Jag är ingen paparazzi men..

Igår befann jag mig på Arlanda för att hämta min syster som varit utomlands. Gissa vem jag ser anlända och gå typ en meter ifrån mig? Maria Wetterstrand! Älskar henne, hon är så jävla grym.

Dagen efter så befann jag mig på söder i Stockholm efter en tur på Good Store (kvittot gick för övrigt på 850 spänn.. hehe). Gissa vem jag går förbi ute på gatan? Shanti Roney! En av mina favoritskådespelare, typ alla filmer och serier han är med i är helt sjukt bra.
 
Väldigt roligt att få se några kända personer som jag verkligen gillar! Och två dagar i rad dessutom. Vad är oddsen liksom?
 
Har du sett/träffat några kändisar någon gång? Isåfall vilka?

Goda muffins!

 
När jag försökte baka muffins förra veckan blev det inte alls så bra.. Torra skorpor blev det snarare än muffins. Men till mors dag så bestämde jag mig för att försöka igen med ett annat recept och då blev det riktigt lyckat!
 
Detta behöver du:
 • 100 gr mjölkfritt margarin
 • 2 1/2 dl socker
 • 2 1/2 dl sojamjölk
 • 3 dl mjöl
 • 2 1/2 tsk bakpulver
 • 1 msk vaniljsocker

Så här gör du:

 1. Smält margarinet och låt kallna.
 2. Blanda alla ingredienser och rör till en jämn smet.
 3. Rör ner margarinet.
 4. Klicka i formarna.
 5. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.
Receptet kommer härifrån!
 
Om man vill ha glasyr på toppen är det bara att ta florsocker och vatten (och liten citronsaft är gott också!) och blanda ihop tills det är lagom tjockt. Om man vill kan man färga det med lite karamellfärg och toppa med någon roligt dekoration!

Genus & jämställdhet

Idag kopierar jag bara rakt av vad Lady Dahmer skrivit. För att hon har så rätt, genus och jämställdhet är viktigt och vi måste inse det för att kunna börja bekämpa orättvisorna. Det genus handlar om är att alla ska få vara sig själva, man ska inte behöva ändra sig själv för att känna att man passar in i sitt köns mall. Våga vara dig själv - det är det det handlar om.

________________________________________________________________

"Jag har märkt att väldigt många har svårt att förstå vad det är när man pratar kön. Många föväxlar det sociala könet; våra könsroller med det biologiska och blir upprörda då de tror att genus handlar om att göra människor könslösa. Själva begreppet könsroll är svårt att förstå då det för många hänger ihop med det faktiska könet.

Till skillnad från vår sexualitet som vi föds med så kommer våra könsroller utifrån. Vi påverkas av en rad olika influenser och formas genom socialiseringsprocessen under vår barndom och tidiga ungdom.

Det börjar liksom redan vid födseln; studier visar att vi svarar fortare på en flickas skrik än en pojkes, men en pojke får oftast amma mer och längre än flickor. Flickor får även mer kramar och närkontakt och jag vet att föräldrar runtom i landet protesterar; jag kramar mina söner! Och ja det gör ni säkert, men flickor får generellt MER av det. Både från sina föräldrar och sin omgivning. Att pojkar uppmuntras mer att prova nytt och att vara fysiska vet ni säkert och det börjar redan när de ska börja gå och utforska världen. (Sen så råkar män statistiskt sett ut för fler och allvarligare olyckor, kanske för att de aldrig fått höra att de ska vara försiktiga?)

Flickor får också generellt mer uppmärksamhet för sitt yttre medans pojkar får mer för sina prestationer. Även om en komplimang i sig inte är skadlig "Va söt du är idag!" så upprepad om och om igen regelbundet sänder det budskapet till flickorna att de är mest uppskattade för sitt yttre. Pojkar å andra sidan får ofta en massa uppmuntran för vad de kan; "Vilken stor och stark pojke du är som kan klättra!" Föräldrar uppmuntrar generellt sina pojkar att leka tuffare, ta risker och våga medans flickor oftare får höra att de ska vara försiktiga och ta det lugnt. Och det formar oss.

När ungarna sen blir större så kommer ju leksaker och barnprogram och vänner in. Leksaker riktar sig ganska tydligt till vardera könen; pojkar förväntas gilla (och vara) äventyrliga och aktiva leksaker medans flickor antas gilla passiva och pyssliga lekar. (och därför undviker jag att ta med Ninja till leksaksbutiker) Pojkar har t.ex inga "dockor" utan då kallas de för "actionfigurer". (Ett tips är att ni faktiskt kallar era ungars actionfigurer för just dockor)

Kläderna uppmuntrar även de olika sorters lekar. Pojkars kläder som kommer i mörka grådassiga toner och slitstarka rymliga tyger kan man kravla omkring på marken med, ramla med och klättra med. Flickors kläder i mer delikata material och ljusa pastellfärger där smuts syns på och som lättare går sönder (och även sitter tajtare och mindre bekvämt) funkar fint när man pysslar eller leker lugnare.

Sen kommer ju omgivningen in; förväntingar och fördomar vi har kring könen och hur det påverkar vårt bemötande av varandra och då speciellt barn som är i sina formativa år. 

Här spelar även normer en stor roll för barn vill passa in och göra kön på rätt sätt. Vi är flockdjur och anpassar oss lätt till samhällets ideal. Barn kan behöva stöd att våga bryta det, våga stå emot, våga vara sig själva. 

Hur fria är ungarna att utveckla sina personligheter när allt runt om kring dem är så tydliga med vilka mallar som finns och vilka regler som gäller? Hur fria är de egentligen när de blir bestraffade när de faller utanför ramen för vad som är ok för respektive kön? 

Det är här mitt ansvar som förälder kommer in; att vara medveten om hur vi upprätthåller könsrollerna ger oss ett försprång. Genom att vara aktiv i sitt föräldraskap och motverka dessa roller så ger man iallafall ungarna en någorlunda ärlig chans att vara en individ."

Lady Dahmer

Bönor, linser & chokladSådär ja, nu är jag med! Bönor och linser har varit mina bästa vänner senaste veckan. Ganska gott faktiskt, jag gillar den här sortens mat en hel del faktiskt. Kidneybönorna är klara favoriten!

(Observera den vackra postern i bakgrunden, på kylskåpet...)

På senaste tiden har jag, som ni märker, veganiserat mig en del och har därför börjat tänka i andra banor. Försökt tänka mig in i hur det kommer var när jag tillslut blir vegan på heltid. Då har jag upptäckt ett stort problem - choklad! Det godaste jag vet innehåller mjölk, eller "spår av mjölk".

Men jag började leta efter fakta om kom fram till att när det står "kan innehålla spår av mjölk/ägg" betyder det enbart att produkten tillverkats i samma maskin som det tidigare varit mjölk/ägg i. Alltså kan man knappast säga att man stödjer industrin genom att köpa dem sakerna. Märkningen är egentligen bara till för att extremt känsliga allergiker ska kunna känna sig säkra.

Men för mig som vegan så spelar det ju ingen roll, enligt mig handlar det inte om VAD jag äter utan om VART mina pengar går - VAD jag investerar i. Äter jag en bit choklad kan en liten mikrobit av komjölk komma med, men mina pengar stödjer inte industrin.

Denna underbara nyhet breddade mitt framtida sortiment något enormt! Puh!En psykiskt störd idé om hur man kan ha ihjäl ett djur på det mest plågsamma sättetI Kina säljs nyckelringar på gatan - med levande djur inuti. Där får de ligga instängda tills den dag de dör, vilket brukar bli efter ungefär en månad. Många i Kina anser att detta ger dem tur, och att det är gulligt. Det finns i princip inga djurskyddslagar alls och därför är detta fullt lagligt.

Jag har läst och sett på hemska videor om det mesta när det kommer till djurrätt. Jag trodde liksom att gränsen var nådd. Men hela tiden så dyker nya, vidriga tortyrmetoder upp som gör att man aldrig slutar att förvånas.

Mänskligheten överraskar mig ständigt med sina psykiskt störda idéer om hur man kan ha ihjäl ett djur på det mest plågsamma sättet.


Filmupplevelser

Jag är en filmälskare. Även fast jag inte skriver om ämnet så ofta här på bloggen (väldigt länge sedan sist) så är det trots allt ett av mina stora intressen.

Jag älskar den där känlsan när jag hittat en film som bara är helt perfekt. När man har sett den känns det som att man varit bortrest, och efteråt går man runt och tänker på den i flera dagar. Det är den känslan som är så underbar.
 
Det finns några filmer som jag fortfarande kan gå och tänka på fast det kanske var flera år sedan jag såg den. Historier och handlingar som går djupt och som sätter spår i ens hjärna, det är sånt jag vill ha.
 
Och under mina (få) år som filmälskare har jag trots allt hunnit fått en hel del häftiga upplevelser. Några av dem tänkte jag presentera här. Som du märker så är drama min favoritgenre...
 
Klicka på filmerna för att läsa vad dem handlar om.
 
 
 
 

 
 
 
Har du någonsin haft en riktigt häftig filmupplevelse?
Och i så fall - vilken film var det?
 

Sjuk propaganda-reklamJapp. Detta är en riktig reklam. Inte ett skämt.
 
Detta ska få folk att tro att grisarna i Sverige har det mycket bättre än i andra länder, och att grisarna - om dem får välja själva - hellre lever här än någon annanstans. Själv tror jag att djuren faktiskt inte bryr sig om vart de blir vanvårdade, hålls inlåsta och blir ihjälgasade, för det är lika hemskt vart det än är.
 
Att bara ynka 1% av alla Sveriges grisar någonsin får se solljuset (förutom påväg till slakt) bortsåg skaparna av denna reklamen från. Detta är en drömbild av att djurindustrin på något sätt skulle vara vacker.
 
Djurens Rätt har anmält reklamen till Konsumentverket, och jag själv blev så arg så att jag gjorde en anmälan både HITHIT. Gör det du också - visa att såna här lögner inte är okej att sprida!
 
Jag tänkte balansera upp all den sjuka propagandan som reklamen förmedlar genom att visa lite verkliga bilder på hur svensk grisindustri ser ut:
 


Hur långt tänker ni gå?


"Det svåraste med att föra djurens talan är inte att bemöta förlöjligandet utan att beskriva det obeskrivliga –trängseln, rädslan, instängdheten, stanken, skadorna och tristessen. Det obeskrivliga lidande som de genomlever i djurtransporter varje dag på väg till slakterier.

När företrädare för djurindustrier frågar oss: Hur långt tänker ni gå? - ska vi ställa precis samma fråga tillbaka angående den behandling som djuren får utstå: Hur långt tänker NI gå? Hur mycket kan djuren exploateras innan gränsen för grymheterna är nådd?"


- Camilla Björkbom

Mamma byter bo


Såg en snutt för några dagar sedan utav "Mamma byter bo" på tv4. Det handlade om en vegan-mamma som bytte liv med en köttätande strutsuppfödare från Örnsköldsvik. Programmet började med ett ganska konstigt citat som lydde:

"Thomas DiLeva sjunger att han inte äter sina vänner, men det gör jag. Och det är inget problem."

När sedan pappan i den köttätande familjen skulle visa veganen sina strutsar så påbörjades en intressant (och rolig) diskussion...

Veganen: - "Vet ni att dem trivs här?"
Uppfödaren: - "Ja. Om dem inte skulle trivas skulle dem inte lägga några ägg."
- "Får dem behålla och värpa på äggen så det blir en naturlig process?"
- "Nej, vi tar dem så fort som möjligt."
- "Varför låter ni inte äggen ligga kvar så att det blir som i naturen?"
- "För att vi har inte det klimatet i Sverige så att det skulle fungera."
- "Så egentligen är det ganska onaturligt för dem att vara här?"
- "Nej, det kan man inte säga."
- "Om ni släppte ut dem, skulle dem överleva då?"
- "Nej, de skulle inte klara vintern."

Hmmm..

Hungrig?

Av skelettmuffins.

Vegetarisk rätt nr 1

Jag blev frågad för ett tag sen om jag kunde tipsa om lite olika vegetariska maträtter. Just nu har jag värsta idétorkan när det gäller mat, så jag berättar istället om några rätter jag åt hela tiden förut (innan jag tröttnade på dem).

Idag startar jag det nya lilla projektet! Jag börjar med denna rätt, som jag visat förut på bloggen:

QUORNFILÉ I TOMATSÅS MED QUINOA


1 - Stek filéerna tills dem är lagom bruna. Gör en tomatsås, antingen ta färdiga krossade tomater, eller blanda ihop en egen med tomatpuré och ketchup. 

2 - Koka upp vatten till quinoan och häll sedan i den i kastullen, koka på låg värme! Häll samtidigt tomatröran över filéerna i stekpannan. Både quinoan och filéerna ska kokas i en kvart.

3 - Rör om i stekpannan då och då, och låt kastrullen vara ifred med lock på. När dem 15 minuterna har gott är det bara att hugga in!

Ett tips är att servera med vitlökssås, blir otroligt gott!

Vad gör man om man vill ha kaffe, men inte gillar kaffe och vill ha veganskt?

Jo, man värmer sojamjölk, vispar ett tag och blandar i lite oboy!

Riktigt gott, mums!


Alla dansar sexigt förutom P!nk

Älskar den här videon (och texten i låten). P!nk är modig och jag älskar att hon inte är som alla andra kvinnliga artister som bara kråmar sig framför kameran i hopp om att få uppmärksamhet för sitt utseende.


Jakt?

Detta med jägare alltså... Jag förstår inte riktigt grejen. Många säger att det är så härligt att vara ute i skogen och leva friluftsliv. Det enda jag undrar är bara, varför kan man inte gå i skogen och vara i naturen UTAN att döda dess invånare? Jag menar, om jag säger att jag älskar Paris så betyder ju det knappast att jag gillar att gå ut på de franska gatorna med ett gevär i högsta hugg för att skjuta ner fransmän...

kvalitet

Xbox tar min tid...

Oj, vad länge sen jag skrev sist märkte jag nu. Ursäkta för det, men jag har faktiskt en förklaring. Jag har nämligen skaffat en Xbox. Då försvinner tiden ganska fort som ni kanske förstår...
 

Om jag får skryta lite...

Och så fick man MVG i Matte A då. Ett självlärt geni är jag nog allt. Om jag får skryta lite...

Det är ganska konstigt att man hela sin skoltid har skrämts upp av lärare att allt ska vara så himlans svårt senare. I mellanstadiet blev man skrämd av äldre elever att högstadiet var så otroligt svårt. I sjuan sa alla att i åttan då blir det hemskt mycket plugg. Samma sak i åttan om nian, och samma sak i nian om gymnasiet.
 
Och allt detta för att när jag till slut kommer upp på gymnasienivå lyckas bättre än vad jag någonsin gjort i högstadiet. Hmm...

Långa djurtransporter


Djurens Rätt har dragit igång en ny kampanj mot långa djurtransporter inom EU. Miljoner djur fraktas varje dag till slakterier runtom i Europa. Deras sista resa påväg mot slakt kan gå genom iskall kyla eller het värme, i trånga utrymmen, utan mat, utan vatten och kan pågå i upp till 28 timmar.

I Sverige får djuren transporteras max 8 timmar, men trots det så finns det fortfarande stora brister även här. T.ex. så dör det 160 000 djur årligen under frakten, främst hönor och kycklingar eftersom dem behandlas mest brutalt och packas så kompakt.

Skriv under denna lista för att protestera!


<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN