Intresse föds ur nyfikenhet

Jag tror inte att man kan skapa medlidande och empati med hjälp av tvång och smutskastning. Jag tror att man måste känna en kraft inifrån sig själv, en stark vilja som ingen annan kan varken tända eller släcka. Det är den viljan som är värdefull.

Jag tror inte på att få köttätare att känna dåligt samvete, jag tror på att få dem att tänka efter, i den takt och i den mån som är möjlig och passar just den personen. Ett ilsket rytande eller ett förtvivlat "men bryr du dig inte!?" är inte till någon nytta. Då vänds taggarna utåt och försvarsklockorna börjar ringa på högsta volym inne i hjärnan.
 
Intresse föds inte ur tvång. Intresse föds ur nyfikenhet. Därför blir mitt svar till en köttätare som frågar "äter du inte kött?" ett simpelt - "nej, det gör jag inte". Svårare än så är det inte. Om sedan personens nyfikenhet kommer krypandes kan berättelsen fortsätta, men så länge nyfikenheten inte finns där - så är det ett tillräckligt svar.

Why Vegan?

Idag har jag ingenting att säga riktigt. Tänker mycket på annat. Så jag sprider vidare denna underbara video istället - titta!


Veganer är inga jävla änglar

Jag är så trött på den här bilden allmänheten har av oss vegosar och djurrättsmänniskor. Att vi förväntas veta allting, ha svar på varenda fråga och framförallt att vara helt korrekta på alla andra plan också utöver djurrätt. Bryr du dig om djur? Då måste du ju bry dig om detta också!

Nej, det måste jag inte - veganer är inga jävla änglar som ska väga upp all skit som människor världen över ställer till med. Det är inte bara mitt jobb att få stopp på fattigdom, fixa miljöproblemen och skapa jämställdhet. Det är allas jobb! Kan inte alla därför göra lite var, istället för att några få personer ska göra allt?
 
Det är lätt hänt i Sverige idag att man lämnar över ansvar och krav på de redan engagerade, i stället för att fördela det. Varför är det så?
 

Är det frihetskränkande att inte få äta kött?




Det är en intressant diskussion som ofta dyker upp på nätet när man pratar om att äta kött. Ska människan har rätten att äta kött, eller ska alla djur ha rätten att leva? 

Är det frihetskränkande för en seriemördare att inte få fortsätta mörda? Är det fel att spärra in kriminella i ett fängelse för att det skulle beröva hans/hennes frihet? Ett förbud mot att döda människor tycker jag är lika självklart som ett förbud mot att döda andra djur. Är det frihetskränkande att inte få äta kött? Nej, det är snarare frihetskränkande att inte se till djurets intresse att få leva och slippa lidande.
I dagens samhälle visar de flesta enbart hänsyn till människor. Vegosar visar även hänsyn till andra djurarter. Och då blir perspektiv, tankar och åsikter väldigt skilda.
 
Är det frihetskränkande att inte få göra som man vill i alla lägen? Nej, jag tycker inte det är kränkande på något vis. Så länge man inte skadar någon annan så får man göra i princip vad man vill. Välj och vraka i din frihet.

Tidningarna som springer självhatets ärende



Jag skulle kunna skriva en tjugosidig uppsats om genus - men jag orkar inte. Jag tycker att Lady Dahmers krönika säger allt som behöver sägas för idag.

"Samma tidningar som livnär sig på kvinnors
dåliga självkänsla och som gärna marknadsför
sig själva att vara på vår sida men som
springer självhatets ärende.
De lärde mig att det är viktigt att vara smal,
att kvinnans bästa egenskap är hennes knullbarhet
och att det yttre ska slipas och fixas och
vara i ständig förändring för att passa in."
Lady Dahmer

Odlat kött


 
Jag har så mycket tankar kring denna udda nymodighet, först tänker jag att det är en bra idé - kanske detta blir slutet på den gigantiska djurindustri som existerar idag? Sen blir jag arg när jag läser allt som skrivs om hur miljövänligt och etiskt det skulle vara mot dem svältande i världen - och jag tänker att, om dem nu bryr sig så mycket om etik och miljö, varför har dem inte börjat fundera på alternativ förräns nu? Uppfinningen finns ju redan, det kallas vegetariskt. Men världen kräver kött. Det ska ju vara rättvist - för kött är, och förblir en mänsklig rättighet i dagens (alldeles för sorgliga) samhälle.

För djurens skull kan detta innebära en stor förändring - världen blir inte djurvänlig men den blir mindre djurplågande. Av det jag har hört så skulle ändå en djurhållning krävas, eftersom man måste ta stamcellerna någonstans ifrån för att en konstgjord köttproduktion ska vara möjlig. Men förhoppningsvis skulle den storskaliga massindustrin minska, vilket bara i sig är ett enormt framsteg.

Jag själv då? Skulle jag äta det? När jag tänker tanken att sätta tänderna i en köttprodukt känner jag bara - nej, jag tror inte det. Jag har kommit till den vändpunkten att animaliska produkter inte känns nödvändiga överhuvudtaget. Dem är inte goda att äta, dem är inte på något vis mer nyttiga än min vegankost, och dem är inte praktiska på något vis. Senorna i min mat är jag ganska glad av vara av med liksom. Men för en vegetarian, som kanske saknar smaken av kött men avstår för att henoms värderingar är viktigare, kan detta vara en vinnande situation (om nu denne någon skulle acceptera det eventuella lidande som krävs i produktionen).

Som ni märker är jag ganska splittrad över hela konceptet. Det känns fel, osmakligt, bakåtsträvande men ändå rätt, mer etiskt, miljövänligt. Jag tvivlar.

Vad känner ni kring detta?
Skulle ni äta det?
Är det ett framsteg eller inte?

Djurskydd och djurrätt



Mina åsikter har förändrats väldigt mycket det senaste året.
När jag började skriva den här bloggen hade jag en helt annan synvinkel på djurutnyttjande än vad jag har nu. Då var jag en djurskyddare, nu har jag mer eller mindre blivit en djurrättare. Och jag förstod inte skillnaden förrän för någon månad sedan.

Djurskydd går ut på att förbättra levnadsvillkoren för alla djur så mycket som möjligt. Att föda upp, frakta och slakta är ingenting man i grunden ifrågasätter. Djurskydd handlar om förbättring, att göra livet bättre för alla djur.

Vi accepterar att människan nyttjar djur –
men vi accepterar inte att djur lider på grund
av människan.
"Vi accepterar att människan nyttjar djur –
men vi accepterar inte att djur lider på grund
av människan."

Djurrätt däremot handlar om alla djurs rättigheter. Att alla levande varelser har rätten till sina egna liv och inte förtjänar att utnyttjas på något vis. Att döda är alltid att döda, spelar ingen roll hur djuret haft det innan. En djurrättare (åtminstone jag i alla fall) värderar omänskliga djur lika högt som människodjur.

"Vi kan aldrig acceptera att man ser på
djuren som varor, som ting för
människor att utnyttja efter eget godtycke."

Men trots att de två idéerna skiljer sig så pass mycket, så har vi ändå samma delmål. Vi kämpar båda två för att göra transporterna kortare, försöka göra slakten mindre hemsk, få bönderna att lägga mer strö i boxarna och ge djuren en allmän drägligare tillvaro. Idag har vi samma mål, men i en värld i framtiden då djuren kanske redan har det hyfsat bra men fortfarande utnyttjas av människan, då kommer djurrättaren fortsätta kämpa. Det är enda skillnaden.

Är du en djurskyddare eller en djurrättare?
Hur tänker du?

Få EU att förbjuda kosmetikatester




 
"Animal testing of cosmetics is an ugly business,
especially when animals—like rabbits, mice and guinea pigs—
are blinded and poisoned just to test a new lipstick or shampoo."

Skriv under HÄR för att försöka få EU att hålla sitt ord om att förbjuda kosmetikatester tills år 2013! Och om du ska handla kosmetika - försök stödja de företag som redan är test-fria! Några kända exempel är:
Gå in på sminksmart.se för att se fler företag som inte djurtestar.

Jag har aldrig besökt ett grisstall, inte heller en äggfarm. Har jag rätt att uttala mig ändå?






Just nu pågår det en intressant debatt under ett av mina gamla inlägg. Det handlar mycket om ifall man kan ta ställning i en fråga utan att ha stor personlig erfarenhet kring ämnet, i detta fall kött, ägg - och mjölkproduktion.



Och frågan är ju väldigt intressant. Jag har ju faktiskt aldrig besökt ett grisstall, inte heller en äggfarm. Har jag rätt att uttala mig ändå? Har jag rätt till en åsikt? Finns det fakta som kan baseras på andra saker än det jag sett med mina egna ögon?

Det jag baserar mina åsikter och tankar kring djurrätt på är det jag läst, sett, hört. Är det inte en tillräckligt bra grund? Måste jag besöka alla gårdar i hela Sverige för att kunna göra ett beslut? Jag känner att bilder och filmer från djurfabrikerna är mer än nog. Jag tror att källbaserad fakta är riktiga. Och jag vet att vinst-inriktade industriers reklamer inte alltid är sanningsenliga.

Prostitution är vidrigt tycker jag. Misshandel är vidrigt. Animalieproduktion är vidrigt. Har jag någonsin sett eller pratat med en prostituerad? Nej. Har jag bevittnat en misshandel någon gång eller varit med om det själv? Nej. Har jag varit med och sett animalieproduktionen med egna ögon? Nej. Måste man nollställa alla sina åsikter och börja skaffa sig personliga erfarenheter innan man kan ta ställning i frågor?

Vad tycker ni?

LCHF & Atkins

 
"LCHF & Atkins  – två perfekta­ bantnings­metoder för oss
rika och­ ­lata västerlänningar som åtminstone
vill vara i form när det är dags för ­jordens undergång."
 

Dem populära dieterna LCHF och Atkins går ut på att äta så mycket animaliskt protein som möjligt. Detta ska tydligen vara nyttigt (!? - går emot allting jag någonsin lärt mig om näringslära och hälsa), och många har hakat på trenden. Men det finns konsekvenser. Inte minst allt extra djurplågeri som skapas genom att fler människor väljer animaliska produkter, men också enorma klimatproblem.

Dieterna har kallats för "rena miljökatastrofen" och det är inte konstigt. Ökad djurproduktion bidrar både till större sojaodlingar och mer koldioxidutsläpp. Dessutom är det den amerikanska köttindustrin som sponsrat forskare att komma fram till att "kött är nyttigt". Pengar är vad det handlar om, som vanligt.


"The world must create five billion vegans
in the next several decades, or triple its
total farm output without using more land."

Centre for Global Food Issues

Jag älskar numera att laga (och äta) mat!



Friterad citronpotatis med rödbetor och pinjenötter (himmelsk smak - solklar favorit)

Falafel med matvetsallad och vitlökssås (har äntligen gett falafel en chans)

Grillade aubergine-plättar (ska testa igen, helt okej men lite läskig konsistens)

Bakpotatis med tofu-skagenröra (svingod! Åts på årets kräftskiva)

Dinkelsallad (enkel och god)

Ugnsbakad majskolv (hyfsat smaskigt)

Hi, I am a vegan.


Känn inte den där klumpen i halsen



Det här inlägget tänkte jag tillägna dig - du som vet om hur djur behandlas världen över och känner att "här är någonting fruktansvärt fel". Du som har börjat fundera och försöker pröva på vegetariskt någon gång ibland men är lite smått förvirrad. Detta inlägg är till dig för jag vill få dig att förstå att du inte behöver känna den där klumpen i halsen.

Var inte arg över det du inte är redo att göra, känn dig inte otillräcklig. Var glad och känn dig stolt för att du gör någonting åt ett problem som känns viktigt för dig. Dem där quornpaketen innehåller visserligen ägg och du äter kött ibland. Men so what? Du är påväg! Du är med och förändrar världen för varje liten vegorätt du väljer. Alla måste inte bli veganer för att saker ska förändras.

På ett vis skulle jag själv behövt läsa detta när jag själv kände mig liten och otillräcklig. Jag gav inte allt. Jag gjorde inte allt fläckfritt. Det gör jag säkert inte nu heller. Poängen är, att vi alla tillsammans som bryr oss om djur - köttätare, veganer, vegetarianer, semivegetarianer och halvtidsköttätare - har en enorm kraft att göra någonting åt det som vi känner är fel. Det är vi som förbättrar världen, en måltid i taget.

Känn inte den där klumpen i halsen. Du gör ett jävligt bra jobb.

Stora fabriker eller småskaligt?

En liten, mysig film som tar upp en stor fråga. Ska vår mat produceras i stora fabriker eller i småskaliga former? Jag är ju dock emot allt utnyttjande av djur, men tycker ändå att filmen har en mycket fin mening. Se själv!


Hjärntvätt och normer


 
Hjärntvätten ska börja tidigt. Redan som småbarn får vi se hur livet på en bondgård går till. Vi får lära oss att kossan ger oss mjölk - fast på bilden står en kossa som inte alls ger sin mjölk till människorna, utan diar sin kalv istället. Vi får lära oss att hönan ger oss ägg - och bilden visar nöjda, ruvande hönor i en stor lada på landet. Jag känner, att om man måste ljuga så pass mycket för att kunna berätta för barn vart animalier kommer ifrån, kanske man inte borde berätta det alls. Varför berätta en förskönad historia om förintelsen av judarna för en liten unge liksom?

Det är så mycket som vi får inpräntat i våra skallar att man knappast blir förvånad över att så pass många idag inte ens ifrågasätter sitt köttätande. Vegetarianer och veganer som uppfostrar sina barn vego blir ofta utpekade som hjärntvättare, "pracka inte på din unge dina åsikter!". Jag undrar hur köttätande föräldrar motiverar sitt val. Visst, det är ett stort ställningstagande att inte äta kött, men det är ett ännu större ställningstagande att göra det.

Vi blir alla hjärntvättade på ett eller annat sätt. Hur vi än vrider och vänder på det så kommer vi alltid ha normer som är svåra att förstå sig på och ännu svårare att bryta. Se dig omkring. I vår värld ska kvinnor ha rakade ben, väggarna ska vara vita och djuren ska vara mat.

LagaLätt kör på vego-nummer!

 

Chefsredaktören på tidningen LagaLätt såg filmen "Food Inc" och bestämde sig för att göra ett temanummer - helt vego! Väldigt roligt att vegetarisk mat normaliseras, det är definitivt ett steg i rätt riktning. Om alla som idag äter kött valde vego en gång i veckan skulle det göra en så enorm skillnad...

Djurrättsalliansens nya bilder från svenska pälsfarmer




 
"För ett år sedan lovade Eskil Erlandsson förändringar på landets minkfarmer. Med nya regler från Jordbruksverket skulle vanvårdade minkar bli ett minne blott. Med nytagna bilder från ombyggda farmer kan Djurrättsalliansen avslöja att myndigheternas åtgärder är helt verkningslösa.

Den nya dokumentationen visar att det inte har skett några förbättringar alls sedan avslöjandet förra året. På de farmer som besökts i år har Djurrättsalliansen kunnat dokumentera minkar med beteendestörningar, trasiga och smutsiga burar, döda djur och väldigt mycket skador, främst bitskador efter det att djuren biter på varandra eller på sig själva. Det här beror på att minkarna blir väldigt stressade och mår psykiskt dåligt på minkfarmerna, för att de hålls flera stycken i minimala nätburar. I frihet lever minkar ensamma på väldigt stora ytor där de spenderar större delen av sin aktiva tid i vatten, klättrar och jagar. I nätburarna på minkfarmerna kan de inte alls få utlopp för sina naturliga beteenden och det får fruktansvärda konsekvenser."
 
Djurrättsalliansen

Kräftor och ändrade perspektiv


 
Nu är det den tiden på året igen.. Kräfttiden. Bara för några dagar sedan gick päronen ner på gården tillsammans med grannarna för att surpla kroppsvätska. En sak jag märkt är att jag automatiskt börjat se saker på ett helt annat sätt efter en så lång tid som djurrättare. Medans andra ser ett uppdukat festbord med goda, saftiga kräftor på och glada festprissar runtom, ser jag psykiskt störda människor som väntar på att få glufsa i sig dem där stinkande liken som ligger i mitten.

Vadå äta kräftor? Hur då? Varför? Sen kommer jag på att "ja juste, det här är ju normen - det är jag som är undantaget", även fast det är svårt för mig att förstå varför det är just så.

Överallt dessa glada bilder på kräftor, och jag tänker att "när ska den här vidriga propagandan ta slut egentligen?". Fast det får jag ju inte säga högt för då jävlar, då blir man pessimist. Och glädjedödare. Fast i mitt huvud så är det ju dem andra som är just det - dödare. Både av glädje och djur.

Det känns lite som att jag är en jude boende i nazisternas högkvarter. Ungefär så mycket känner jag att jag passar in. Noll fucking procent. Öppnar jag munnen blir jag direkt kvävd av någon som tycker att vi inte ska diskutera något så allvarligt. Inte idag. Inte imorron heller för den delen. Inte någonsin, verkar dem flesta tycka.

Det kanske är därför jag är undantaget - för att djurs rättigheter konstant ignoreras, och för att beslutet ifall kött är rätt eller fel skräckslaget lämnas och springs ifrån.

Sanningen bakom delfinshower


Den årliga delfinslakten i Japan börjar idag, den första september. Tusentals individer blir lidande p.g.a. underhållningsbranschen där man använder djuren till att uppträda - exempelvis Kolmården. Delfinerna blir indrivna ifrån havet in i en vik, där jägarna fångar in djuren. Vissa blir sålda till djurparker runtom i världen och andra slutar upp som mat.

Det viktigaste du kan göra för att sätta stopp för denna vidriga handel är att ALDRIG gå på djurparker där det finns delfinshower. Ett stort tips för att få en inblick i delfinhandeln är att se filmen The Cove. Hemsk men riktigt omskakande och intressant. Se trailern HÄR.

Personligen är jag inte emot att ha djur i fångenskap, med förutsättningen om man tar riktigt bra hand om dem givetvis. Men när det kommer till vattenlevande djur, så är det extremt idiotiskt (jo jag säger det rakt ut) med tanke på att det är väldigt svårt att kunna ge dem en bra yta. Delfiner vill ju simma, långt och snabbt. Hur känns en liten pool för ett sådant djur? Samma sak med fåglar, dem kan inte nöja sig med en kubikmeter - dem måste få flyga på riktigt.

Delfiner som lever i fångenskap simmar i klor hela dagarna, på alldeles för små ytor med enda anledning att vissa människodjur tycker att det är roligt att se dem hoppa och göra konster. Men antagligen tycker man inte att det är så roligt längre om man vet hur dem hamnat i den där poolen.



<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN