enda linjen som hade eftermiddagsklasser. Tydligen är den inte så populär!?

Listerlandet

   
                Varje dag begår minkuppfödare flera brott
                           - ett brott för varje mink.

I den svenska lagstiftningen står det att djuret ska ha rätt att utföra sina naturliga behov. Ändå finns det inte en enda mink på farmerna runtom i Sverige som får simma, springa och klättra.

Djurrättsalliansen anordnade en av de största demonstration-
erna i Sverige någonsin. Den gick genom Listerlandet i Blekinge där många av Sveriges minkuppfödningar ligger.
   


Blocket!

Måste bara tillägna ett inlägg för Blocket. Jag tycker blocket.se är så himla smart, man hittar allt man behöver där till mycket billigare pris. Det är simpelt och otroligt bra!
Nu försöker jag t.ex. hitta de billigaste The Sims 2 spelen. I butik kostar dem säkert runt 200 spänn, men på blocket finns det vissa för 50 liksom. Hur bra är inte det??
             

SD

Sverigedemokraterna har det ju blivit otroligt mycket tjafs om på senaste tiden. Vi har fått höra att dem är främlingsfientliga och odemokratiska. Vi har fått höra att de andra partierna vägrar sammarbeta med dem p.g.a. deras åsikter. Men om så många personer faktiskt tycker att vi inte ska ta in fler invandrare, kanske t.o.m. skicka tillbaka vissa då får väl dem rösta på det som dem står för. 

 

Jag däremot tycker absolut inte att man ska skicka hem invandrare som redan är här, däremot möjligen sänka antalet invandrare som kommer hit. Jag tycker ändå att vi ska stödja de länder som ligger i krig, eller rättare sagt stödja de oskyldiga människor som råkar bo i de krigsdrabbade områdena. Blir det krig i Sverige en dag skulle jag inte vilja att alla andra länder nekade oss att flytta dit.

Det är sant att det oftast är invandrare som är kriminella, och jag som bor nära rinkeby och tensta vet att det är invandrarna som hörs mest på bussar, tåg och i skolan. Om man bråkar med en invandrare då är det synd om en. Därför är många svenskar rädda för att bli så kallade "rasister". Även fast den enda rasismen jag någonsin har varit med om, är invandrare som skriker till en svensk "jävla svenne". Skulle en svensk skrika "jävla blatte" i skolkorridorerna då skulle man kallas in till rektorn för ett allvarligt snack. Nej nej, Sverige - vi är så rädda av oss. Det kanske ändå är dags att säga ifrån? Men jag tycker ändå inte att SD har den rätta politiken för det. Att säga ifrån ska inte innehålla odemokratiska metoder.  SD:s valfilm 
Förstår vad dem menar, och håller med på ett sätt. Men den är ändå humoristisk och går inte riktigt att ta på allvar.

Coola naglar


Brukar inte vara speciellt intresserad av mode eller smink, men nagellack är faktiskt riktigt kul! Min kompis gjorde detta idag, snyggt va?


Fish TankDet här är verkligen min sorts film. Lånsamt drama som börjar enkelt och blir mer och mer komplicerat. Det utspelar sig i storbrittanien. Huvudrollen är en 15-årig tjej som är relegerad från sin skola, bor i ett ghetto med sin mamma och syster, dansar street dance och är jävligt kaxig.

Jag tycker filmen är jättebra, den går på i lugn takt och berör väldigt mycket. Den är så äkta, med otroligt bra skådespelare. Hela filmen är som ett kort utdrag ur en random människas liv bara. Vilket gör filmen ganska simpel, men också himla underbar.


Vem är värd mest?

Varför är grisar, kossor och kycklingar ingenting värda? Varför betraktas de som ingenting annat än mat? Vad är det som gör en katt så helig? En katt och en gris liksom? Vad är skillnaden? Båda är djur, båda är lika oskyldiga. Men ändå inte. Grisen ska in i slakttansporten och katten ska ligga i soffan och njuta. För att det är så det är. 
    
Men egentligen är också många "husdjur" lika illa behandlade. Tänk ett marsvin. Marsvinet har en alldeles för liten bur, får sitta ensam hela sitt liv, äter fel sorts mat som gör att marsvinet blir överviktigt och sjukt. Hur många gånger har man inte sett på blocket annonser där det står "säljer nu vårt marsvin för min dotter har tröttnat." Hur kan man behandla djur så? Som en ägodel som inte är mer värd än en lampa eller en stol. Det är en själ, ett helt eget liv, ett unikt liv dessutom. Inte som en möbel!

Det finns jättemånga som köper en kanin och en månad senare kommer på att en i familjen är allergisk mot hö. Är inte det så otroligt korkat att inte kolla det innan? Skulle du köpa en dyr ferrari utan att kontrollera att du har körkort först? Men men, en ferrari kostar mycket pengar - ett liv kostar bara 300 kronor.


Min skog

          

Öppna ögonen

När jag pratar djurrätt med någon, vem som helst, så leder oftast samtalet till att jag blir arg och den andra personen upprepar gång på  gång "jag bryr mig inte". Jag tror inte på det, för det går inte. 
Alla de människor därute som går runt varje dag, ignorerar det ställningstagande som dem tar varje gång de äter kött, vet dem ens om vad dem håller på med? Förstår dem att mackan med skinkan i som dem äter en gång var en gris?
 
Det tar lång tid innan barn förstår att "kyckling" på tallriken är samma sak som djuret. Men vissa verkar ju inte förstå ändå, även fast de är fullvuxna, har vanliga homo sapiens hjärnor och kan ta in all information bara dem vill. Men dem vill inte. Dem vill inte hjälpa, dem vill inte förstå. Så dem fortsätter att äta sitt kött, vägrar att sluta.

Köttätare skulle gärna kunna sluta ha förutfattade meningar om djurrättsintresserade, och istället lyssna på vad vi säger. Förstå att meddelandet är viktigt, och att det faktiskt handlar om liv eller död. För jag lovar, att bakom dem där orden "jag bryr mig inte" så döljer sig rädsla och ångest inför vad som komma skall. Dem vill inte höra, dem vill inte se. För att de vet att det där bakom är hemskt och otäckt. När de har fått reda på sanningen så vet de att de inte kan återvända tillbaka till sin trygga värld igen.  

         Kommer mänskligheten ta mod till sig och öppna ögonen? 
                

Ångest

Jag har så otroligt tråkigt.. Nu vet jag hur det är att vara arbetslös. Det suger! Jag längtar tills jag ska börja dela ut reklam, då har jag iaf något att göra.
Det är så härligt när man har varit borta, och så längtar man hem. Jag längtar aldrig hem, jag är ju här hela tiden..

Usch vad jag oroar mig för skolan.. Jag vill gå i skolan, men det går inte. Och ibland så vill jag och ibland inte. Jag kan inte bestämma någonting. Ni kanske märker det.. Jag hoppas att jag är sugen på att gå i skolan nästa höst, jag måste ju gå i gymnasiet. Jag har inget val, vad annars liksom? Jag vill inte jobba, inte gå i skolan och mest av allt - jag vill inte vara hemma..

De fyra fjunbollarna


Detta är mina fyra marsvin som ni  kanske förstår. Jag ville visa upp dem lite, är så stolt över dem :)

Dessutom har jag lite nyheter - jag hittade en annons på blocket.se där det är någon som skänker bort ett marsvin. Jag mejlade och hoppas att hon finns kvar! Så snart kanske det finns ett femte marsvin i mitt hem också..


Absurt

När jag precis hade skapat den här bloggen för drygt en månad sedan, så skrev jag om Min filosofi angående djur och djurrätt. Jag skrev att det är inte fel att äta kött, för det är vi gjorda för att göra. Jag trodde aldrig då att jag skulle bli vegetarian..

"Däremot är min princip att om jag ska äta ett djur, så ska djuret ha haft ett bra liv" - står det i Min filosofi.

Nu har jag en annan inställning. Att varje person på vår jord ska få den lyxen att äta kött till varje måltid är helt absurd. Köttindustrin förstör inte bara miljarder liv varje år, utan även miljön.
      
Men om varje djur får ett bra liv då? - När vi är så många som vi faktiskt är idag så går det inte, det är helt omöjligt att göra så att varje djur mår bra. 45 miljarder kycklingar årligen uppfödda i en stor fabrik kan inte få ett bra liv. 

Det första människan måste göra på vägen mot en bättre värld är att inse att djur som mat - det funkar inte längre. Det är omöjliga krav vi har. Att det ska vara "äkta", fast det mesta av vegetarisk mat smakar ungefär likadant. Jag har tagit bort min lyx och på så sätt taget det ansvar som jag tycker att alla borde göra. Så som världen fungerar idag, det kommer inte att hålla så länge till.

                        

Inte en hund..

Idag när jag var ute och joggade sprang jag förbi ett rådjur. Jag trodde först det var en hund. Rådjur brukar skutta iväg direkt när man får syn på dem. Men denna rörde sig inte en enda millimeter på en hel minut, vilket var bra för nu har jag ett rådjur på bloggen också!

Eminem

Eminems nya album heter Recovery, och jag är helt fast! Texterna är djupa på flera av låtarna - vilket är bra.

Favvolåtar på Recovery:
- Talkin´ 2 myself
- Almost Famous
- 25 to life


En "vanlig" ungdom?

Jag kom hem klockan 10 ikväll. För mig är det sent, jag är en sån som alltid sitter inne varesej det är helg eller vardag. I alla fall, på vägen hem på gatorna så såg jag bara en massa människor i min ålder överallt. Med en kasse i ena handen som lite misstänksamt klirrande, och en cigg i den andra. Shit tänkte jag, är det såhär dem flesta är i min ålder? Varför sitter jag inne med mina föräldrar och kollar på tv varje kväll? Anledningen till att jag gör det är att jag inte är intresserad av sprit och öronbedövande musik. 
       
Vart är alla lugna och mer djupa tonåringar egentligen? Varför ser jag aldrig människor i min ålder som precis om jag, lyssnar på bra musik*, älskar djur, är blyga och bryr sig om politik? Kanske för att alla dem sitter inne vid sin dator precis som jag gör nu.. Det jag vill säga är att om man som jag - är intresserad av politik, djurrätt, musik som inte är dunka-dunka - vart ska man träffa människor då? Det känns nästan som att jag inte hör till gruppen ungdomar, även fast jag är 16 och hatar skolan. Så, finns det andra som jag någonstans? 

bra musik* = kent, depeche mode, björk, laleh...  


Desperate Housewives


Är helt kär i denna serie! Kollar just nu på slutet av andra säsongen, och det är verkligen spännande. Det handlar inte bara om massa töntiga tjej-grejer som man kanske tror, utan handlingen är väldigt splittrad. Det är massor av handlingar samtidigt - vissa är tragiska, vissa är roliga och vissa är bara helt galna. Denna serie passar alla!

Valet 2010

Jag gjorde precis ett test om vilken politisk inriktning man har. Först får man svara på en massa frågor och sen i slutet så får man berätta vilka tre frågor som var viktigast för en själv. 

Gör testet du med? Klicka HÄR!

Tydligen så tycker jag mest som miljöpartiet, inte bara i djurfrågorna verkar det som. Miljöpartiet har enligt mig de absolut bästa åsikterna inom djurhållning, och det är den viktigaste frågan ändå. 


Det värsta som kan hända i valet 2010:

- Att Björklund skulle vinna valet - skolan skulle bli ännu mer pressande och hemsk än vad den redan är..  

- Att Reinfeldt får sitta kvar - ännu fler minkar skulle födas upp och hela tortyren skulle få fortsätta.

- Att Hägglund skulle vinna hela skiten - abort kanske skulle förbjudas

- Att Olofsson skulle vinna - pengar som ska gå till djuren på gårdarna skulle istället hamna i böndernas plånböcker. 


Nu är jag vegetarian!

Jag har nu varit vegetarian i ca... 2 veckor! För ungefär ett halvår sedan slutade jag äta gris och kyckling. Sen för några månader sedan också nötkött, så då åt jag i princip bara fisk. Nu har jag även slutat äta fisk vilket gör mig till en riktigt vegetarian! 

Jag trodde att jag skulle sakna kött, kanske tycka att det inte var lika gott att äta mat osv.. Men nu så kan jag säga att det är absolut knappt någon skillnad för mig. Istället för att gå till köttdisken går jag bara till frysdisken istället och handlar mat från Quorn och Hälsans Kök. Det är inte jobbigare än så!Ibland smakar "låtsas-kött" godare än vanligt kött, ibland äckligare, och ibland exakt likadant. Men den största skillnaden på smaken är att det finns ingen hemskt hemlighet bakom vego-produkterna. Ingen har behövt dö för att jag ska få äta idag. Det är den viktigaste smaken för mig!

Yellow<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN